جهانی پر از باکتری در ماشین های ظرفشویی

امروزه بسیاری از خانه ها در دنیای مدرن،  مجهز به فناوری هایی هستند که زندگی را برای انسان آسان تر می کنند اما این فناوری ها در کنار مزایای خود، مشکلاتی را نیز در پی دارند.  ماشین های ظرفشویی یکی از فناوری هایی هستند که با هدف پاک کردن و ضد عفونی کردن ظرف ها طراحی شده اند.

ساختار ماشین های ظرفشویی به گونه ای است که بر خلاف محیط های طبیعی، دارای محدودیت نبوده و بسیاری از عوامل محدود کننده زیستی از قبیل درجه حرارت بالا، PH کم و زیاد غلظت زیاد نمک و حضور مواد شوینده و فشار آب در آن حضور دارند اما با این وجود شاهد بقای میکروبی در این سیستم هستیم.

ممکن است در نگاه اول با توجه به کاربری ماشین های ظرفشویی و نوع عملکرد آن ها، باور این موضوع ساده نباشد که این فضا قابلیت میزبانی از باکتری ها را دارند. به طور عادی در تمامی ماشین های ظرفشویی، فضایی آکنده از نمک، مواد شوینده و آب بسیار داغ است که موجب کشته شدن بسیاری از میکروب ها و باکتری ها می شود. اما مطالعات پژوهشگران نشان می دهد که در بیوفیلم های ماشین های ظرفشویی، برخی میکروب ها و باکتری های مقاوم باقی می مانند که قابلیت بیماری زایی فراوانی دارند.

ساختار ماشین های ظرفشویی به گونه ای است که بر خلاف محیط های طبیعی، دارای محدودیت نبوده و بسیاری از عوامل محدود کننده زیستی از قبیل درجه حرارت بالا، PH کم و زیاد غلظت زیاد نمک و حضور مواد شوینده و فشار آب در آن حضور دارند اما با این وجود شاهد بقای میکروبی در این سیستم هستیم.

در این پژوهش تنوع قارچ و باکتری در بیوفیلم های جدا شده از لاستیک و فضای داخلی 24 ماشین ظرفشویی خانگی مختلف، مورد مطالعه قرار گرفته و با استفاده از توالی نسل های بعدی آن ها، بررسی شدند.  در اکثر این نمونه ها، گونه های باکتریایی مختلفی مانند Pseudomonas، Escherichia و Acinetobacter مشاهده شدند که در گروه عوامل بیماری زا و پاتوژن های فرصت طلب شناخته می شوند.

در گروه قارچ ها نیز اغلب گونه های قارچی مشاهده شده در این نمونه ها شامل کاندیدا (Candida)، کریپتوكوك (Cryptococcus) و رودوتورولا  (Rhodotorula) بودند كه آن ها نیز به عنوان عوامل بیماری زای فرصت طلب و بسیار مقاوم شهرت دارند. این مطالعات نشان می دهد که چگونه شرایط خاص ماشین های ظرفشویی بر فراوانی گروه های میکروبی موجود در فضای داخلی این دستگاه ها تأثیر گذاشته و تعاملات بین این بیوفیلم ها را تشکیل می دهند. در این پژوهش ها همچنین مشخص شد که سن، فراوانی مصرف و سختی آب ورودی ماشین ظرفشویی تأثیر قابل توجهی بر ترکیبات باکتری و قارچی موجود در داخل ان ها داشتند.  گونه های قارچ کاندیدا در بالاترین میزان شیوع یعنی تمامی موارد (100٪) ماشین های ظرفشویی یافت می شود و احتمالا یکی از اولین قارچ ها و عوامل بیماری زایی است که در داخل ماشین ظرفشویی تشکیل کلنی می دهد.

آزمایش های انجام شده همچنین نشان می دهد همبستگی معقول و همسانی در میکروبیوم برخی گروه های باکتری و همچنین گروه های قارچی  وجود دارد که بر شرایط نامساعد داخل ماشین های ظرفشویی غلبه کرده و می توانند رشد کنند. این عوامل بیماری زا در بسیاری از مواقع می توانند بسیار خطرناک باشند.

ترجمه: احسان محمدحسینی

منبع: discovermagazine

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا