گزارش سینا از نشست معاون فناوری وزارت علوم و رییس اتحادیه دانشگاههای اورآسیا؛
توسعه همکاریهای علمی و فناوری ایران و ترکیه با تمرکز بر اقتصاد دیجیتال/ برگزاری رویدادهای فناورانه مشترک

در دیدار معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم و رییس اتحادیه دانشگاههای اوراسیا راهکارهای افزایش و توسعه همکاری های علمی و فناوری ایران و ترکیه بررسی و مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت.
به گزارش اختصاصی خبرگزاری سینا، نشست مشترک معاون فناوری وزارت علوم و رییس اتحادیه دانشگاههای اورآسیا با حضور دکتر محمد نبی شهیکی تاش معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم و جمعی از مدیران معاونت فناوری و نوآوری وزارت علوم و اتحادیه دانشگاههای اورآسیا و دانشگاه آیدین استانبول برگزار شد.
تاکید براهمیت نقش پارکهای فناوری در پیوند صنعت ودانشگاه
معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم در ابتدای این نشست، به معرفی ظرفیتهای گسترده علمی و فناوری ایران پرداخت و براهمیت نقش پارکهای فناوری در پیوند صنعت و دانشگاه تاکید کرد و گفت: تعداد ۵۹ پارک علم و فناوری در کشور فعال هستند و بیشترین الگوی ارتباط صنعت و دانشگاه در ایران از طریق این پارکها انجام میشود.
وی ادامه داد: در مجموع این پارکها بیش از 16000 استارتاپ و واحد فناور مشغول به فعالیت بوده و نقش بسزایی در توسعه نوآوری ایفا میکنند. در این ملاقات، پیشنهادات متعددی برای همکاری مطرح شد که از جمله مهمترین آنها میتوان به ایجاد دفاتر مشترک انتقال فناوری TTO ، همکاری در حوزههای فناوری آب، انرژی و هوش مصنوعی، و اجرای پروژههای مشترک بین سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران و ترکیه با اولویت انتقال فناوری به بخش صنعت اشاره کرد.
بیشتر بخوانید:
۹ راهبردِ کلیدیِ معاونت فناوری وزارت علوم، برای تحول پارکهای علم و فناوری
معاون فناوری و نوآوری وزارت علوم برگزاری دوره های پسادکترای فناوری را نیز از دیگر اولویت های معاونت فناوری و نوآوری وزارت علوم عنوان کرد و گفت: در سه موضوع کشاورزی نوین با تاکید بر گلخانههای نوین، زیست موارد (بیو متریال) و زیست فناوری آماده تعریف و اجرای برنامههای مشترک هستیم.
شهیکی تاش اظهار داشت: سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران و سازمان پژوهشهای علمی و فناوری ترکیه (توبیتاک) میتوانند پروژههای مشترکی تعریف کرده و در راستای اهداف مشترک، اجرا نمایند.
آمادگی معاونت فناوری وزارت علوم برای کارگیری الگوهای مستشاری در دانشگاههای ایران
وی همچنین آمادگی معاونت فناوری وزارت علوم را در مورد به کارگیری از الگوهای مشاوره یا مستشاری در دانشگاههای ایران را اعلام کرد و افزود: در فناوریهای آب، انرژی و هوش مصنوعی می توانیم به یک الگوی مشترک همکاری برسیم و توسعه این زمینهها را دنبال کنیم.
یکی از مهمترین نتایج این دیدار، توافق بر سر ایجاد یک مرکز اقتصاد دیجیتال مشترک بود. علاوه بر این، برگزاری رویدادهای استارتاپی مشترک به صورت دورهای و تعریف پروژههای پسا دکترای مشترک در حوزههای کشاورزی نوین، بیومتریال و زیستفناوری از دیگر برنامههای مورد توافق بود.
همکاری با دانشگاههای ترکیه
در ادامه مصطفی آیدین، رییس اتحادیه دانشگاههای اوراسیا؛ به تشریح رویکرد نوآورانه دانشگاه آیدین در زمینه آموزش عملی و ارتباط صنعت و دانشگاه پرداخت.
آیدین با اشاره به اینکه دانشگاه آیدین از سال 2002 به عنوان اولین دانشگاهی که سیستم آموزش مهارتی را راهاندازی کرده، اظهار داشت: دانشگاه ما، آموزش کاربردی را حتی در رشتههای علوم انسانی به صورت اجباری پیادهسازی میکند. بدین ترتیب که دانشجویان ما در هر رشتهای، از بهداشت و تکنولوژی گرفته تا حقوق، اقتصاد و هنرهای زیبا، ملزم به گذراندن یک یا دو ترم در یک شرکت هستند.
وی در ادامه افزود: دانشجویان در این دوره کارآموزی، آموختههای خود را در دنیای واقعی پیادهسازی میکنند و از طرفی، کارفرماها موظفند به صورت ساعتی مشخص کنند که چه چیزهایی به دانشجویان آموزش داده شده است. در پایان دوره نیز، کارفرماها باید بر اساس معیارهای مشخص شده توسط دانشگاه، به دانشجو نمره قبولی بدهند. این فرآیند، به شکلگیری رابطهای قوی بین دانشجو و صنعت منجر میشود و تجربهای ارزشمند را برای دانشجو رقم میزند.
رییس اتحادیه دانشگاههای اوراسیا همچنین به تشکیل کمیتههای مشاورهای در داخل دانشگاه با حضور نمایندگان صنعت اشاره کرد و گفت: این کمیتهها، دروس ارائه شده به دانشجویان را به صورت دورهای بررسی میکنند و اطمینان حاصل میکنند که این دروس، بر اساس نیازهای روز اقتصاد ترکیه طراحی شدهاند.
آیدین در پایان با بیان اینکه سالانه 10 هزار نفر از دانشگاه آیدین فارغالتحصیل میشوند، تصریح کرد: ما مرکزی داریم که وضعیت اشتغال فارغالتحصیلان را پیگیری میکند. بر اساس آمار موجود، 80 درصد فارغالتحصیلان ما، بلافاصله پس از فارغالتحصیلی وارد بازار کار میشوند.
در بخش پایانی این دیدار، دکتر شهیکی، با استقبال از توضیحات مصطفی آیدین، بر آمادگی ایران برای همکاری با دانشگاههای ترکیه تاکید کرد. وی همچنین ابراز امیدواری کرد که این همکاریها به توسعه هرچه بیشتر روابط علمی و فناوری بین دو کشور منجر شود.