معضل سینمای مستند، موضوع پخش است

 

صادق داوری‌فر، تهیه‌کننده و کارگردان، مستند معتقد است که بزرگ‌ترین معضل تمام این سال‌های سینمای مستند بحث پخش آن بوده است و این مشکل همچنان به قوت خود پابرجاست.

 

به گزارش خبرگزاری سینا، صادق داوری‌فر؛ تهیه کننده و مستندساز درباره پروژه جدید خود گفت: در ادامه مستند قبلی خود یعنی «ددرس» مشغول ساخت مستندی هستم که در ارتباط با مدارس آزاد و زیرزمینی است که خارج از چارچوب‌های سنتی و مهارت محور پیش می‌روند.

وی ادامه داد: این مستند در مرحله تدوین قرار دارد و از آنجا که به خاطر موضوع و تصاویری که دارد شاید نتوان حامی و سرمایه گذاری برای آن پیدا کرد کاملا به طور مستقل پیش می‌رود و درباره حضور در جشنواره هم بعید می‌دانم برای جشنواره قابل پخش باشد. توجه کنید در سیستم آموزشی ما تغییراتی اتفاق افتاده و نگاه سنتی لایه لایه در حال تغییر است و در برخی موارد هم می‌بینیم که مانند فیلم و موسیقی زیرزمینی، مدارسی هم خارج از چارچوب معروف و سنتی و با رویکرد پرورشی وجود دارند و من هم در این مستند به سراغ آن‌ها رفته‌ام.

داوری‌فر درباره محل پخش و نمایش مستند جدید خود توضیح داد: واقعیت امر این است که چند سالی می‌شود که متمرکز به شبکه‌های مجازی و اجتماعی فکر می‌کنم. بزرگ‌ترین معضل تمام این سال‌های سینمای مستند بحث پخش آن بوده است و این مشکل همچنان به قوت خود پابرجاست. در بحث تولید تعداد قابل توجهی فیلم تولید می‌شود ولی حتی خود سفارش دهنده‌ها هم برنامه درستی برای پخش ندارند و در نهایت جز جشنواره و یک بار پخش از تلویزیون محلی برای پخش و نمایش وجود ندارد و به همین خاطر بازخورد خوبی از تمام زحمتی که کشیده‌اید، گرفته نمی‌شود. در همین راستا که عرض کردم، مستند «ددرس» همچنان مشکل پروانه نمایش دارد و تنها در جشنواره نمایش داده شد.

این مستندساز افزود: اگر با اغماض بخواهم بگویم؛ شاید از بین هزاران فیلمی که ساخته می‌شود تنها ۱۰ درصد آن‌ها فرصت نمایش پیدا می‌کنند و بسیاری از این فیلم‌های مستند که ساخته می‌شوند اصلا فرصت نمایش پیدا نمی‌کنند. در اینجا پلتفرم‌ها و همین شبکه‌های اجتماعی است که محل خوبی هستند تا مستندساز فیلم خود را به مخاطب هدف ارائه کرده و بتواند پیام خود را منتقل کند.

داوری‌فر در بخش دیگری از صحبت‌های خود بیان کرد: سال گذشته در جشن مستقل سینمای مستند که به صورت آکادمی برگزار شد، حرکتی جسورانه اتفاق افتاد و چند فیلم از همکاران که امکان نمایش نداشتند را بین همکاران مستندساز به نمایش گذاشتند، درباره آن‌ها حرف زده شد و حتی در چند مورد هم کاندید شده بودند. به طور کلی سینما نسبت به تلویزیون مخاطبان خاص تری دارد و باز سینمای مستند هم مخاطبانش نسبت به سایر مخاطبان سینما خاص‌تر می‌شود که بسیاری از این افراد در فعالیت‌های مختلف فرهنگی موثر هستند و باید چنین موضوعاتی را بدون اضافه کاری و دقیقا همان چیزی که وجود دارد، ببینند.

صادق داوری‌فر در پایان خاطرنشان کرد: مخاطبان خاص و هدف مستند به دنبال مباحث پایه‌ای مانند حجاب و… نیستند و کلان‌تر به موضوع نگاه می‌کنند. حتی ما می‌بینیم که برخی از نهاد‌های سیاسی هم برای مطلع شدن از برخی موارد سفارش ساخت مستند‌هایی می‌دهند تا کارشناسان ببینند و مطلع شوند. این دقیقا چیزی است که مستند محقق می‌کند.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا