هشدار پژوهشگران به دوستداران قهوه؛
قهوه فوری ممکن است برای چشم مضر باشد

یک مطالعه ژنتیکی جدید نشان می دهد که حتی مصرف روزانه یک فنجان قهوه فوری ممکن است به شبکیه چشم آسیب بزند و خطر ابتلا به بیماری چشمی “دژنراسیون ماکولا (تخریب لکه زرد شبکیه چشم)” را افزایش دهد.
به گزارش خبرگزاری سینا، دژنراسیون ماکولا (AMD) یک بیماری چشمی است که به بخش مرکزی شبکیه (ماکولا) آسیب میزند و منجر به کاهش بینایی می شود. این بیماری علت اصلی نابینایی در سالمندان است و پیش بینی می شود با افزایش جمعیت مسن، موارد ابتلا به آن در دهه های آینده رشد چشمگیری داشته باشد.
محققان در این مطالعه که در مجله Food Science & Nutrition منتشر شده، از داده های ژنومی بیش از 500 هزار نفر استفاده کردند. آنها با بکارگیری روشهای پیشرفته تحلیل ژنتیکی، از جمله “همبستگی ژنتیکی” و “تصادفی سازی مندلی” ارتباط علّی بین مصرف قهوه و خطر ابتلا به AMD را بررسی کردند.
داده های مصرف قهوه از بانک زیستی بریتانیا استخراج شد و شامل انواع قهوه (معمولی، بدون کافئین، قهوه آسیابشده و قهوه فوری) بود. اطلاعات مربوط به AMD نیز از پایگاه داده فنلاندی جمع آوری شد. محققان با استفاده از روش تصادفی سازی مندلی، تأثیر عوامل مخدوش کننده مانند رژیم غذایی و سبک زندگی را به حداقل رساندند.
نتایج این مطالعه نشان داد:
– قهوه فوری خطر تخریب لکه زرد شبکیه چشم (AMD) را افزایش میدهد: مطالعه نشان داد که افزایش مصرف قهوه فوری با رشد قابل توجه خطر ابتلا به AMD خشک مرتبط است. به ازای هر انحراف معیار افزایش مصرف قهوه فوری، خطر این بیماری تا ۷.۹۲ برابر بیشتر میشود.
– قهوه آسیاب شده و بدون کافئین بی خطر هستند: در مقابل، هیچ ارتباط معناداری بین مصرف قهوه معمولی، قهوه بدون کافئین یا قهوه آسیاب شده با AMD مشاهده نشد.
پژوهشگران حدس میزنند که مواد شیمیایی ناشی از فرآوری قهوه فوری، مانند «محصولات نهایی گلیکاسیون پیشرفته» (AGEs)، ممکن است باعث التهاب و استرس اکسیداتیو در سلولهای شبکیه شوند. همچنین، قهوه فوری حاوی ترکیباتی مانند آکریلآمید و لیپیدهای اکسیدشده است که در قهوه تازه وجود ندارند.
این مطالعه برای اولین بار نشان میدهد که مصرف قهوه فوری ممکن است یک عامل خطر ژنتیکی برای AMD خشک باشد. اگرچه این یافته ها نیاز به بررسی بیشتر دارند، اما محققان توصیه میکنند افراد در معرض خطر AMD یا مبتلایان به مراحل اولیه این بیماری، مصرف قهوه فوری را کاهش داده و به جای آن از قهوه تازه استفاده کنند.
به گزارش سینا، این پژوهش بر اهمیت توجه به تأثیر مواد غذایی فرآوری شده بر سلامت چشم تاکید دارد و میتواند به سیاستگذاران حوزه سلامت در ارائه توصیه های بهتر به بیماران کمک کند.
منبع: news-medical