بازسازی وطن با نخبگان/ قسمت آخر
در بحران جنگ از جامعه نخبگان چه انتظاری داریم؟/ سرمایه علمی منبع پنهان در موفقیت ایران

همزمان با آغازجنگ تحمیلی 12 روزه و آسیب به زیرساختهای علمی و فناوری که نبردی گسترده در ابعاد تمدنی، فرهنگی، فکری، روانی و حتی نخبگانی بود؛ خبرگزاری سینا بر آن شد تا در قالب پروندهای چیستی نقش جامعه نخبگانی در ترمیم آسیبهای علمی پس از جنگ را مورد بررسی قرار دهد. زیرا نقش نخبگان به عنوان افرادی مطالعهگر، پژوهشگر و هوشمند در حفظ داشتههای علمی بسیار مهم و آینده ساز است.
پریسا ساسانی: سرمایه فکری و انسانی عامل کارآمد ودر عین حال یک منبع پنهان در موفقیت یک کشور در سطوح مختلف علمی و فناوری است و درست به همین منظور بود که در این جنگ تحمیلی زیرساختهای نخبگانی هدف قرار گرفت و آسیبهای جبران ناپذیرِ فکری وانسانی را به جامعه نخبگانی به عنوان پرچمداران نظامِ علمی کشور وارد کرد.
کمکهای ویژه نخبگان به کسب و کارهای آنلاین
مهشید قربان فیلابی نخبه و متخصص در امور فناوری اطلاعات و ارتباطات و نرمافزارهای رایانهای با بیان این مطلب در گفتوگوی اختصاصی با خبرگزاری سینا، بیان کرد: زیرساختهای فناورانه با پیشرفت تکنولوژی به ویژه در دو دهه گذشته جهش خوبی داشت.
به همین دلیل میتواند در شرایط فعلی به مردمِ آسیب دیده کمک کرد. یکی از کمکهای ویژه کسب و کارهای آنلاین هستند که در جنگ ۱۲ روزه دچار آسیبهای درآمدی شدند که میتوان پیشرفتهای فناورانه به خصوص در حوزه نرم افزارهای رایانهای را برای بهبود شرایط آنها به کار گرفت.
همچنین هوش مصنوعی به عنوان یکی از مهمترین دستاوردهای علمی جامعه نخبگان در شرایط فعلی میتواند در جهت رفع آسیبهای بعد از جنگ کمک کند.
بیشتر بخوانید:
نقش جامعه نخبگانی در ترمیم آسیب های علمی پس از جنگ چیست؟
چهرههای علمی ایران زیر آوار جنایت صهیونیستی/ ترکش جنگ بر علم
تجاوز رژیم صهیونیستی جنگ تمام عیار با مردم ایران است/ نقش نخبگان در ارائه تصویر واقعی
نقش جامعه نخبگانی در ترمیم آسیبهای علمی پس از جنگ پیوند ملی و پیمان با آینده است
برگرداندن آرامش به هموطنان با پیشرفتهای تکنولوژی در دوران پساجنگ
برای ترمیم آسیبهای جنگ ارتباطِ نخبگان با پارکهای علم و فناوری مستحکم شود
نخبگان نسبت به شرایط موجود بیتفاوت نباشند
سید ضیاء هاشمی جامعه شناس و معاون فرهنگی واجتماعی معاون اول رئیسجمهوری که پیش از این به عنوان مدیرعامل اسبق خبرگزاری ایرنا، از چهرههای شناخته شده رسانه محسوب میشود، تاکید کرد که نخبگان، فرهیختگان و صاحبنظران نباید نسبت به شرایط موجود بیتفاوت باشند . او افزود: این اقشار باید با گفتمانسازی و تولید محتوای صحیح باب گفتوگو با جهانیان را بگشایند تا همگان ببینند که در این جنگ ناجوانمردانه، یک سویه و تجاوزگرایانه چه اتفاقی در حال رخ دادن است و جامعه و مردم ایران چگونه در معرض آسیب قرار میگیرند.
ترمیم علمی، پیوند عمیق ملی با آینده است
شکوفه احمدی دانش آموخته حقوق اقتصاد و نخبه دانشگاه علامه طباطبایی و دبیر هیات اندیشهورزی محرومیت زدایی مناطق محروم بنیاد ملی نخبگان نیز نقش جامعه نخبگانی درترمیم آسیبهای علمی پس از جنگ را مهم ارزیابی کرد و گفت که ترمیم علمی، پیوند عمیق ملی و پیمان با آینده است.

وی ادامه داد: در این راه، اتحاد و همبستگی جامعه نخبگانی اهمیت بیبدیلی دارد. هر دانشمند،پژوهشگر و متخصص، حلقهای از زنجیره بازسازی علمی محسوب میشود. این وحدت رویه نه تنها در بازسازی پروژههای علمی متوقف شده مؤثر است، بلکه در تربیت نسل جدید دانشمندان و جایگزینی نیروهای شهیدمان نیز نقش بنیادی ایفا میکند.
نخبگان علمی باید درک کنند که در این برهه حساس تاریخی، عمل آنها نه تنها اثری علمی، بلکه نمادی از مقاومت ملی و اراده جمعی مردم ایران در برابر تهدیدات دشمن است. هر کشف علمی، هر نوآوری و هر پیشرفت تحقیقاتی، پاسخی قاطع به کسانی است که میپندارند با هدف قرار دادن متفکران و دانشمندان، میتوانند روند تعالی علمی کشور را متوقف سازند.
کاری کنیم کارستان
سید هانی بحرالعلومی طباطبایی یک متخصص در امور ملزومات و تجهیزات پزشکی نیز در گفتوگوی اختصاصی با خبرگزاری سینا، گفت: برای داشتن کشوری رو پا در دوران بعد از جنگ تحمیلی ۱۲ روزه، آن بخش از جامعه نخبگانی که در ایران ماندند و قصد دارند برای سرزمینِ مادری خود کاری کنند باید بیش از گذشته فعال باشند. مدیر شرکت دانش بنیان «توسعه فناوری آریارام» ادامه داد: برای ترمیم آسیبهای علمی بعد از جنگ انجام فعالیتهای زیرساختی باید ارتباطِ دانشگاه و دانشگاهیان با پارکهای علم و فناوری بیش از گذشته مستحکم شود تا بتوان کاری کرد، کارستان.

به گزارش خبرگزاری سینا، باید گفت نخبگان قلب تپنده بازسازی علمی ایران جنگ تحمیلی ۱۲ روزه، بودند و بیش از همه آسیب دید؛ چراکه سرمایهای استراتژیک و آیندهساز هستند. از زیرساختهای فناورانه گرفته تا ظرفیتهای انسانی و دانشی، هدف آماج حملات مستقیم و غیرمستقیم قرار گرفت.
اما همانگونه که از دل ویرانی میتوان سازندگی را آغاز کرد، نخبگان نیز امروز با درک اهمیت لحظه تاریخی پیشرو، مسئولیت اجتماعی مضاعفی را بر دوش دارند. زیرا تنها بازیگران یک صحنه علمی نیستند، بلکه حافظان حافظه ملی، الگوی نسلهای آینده، و نماد اراده و پایداری یک ملتاند. از گفتمانسازی و دیپلماسی علمی در سطح جهانی، تا تلاش برای ترمیم اقتصادی، بازیابی اعتماد اجتماعی، و خلق فناوریهای نو، امروز هر کنش علمی و فکری، نه فقط اقدامی حرفهای، بلکه بیانیهای روشن از مقاومت فرهنگی و تمدنی ملت ایران است.
در این بین پیوند میان دانشگاه، نهادهای علمی، پارکهای فناوری، و شرکتهای دانشبنیان اگر بهدرستی تقویت شود، میتواند موتور محرک بازسازی عمیق باشد.