«پندار» در منطقه بینالمللی نوآوری ایران تولید شد
توسعه پلتفرم بومیِ مدیریت ساخت تأسیسات صنعتی با فناوری هوش مصنوعی

شرکت «داده پالایش نیکان» مستقر در مرکز رشد فناوری نخبگان منطقه بینالمللی نوآوری ایران، موفق به طراحی و پیادهسازی اولین پلتفرم جامع و بومی مدیریت ساخت و نصب تأسیسات صنعتی با نام پندار شده است. این سامانه، در حوزه مدیریت پروژههای EPC در نقش مدیر کنترل پروژه، توانسته فرایندهای پیچیده مدیریت مهندسی، تأمین، ساخت و راهاندازی را به شکلی یکپارچه و هوشمند دیجیتالی کند.
به گزارش خبرگزاری سینا، پروژههای ساخت و نصب خصوصاً در صنایع پتروشیمی، پروژههای مهم و حساسی هستند که مدیریت صحیح آنها میتواند علاوه بر حذف خطاهای موجود، به افزایش بازدهی و شفافیت در مراحل اجرا منجر شود.
شرکت داده پالایش نیکان از شرکتهای عضو مرکز رشد فناوری نخبگان منطقه بینالمللی نوآوری ایران با ایجاد و توسعه سامانه پندار توانسته است ابزاری برای مدیریت پروژههای ساخت و نصب تولید کند.
امیر صالحی مدیرعامل شرکت داده پالایش نیکان در خصوص سامانه پندار گفت: سامانه پندار، بر پایه استاندارد PMBOK طراحی شده و چهار فاز اصلی پروژههای صنعتی را پوشش میدهد. این سامانه در سهلایه عملیاتی جمعآوری داده، پردازش و کنترل پروژه و هوش مصنوعی طراحی شده است.
وی افزود: در لایه جمعآوری داده؛ دیجیتالیسازی کلیه فرایندهای اجرایی و بازرسی میدانی، با امکان مستندسازی لحظهای توسط بازرسان با استفاده از اپلیکیشن تلفن همراه اختصاصی مدنظر بوده است. در لایه پردازش و کنترل پروژه؛ پردازش دادهها و تجمیع در ساختار WBS، با امکان تولید خودکار اسناد کنترلی پروژه در پندار قابلدسترسی است.
صالحی در خصوص لایه هوش مصنوعی پندار نیز گفت: این لایه، تحلیل لحظهای دادههای پروژه با استفاده از ماژولهای تخصصی مانند مدیریت ریسک، منابع انسانی، لجستیک و قراردادها است. این ماژولها مبتنی بر مدلهای زبان بزرگ (LLM) توسعه یافتهاند و توانایی تعامل گفتاری/نوشتاری با مدیر پروژه را دارند.
به گفته صالحی، یکی از نوآوریهای برجسته پندار، ورود داده در لحظه تولید و مستندسازی بیدرنگ اطلاعات فنی است. برای نمونه، عملیاتهایی مانند جوشکاری که در پروژههای نفت و گاز روزانه صدها مورد آن انجام میشود، مستقیماً توسط ناظر در محل، کنترل و در سامانه ثبت میشود؛ درحالیکه این فرایند در روش سنتی شامل چندین مرحله اسناد کاغذی، تأیید، بایگانی و ورود دستی اطلاعات بود.
مدیرعامل شرکت داده پالایش نیکان ادامه داد: پندار اولین سامانهای است که مدل سهلایه جمعآوری، پردازش و تحلیل هوشمند داده را به طور یکپارچه در محیط EPC پیادهسازی کرده است. در حال حاضر نسخه عملیاتی این سامانه در دو شرکت از جمله شرکت بینالمللی بازرسی آسکو و پالایشگاه پارسیان سپهر نصب شده و فرایند تأمین و بازرسی کالای این پروژهها به طور کامل خودکار شدهاند.
صالحی در خصوص ویژگیهای فنی سامانه پندار نیز گفت: مقیاسپذیر و پروژه محور بودن، پشتیبانی از صنایع مختلف، هوش مصنوعی قابلتعامل و تولید لحظهای اسناد و حذف کامل صورتوضعیتهای سنتی از مهمترین ویژگیهای پندار است که آن را منحصربهفرد کرده است.
به گفته مدیرعامل شرکت دادهپالایش نیکا، تمرکز فعلی روی توسعه بازار داخلی و بومیسازی بیشتر سامانه است، اما به دلیل ساختار ماژولار و تطبیقپذیر پندار، این پلتفرم قابلیت ورود به بازارهای بینالمللی بهویژه در صنایع نفت و گاز را نیز داراست.
بر اساس این گزارش، سامانه پندار نمونهای از تلاقی صنعت، فناوری دیجیتال و هوش مصنوعی در بستر بومی ایران است؛ نمونهای که نهتنها شکافهای دیجیتال موجود در حوزه ساخت و نصب را پر میکند، بلکه الگویی جدید از مدیریت پروژه مبتنی بر فناوریهای نوین را ارائه میدهد. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به نشانی DPNC.IR مراجعه نمایید.