بیشتر گره‌های تیروئید خوش‌خیم است

فوق‌تخصص بیماری‌های غدد درون‌ریز و متابولیسم و عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان با اشاره به شیوع بالای گره‌های تیروئید در جامعه گفت: بیشتر این موارد خوش‌خیم بوده و جای نگرانی جدی وجود ندارد.

دکتر علی گلشاییان با اشاره به حساسیت برخی افراد به گره‌های تیروئید افزود: با گسترش تصویربرداری‌های پزشکی در سال‌های اخیر، بسیاری از افراد به صورت اتفاقی متوجه وجود گره در تیروئید خود می‌شوند. این در حالیست که بر اساس آمار، حدود ۵۰ درصد مردم در طول عمرشان ممکن است با چنین گره‌هایی روبه‌رو شوند. بنابراین موضوع بسیار شایعی است و نباید با اضطراب و نگرانی همراه باشد.

وی خاطرنشان کرد: بیش از ۹۵ درصد گره‌های تیروئیدی خوش‌خیم هستند. حتی در مواردی که تشخیص بدخیمی داده می‌شود، نوع سرطان تیروئید در مقایسه با بسیاری از سرطان‌های دیگر روندی آرام و قابل‌کنترل دارد و درمان آن معمولاً با جراحی یا دارو به‌راحتی امکان‌پذیر است. به گفته او، در بسیاری از مواقع حتی می‌توان با صبر و پیگیری مناسب، بدون نیاز به اقدام فوری به نتیجه مطلوب رسید.

دکتر گلشاییان ادامه داد: بیماران باید بدانند که اصطلاح سرطان در تیروئید نباید موجب ترس شود. این نوع سرطان‌ها نه‌تنها تهاجمی نیستند، بلکه پاسخ بسیار خوبی به درمان دارند.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان افزود: بیشتر گره‌های تیروئیدی بدون علامت هستند، اما در موارد نادری ممکن است با بزرگ شدن روی تارهای صوتی فشار آورده و موجب تغییر صدا شوند یا بر مری فشار وارد کرده و اختلال در بلع ایجاد کنند. همچنین در موارد بسیار نادری ظاهر گردن بیمار تغییر شکل پیدا می‌کند.

وی تأکید کرد: بیماران نباید صرفاً به گزارش رادیولوژی اکتفا کنند، بلکه لازم است نتیجه تصویربرداری حتماً توسط پزشک متخصص غدد تفسیر شود تا تصمیم‌گیری علمی و منطقی درباره ادامه روند درمان یا پیگیری انجام گیرد.

گلشاییان درباره روند تشخیصی این گره‌ها بیان کرد: خوشبختانه با پیشرفت‌های علمی، امکان بررسی دقیق‌تر فراهم شده است. سونوگرافی ساده می‌تواند تا حد زیادی احتمال خوش‌خیم یا بدخیم بودن گره را نشان دهد و برخلاف بسیاری از توده‌ها، نیازی به نمونه‌برداری در همه موارد نیست.

وی اضافه کرد: نخستین اقدام پس از شناسایی گره تیروئید، بررسی عملکرد غده با آزمایش خون است. در مواردی نادر، اگر همزمان با وجود گره پرکاری تیروئید نیز دیده شود، اسکن درخواست می‌شود تا مشخص شود آیا تنها همان گره عامل تولید هورمون اضافی است یا کل غده. در صورتی که یک گره به تنهایی هورمون بسازد، اصطلاحاً «ندول داغ» نامیده می‌شود که هیچ نگرانی از بابت بدخیمی در آن وجود ندارد و درمان آن نیز ساده است.

فوق‌تخصص غدد درون‌ریز دانشگاه علوم پزشکی همدان در پایان یادآور شد: برخورد منطقی و علمی با گره‌های تیروئید بهترین راهکار است. بیماران باید بدانند که در اکثریت قریب به اتفاق موارد، این گره‌ها خطری ایجاد نمی‌کنند و حتی در شرایط نادر بدخیمی نیز درمان‌های مطمئن و مؤثر در دسترس است. او تأکید کرد بیماران به جای اضطراب و نگرانی، روند تشخیص و درمان را به پزشک متخصص بسپارند تا با آرامش بیشتری مسیر سلامت خود را دنبال کنند.

 

گزارش: فاطمه عزیزی هرمز

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا