نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

آیین بزرگداشت روز ملی فرش دستباف ایران برگزار شد

 

 

همزمان با روز جهانی صنایع دستی، آیین بزرگداشت روز ملی فرش دستباف ایران توسط “خانه خلاق و نوآوری بهین تاج هنر” فعال در حوزه فرش و صنایع دستی برگزار شد.

 

به گزارش خبرگزاری سینا، فرش دست‌باف ایرانی، نماد اصالت، ذوق و خلاقیت ایرانی است؛ هنری ریشه‌دار در تاریخ، فرهنگ و تمدن ایران‌زمین که نه تنها جلوه‌ای از زیبایی‌شناسی بومی است، بلکه بازتابی از هویت ملی و ظرفیت‌های فرهنگی کشور به شمار می‌رود.

خانه خلاق و نوآوری بهین تاج هنر که ماموریت اصلی خود را حمایت از ایده های خلاق و نوآورانه و استارتاپ‌های هنری می‌داند، تلاش نمود تا با گردهم‌آوری افراد مستعد و علاقه مند تئاتر موسیقی فرش را به اجرا برساند. پروژۀ “نوای تار و پود: سمفونی آفرینش فرش دستباف”، به همت خانهٔ خلاق و نوآوری بهین تاج هنر، تلاش دانشجویان رشته فرش و موسیقی دانشگاه هنر ایران زیر نظر اساتید گروه آموزشی فرش ( خانم دکتر زهرا احمدی) و موسیقی ( آقای دکتر پویان آزاده) پس از دو ماه تمرین بی وقفه به مرحله اجرا رسید و برای اولین بار در روز ملی فرش دستباف به صورت ویژه خصوصی در حضور جناب آقای حداد عادل و تیم همراه و سفیر محترم کشور سوییس و تیم همراه اجرا شد.

 

 

در این اجرا، برای هر مرحله از تولید فرش، ملودی خاصی بر اساس ضرباهنگ، حرکت، پیچش نخ و رنگ طراحی شده بود که تجربه‌ای چندحسی از فرایند بافت فرش را برای مخاطب خلق می‌کرد. تماشای این اثر، مخاطب را به ژرفای تاریخ و جغرافیای ایران می‌برد و او را در میان زنان بافنده روستایی و عشایر تصور می‌کرد که با شور و عشق، اثری هنری می‌آفرینند.

 

رئیس مرکز ملی فرش ایران: فرش، زبان مشترک ملت‌هاست

در بخشی از این مراسم، زهرا کمانی، رئیس مرکز ملی فرش ایران، با تأکید بر ظرفیت‌های فرهنگی و دیپلماتیک فرش ایرانی گفت: «فرش دست‌باف زبان مشترک ملت‌هاست و می‌تواند نقش مؤثری در تقویت دیپلماسی فرهنگی ایفا کند. روز ملی فرش فرصتی برای تکریم هنرمندان و فعالان این حوزه و انتقال پیام فرهنگ و صلح‌دوستی ایرانیان به جهان است.»

رئیس مرکز ملی فرش ایران خاطرنشان کرد:«فرش ایرانی باید به عنوان پرچم دوم کشور شناخته شود. ما باید به این میراث گرانبها ببالیم و نگذاریم در انزوا فرو رود.»

 

رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی: فرش، باغ ایرانی در دل کویر است

دکتر غلامعلی حدادعادل، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و بنیاد سعدی ضمن اشاره به جایگاه ممتاز فرش در صنایع دستی ایران، گفت:«ایران در جهان با هنر، ادبیات و فرش شناخته می‌شود. فرش، بخشی از شناسنامه هویت ملی ماست و موزه‌های معتبر دنیا به داشتن آن افتخار می‌کنند.»

او افزود: «روح و ذوق ایرانی در فرش تجلی یافته است. ایرانیان در دل کویر، باغ‌هایی آرمانی را بر تار و پود فرش جاودانه کرده‌اند. فرش ما یادآور بهار و حتی بهشت است.»

 

 

سفیر سوئیس: فرش، روایتگر فرهنگی عمیق است

نادین اولیویا لازانا، سفیر سوئیس در ایران، با بیان علاقه خود به هنر ایرانی اظهار کرد: «فرش ایرانی نه‌تنها یک هنر، بلکه روایتی عمیق از فرهنگ است. در سفر به دشت مغان، دیدم که چگونه با عشق، یک سال برای بافت یک فرش تلاش می‌شود. این فرش‌ها پل‌هایی میان فرهنگ‌ها می‌سازند.»

 

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام: کاهش صادرات فرش، یک فاجعه فرهنگی است

علی آقامحمدی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز ضمن انتقاد از افت شدید درآمدهای صنعت فرش گفت: «صادرات فرش از دو میلیارد دلار به ۴۰ میلیون دلار رسیده است؛ این یک فاجعه فرهنگی است. کسانی که باعث این وضعیت شده‌اند، مرتکب ظلم فرهنگی شده‌اند.»

او تأکید کرد: «احیای فرش، مقدم بر ساخت موزه است. ابتدا باید این هنر را دوباره زنده کرد. دارهای قالی باید به خانه‌ها بازگردند.»

 

فعال فرهنگی و محیط زیست: فرش، جلوه‌گاه تاریخ و هنر ایرانی

مینو خالقی، فعال فرهنگی و محیط زیست نیز با اشاره به پیام سیدعباس عراقچی، گفت:«فرش ایرانی تنها یک کالا نیست، بلکه سند زنده‌ای از تاریخ، فرهنگ و هنر ایران است. این هنر ریشه در تمدن‌های کهن، چون هخامنشی دارد و نمونه آن در فرش پازیریک دیده می‌شود که در جهان شناخته شده است.»

در پیام سیدعباس عراقچی آمده است: «فرش ایرانی، تار و پود تاریخ است؛ جلوه‌گاه فرهنگ، هنر و خیال ایرانی. در هر گوشه‌ای از این سرزمین، طرحی، رنگی و داستانی از اقوام وجود دارد. این هنر کهن، با وجود سال‌ها تحریم، هنوز زینت‌بخش کاخ‌های سلطنتی جهان است.

 

 

مشاور وزیر صمت: فرش را به فعالان آن بسپاریم

یحیی آل‌اسحاق، مشاور وزیر صمت، با اشاره به اهمیت سپردن امور صنعت فرش به فعالان این حوزه گفت: «دو میلیون نفر مستقیم به این صنعت وابسته‌اند. احیای فرش، نیازمند میدان‌دادن به فعالان و تشکل‌های مردمی است. متأسفانه در سال‌های اخیر، شأن بسیاری از آن‌ها حفظ نشده است.»

در پایان این مراسم، با حضور شخصیت‌هایی همچون آقامحمدی، اتابک، حدادعادل و سایر مسئولان، از تمبر یادبود روز ملی فرش ایران رونمایی شد.

 

مشاور وزیر صمت: فرش را به فعالان آن بسپاریم
یحیی آل‌اسحاق، مشاور وزیر صمت، با اشاره به اهمیت سپردن امور صنعت فرش به فعالان این حوزه گفت:

«دو میلیون نفر مستقیم به این صنعت وابسته‌اند. احیای فرش، نیازمند میدان‌دادن به فعالان و تشکل‌های مردمی است. متأسفانه در سال‌های اخیر، شأن بسیاری از آن‌ها حفظ نشده است.»

 

 

در پایان این مراسم، با حضور شخصیت‌هایی همچون آقامحمدی، اتابک، حدادعادل و سایر مسئولان، از تمبر یادبود روز ملی فرش ایران رونمایی شد.

 

خروج از نسخه موبایل