نگاهی به جذب گردشگر از طریق جشنوارههای هنری/ 11
جهانی شدن «هزاردف» درگرو فراهم کردن زیرساختهای گردشگری است

مراسم «هزار دف» با تکیه بر فرهنگ، هنر و آیینهای اصیل کردی میتواند مسیر توسعه گردشگری پایدار و رونق اقتصاد محلی را هموار میکند به شرط آنکه دغدغه برای جذب گردشگر و فراهم آوردن زیرساختها وجود داشته باشد.
زهره نیلی: مراسم «هزار دف» در روستای پالنگان کردستان، نقش بسیار مهمی در جذب گردشگران، بهویژه علاقهمندان به فرهنگ، موسیقی و آیینهای بومی دارد. این مراسم، که هر سال همزمان با آخرین جمعه فروردین ماه برگزار میشود، فرصتی بینظیر برای تجربه موسیقی عرفانی کردی است که با برجسته کردن فرهنگ کردستان، نوای دف، لباسهای محلی و سبک زندگی مردم پالنگان به جهانی شدن این منطقه کمک میکند.
طبیعی است که با ورود گردشگران، کسبوکارهای محلی مانند اقامتگاههای بومگردی، رستورانها و صنایع دستی و هنرهای سنتی رونق میگیرند و استمرار چنین رویدادهایی باعث میشود گردشگری در منطقه فصلی نباشد و فرصتهایی برای توسعه زیرساختها فراهم شود و مردم بتوانند کسب و کاری داشته باشند و به درآمدزایی بیشتر خود فکر کنند.

تصاویر و ویدئوهایی که در سالهای اخیر از مراسم «هزار دف» روستای پالنگان در رسانهها و شبکههای اجتماعی منتشر شده، بازتاب بسیار گستردهای داشته تا آنجا که محمد مرادی، فرزند خلیفه منصور مرادی (سرپرست هزاردف) در گفتوگوی اختصاصی با خبرگزاری سینا میگوید: آخرین جمعه فروردین، گردشگران بسیاری از شهرهاو روستاهای استان کردستان و کرمانشاه، حتی مناطق دور و نزدیک ایران به پالنگان میآیند تا شاهد این مراسم باشند و موسیقی با اصالت کردی بشنوند. بیگمان این جمعیت باید سازماندهی شوند وگرنه همه این تبلیغات به ضد خود تبدیل میشود.
به گفته این نوازنده دف، زمانی میتوانیم جشنوارههای موسیقی بومی را به فرصتی برای جذب گردشگر تبدیل کنیم که به زیرساختها توجه داشته باشیم. برای مثال، مردم بسیاری دلشان میخواهد به روستای پالنگان بیایند و مراسم پرشور «هزار دف» را از نزدیک ببینند؛ بهشرط اینکه ناچار نباشند ساعتها در ترافیک بمانند. از سوی دیگر چند اقامتگاه بومگردی برای پذیرایی از گردشگران در این روستا ساخته و تجهیز شده؟ اینجاست که توجه به زیرساختها و فراهم کردن آن، اصلی است که باید مورد توجه قرار بگیرد.
بیشتر بخوانید:
موسیقی بومی؛ ظرفیتی منحصر بهفرد برای رونق گردشگری
گردشگری عرفانی؛ ظرفیتی مغفول در ایران
مرادی به اینکه سنندج را پایتخت دف جهان میدانند اشاره و بیان میکند: این ساز، نه فقط در شهر سنندج که در تمامی استان، نقش بسیار مهم و پررنگی دارد و یک ساز اصیل و عرفانی بهشمار میرود. پس لازم است، نگاه و توجه ویژهای به این ساز و استان کردستان با تمام زیباییها و ظرفیتهای فرهنگی و طبیعیاش وجود داشته باشد.
به گفته این نوازنده دف که رتبه نخست جشنواره موسیقی جوان را هم از آن خود کرده، برگزاری جشنوارههای مختلف فرهنگی و هنری، عامل مهی در جذب گردشگر، درآمدزایی، توجه به فرهنگ و اقتصاد بومی و رشد و اعتلای هنر است. البته اگر همهچیز به جشنواره موسیقی فجر و شهر تهران، محدود نشود و تعداد برنامههای فرهنگی و هنری افزایش یابد، بدون تردید اتفاق بهتری است.
محمد مرادی، موسیقی کردستان را یک موسیقی عرفانی و خانقاهی میداند و میگوید: این موسیقی، بیش از هر چیز به مدح و منقبت پیامبر اسلام(ص) و ائمه اطهار میپردازد. در موسیقی خانقاهی، ریتمها تکرار میشوند و دف در این نوع موسیقی، جایگاه ویژهای دارد.
این نوازنده جوان به اهمیت ساز دف در بخشهای مختلف موسیقی کردستان اشاره و بیان میکند: دف، نه تنها یک ساز کوبهای که یکی از ارکان هویتی در موسیقی و فرهنگ کردستان است و علاوه برمراسم عرفانی در جشنها، مولودیخوانیها و دیگر مناسبتهای ملی و فرهنگی استان کردستان هم نواخته میشود.
به باور مرادی مراسم «هزار دف» روستای پالنگان قابلیت این را دارد که ثبت جهانی شود و توجه گردشگران بسیاری را از سراسر جهان به ایران و کردستان جلب کند بهشرط اینکه دغدغهای برای رونق گردشگری و اقتصادی گردشگری وجود داشته باشد.