در دیدار معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری مطرح شد؛
گسترش فعالیت های فناورانه پارک ها در سطح بین الملل

 

دکتر محمد نبی شهیکی تاش معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در دیدار با رایزن های علمی ایران در مناطق مختلف جهان بر انتقال دانش فناورانه و گسترش فعالیت پارک های علم و فناوری در سطح بین الملل تاکید کرد.

 

به گزارش اختصاصی خبرگزاری سینا، نشست تخصصی راهبردهای حضور فناورانه ایران در سطح بین الملل به میزبانی دکتر محمد نبی شهیکی تاش معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم و با حضور دکتر گودرزی رایزن علمی ایران در روسیه، دکتر کنانی رایزن علمی ایران در فرانسه و کشورهای حوزه شینگن، دکتر صراف رایزن علمی ایران در اقیانوسیه  و جنوب شرق آسیا، دکتر فیروزکوهی رایزن علمی ایران در لبنان و کشورهای عربی و دکتر پهلوانی عضو کار گروه دیپلماسی فناوری بین‌المللی معاونت فناوری وزارت علوم برگزار شد.

دکتر محمد نبی شهیکی تاش معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم با بیان این مطلب که توسعه انتقال یکی از دغدغه‌های این معاونت است؛ گفت: بخش بزرگی از پارک‌های علم و فناوری زیر مجموعه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری شکل گرفته است. در واقع ساماندهی راهبردی و نظارت بر پارک‌ها با این وزارتخانه گره خورده است و در این راستا شبکه سازی مناسبی صورت گرفته است که باید به شکل بهینه‌ای از داشته‌های علمی و فناورانه کشور بهره برده و برای برنامه ریزی، انتقال دانش و مهارت‌های تخصصی فناوری از مهمترین سرفصل‌هایی است که می باید برای آن برنامه ریزی گردد.

 

 

دکتر محمدنبی شهیکی‌تاش، معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم
دکتر محمدنبی شهیکی‌تاش، معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم

 

معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم در ادامه صحبت‌های خود با اشاره به بدنه فعال و  تخصصی در پارک‎‌های علم و فناوری گفت: خوشبختانه بدنه فعال و  تخصصی در پارک‎‌های علم و فناوری شکل گرفته است و بیش از 16 هزار واحد فناور، استارتاپ‌ و دانش بنیان در شبکه کاری وزارت علوم قرار دارند.

وی ادامه داد: بنابراین یک ظرفیت 20 هزار واحد فناوری در این دور وزارتخانه فعالیت می‌کنند و بالغ بر 200 هزار نفر مشغول هستند که تعداد 161 هزار نفر به طور مستقیم زیر مجموعه پارک‌های متعلق به وزارت علوم، تحقیقات و فناوری هستند.

دکتر شهیکی با بیان این مطلب که بهترین استعدادها در پارک‌های علم و فناوری شکل گرفته است؛ گفت: علی رغم وجود استعدادهای درخشان و فعال در پارک‌های علم و فناوری ولی متاسفانه هنوز نتوانسته به زنجیره‌ای منسجم در فرایند تجاری سازی و توسعه بازار در سطح منطقه و بین الملل پیوند بخورد.

معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم اظهار داشت: در اغلب پارک‌های فناوری دنیا برندهای معروف، فناورانه و هایتک وجود دارند که در انتقال فناوری موثر هستند.مسئله دیگر این است که در پارک‌های علم و فناوری در سطح کشور 79 هزار محصول تولید می‌شود که 2 هزار از این محصولات قابلیت قرار گرفتن در بازار صادرات را دارا هستند که اگر رایزن‌های علمی در حوزه توسعه این فعالیت‌ها یاری رسان باشند می‌توانیم به الگوی پویا در این حوزه دست پیدا کنیم.

وی یادآورشد: سه حوزه کشاورزی نوین با تاکید بر گلخانه‌های هوشمند، انتقال فناوری آب و انرژی و پسا دکترای زیست فناوری دریایی از مهمترین مباحثی است که بسیار مایل هستیم از تجربیات  رایزن‌های علمی بهره بریم.

در ادامه این نشست هر یک از رایزن‌های علمی راهکارهای عملیاتی برای استفاده بهینه از ظرفیت‌های موجود در پارک‌های علم و فناوری را بیان کردند.

دکتر گودرزی رایزن علمی ایران در روسیه گفت: نکته مهم این است که عمده فعالیت رایزن‌های فناور اغلب تجاری و فنی تعریف می‌شود که مرزهای دانشی در حوزه فناوری و در مجموع تبادل فناوری را پیگیری  می‌کنند و پیشنهاد می شود با توسعه همکاری‌های بین‌المللی و بیان نقاط اشتراک در قالب تفاهم‌نامه اجرایی موضوعات مشترک را به انجام برسانیم. در نتیجه باید برای هر حوزه فناورانه اولویت‌های مشخصی تعرف کرد و بر اساس این اولویت‌ها، با تاکید برعقد تفاهم‌نامه در سطح خاورمیانه و جهانی فعالیت‌هایی را آغاز کنیم.

رایزن علمی ایران در روسیه گفت: یکی از نکاتی که دکتر شهیکی به درستی به آن اشاره کردند حوزه پسا دکترای فناوری است از همین رو ضروری است که فعالان و جوان‌های مستعد این حوزه برای طی کردن دوره پسا فناوری اعزام شوند.

دکتر مرتضی کنانی رایزن علمی ایران در فرانسه و کشورهای حوزه شینگن با بیان این مطلب که 31 کشور عضو شینگن هستند؛ گفت: برخی از ایرانیان مقیم خارج از کشور هستند که علاقه دارند در جهت توسعه دانش فنی در ایران فعالیت کنند تحقق این امر مستلزم این است که با روشی با یک دانشگاه و یا شرکت‌های دانش بنیان طی قراردادی با محوریت فعالیت پارک‌ها فعالیت کنند.

دکتر محسن صراف رایزن علمی ایران در مالزی و جنوب شرق آسیا گفت: وضعیت فناوری ایران در منطقه اقیانوسیه و جنوب شرق آسیا مثبت است و تمایل همکاری در این حوزه وجود دارد اما متاسفانه ایران در منطقه اقیانوسیه رایزن فناوری ندارد و پیگیری‌ها به عهده رایزن علمی است.

وی ادامه داد: در حوزه تولید و صادرات تکنولوژی 4 کشور اندونزی، ویتنام، مالزی، سنگاپور متعلق به جنوب شرق آسیا، جز 10 کشور صادرکننده فناوری هستند. از سوی دیگر با پارک علمی و فناوری مالزی تفاهم‌نامه انجام شده است و قرار شده در حوزه هوش مصنوعی، بانکداری اسلامی، تجهیزات پزشکی و غیره فعالیت‌های مشترکی را به انجام برسانیم.

رایزن علمی ایران در مالزی و جنوب شرق آسیا تصریح کرد: در این منطقه این آمادگی وجود دارد که با برنامه ریزی مناسب فعالیت‌های مفیدی به انجام رسد. در همین راستا اگر حمایت‌های لازم صورت گیرد می‌توان اولین خانه فناوری کشورهای جنوب غرب آسیا را  در مالزی تاسیس کنیم.

دکتر فیروزکوهی رایزن علمی ایران در لبنان و کشورهای عربی گفت: کشور لبنان در حوزه تجهیزات پزشکی فعال است و 40 داروی ساخت ایران در آن ثبت شده است و بالای 78 شرکت بزرگ دارویی در این کشور شعبه دارند و پیگیر این مموضوع هستیم که از ایران نیز برخی شرکت‌های دارویی نیز شعبه داشته باشند.

در پایان این نشست پیشنهاد شد که با تدوین یک برنامه محوری و تعیین اولویت‌های فناوری، مدل مناسبی برای قرارگیری واحدهای فناور در زنجیره ارزشی منطقه ما و بین‌المللی تقویت شود.

 

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا