رئیس اتحادیه صادرکنندگان صنعت چاپ؛
قیمتگذاری چاپ باید مبتنی بر متغیرهای صنعتی باشد

رئیس اتحادیه صادرکنندگان صنعت چاپ معتقد است؛ قیمتگذاری در صنعت چاپ، باید مبتنی بر دادههای واقعی و متغیرهای صنعتی بر پایه تولید در یک واحد چاپی باشد و نرخهای ثابت هیچوقت در هیچ کجا جواب نداده است.
به گزارش خبرگزاری سینا، بابک عابدین درباره تعیین نرخ دستمزد خدمات چاپی، عنوان کرد: تعیین نرخ چاپ یک کتاب، فرایندی چند عاملی است و نرخگذاریهای عمومی و بدون پشتوانه صنعتی نهتنها به بهبود شرایط صنعت کمک نمیکند، بلکه موجب آشفتگی در بازار و رقابت ناسالم میشود.
وی درباره دلایل این موضوع، توضیح داد: فرآیند قیمتگذاری در صنایع چاپ و بستهبندی، یکسری اصول علمی دارد و شرط نرخ چاپ یک محصول، عرضه در بورس نیست که روزانه یا ماهانه اعلام شود و باید گفت که در قیمتگذاری صنعت چاپ عوامل مختلفی دخیل است.
عابدین با بیان اینکه طراحی وبسایت و اعلام روزانه نرخ خدمات چاپی، خیلی متقن نیست، ادامه داد: این کار بهجز اینکه یکسری اختلال در بحث رقابت ایجاد کند، نتیجهای ندارد. قیمتگذاری برای هر محصول چاپی، روش خاص خود را دارد و مولفههای مختلفی در آن دخیل است.
بهگفته وی، اگر به دنبال قیمتگذاری هستیم باید دو سر معادله را در نظر بگیریم؛ اگر قیمتگذاری، محاسباتی و دقیق نباشد و بدون هیچ پشتوانه صنعتی اعلام شود، موجب خواهد شد، چاپخانهها از چرخه رقابت خارج شوند و بازار و مشتری را از دست بدهند. اگر قیمتها کمتر اعلام شود، به مرور موجب از دست رفتن سرمایه در گردش و منابع مالی واحدها میشود و کمکم از حیطه رقابت خارج میشود.
عابدین با بیان اینکه در این زمینه باید اصول محاسبات نرخ تمام شده و قیمت فرآیندهای چاپی به شکل خاص آموزش داده شود، گفت: علاوه براین باید ابزارها ایجاد و در اختیار واحدها قرار گیرد، این فرایندهای عمومی که اعلام میشود، چاپخانهداران را گمراه کرده و از مسیر محاسباتی دور میکند.
وی همچنین با طرح این مسئله که تعیین قیمت چاپ به ماشینآلات و فناوری چاپ نیز به عوامل مختلف بستگی دارد، عنوان کرد: چاپخانههایی که از تجهیزات مدرن و خطوط تولیدی با سرعت زیاد استفاده میکنند، هزینههای خود را کاهش میدهند و قیمت نهایی آنها رقابتیتر میشود؛ بهعنوان مثال چاپخانهای که میتواند در یک ساعت، هزار واحد چاپی تولید کند با چاپخانهای که در یک ساعت، ۴ هزار از آن محصول را تولید کند، نرخ قیمت متفاوتی هم دارند.
رئیس اتحادیه صادرکنندگان صنعت چاپ با بیان اینکه بهرهوری نیروی انسانی نیز در این حوزه دخیل است، گفت: میزان مهارت و تجربه کارکنان نیز در این مسئله مهم است، این مسئله تاثیر مستقیم در کاهش ضایعات، افزایش بهرهوری پیدا کرد، سرعت تولید و کیفیت چاپ دارد، هرچه ضایعات کمتر داشته باشیم بر بحث ارزش افزوده در فرایند تولید و قیمتگذاری دارد.
عابدین در ادامه به تاثیر کیفیت و مواد مصرفی در قیمتگذاریها اشاره کرد و افزود: نوع کاغذ، مرکب و سایر مواد مصرفی تاثیر زیادی در هزینه نهایی دارد؛ به عنوان مثال برای چاپ کتاب با کاغذ گلاسه، هزینهها ۳۰ تا ۵۰ درصد بیشتر از کاغذ تحریر است، در چاپ روی کاغذ تحریر به نسبت چاپ روی کاغذ گلاسه، مرکب کمتری مصرف میکند، بنابراین تعیین یک نرخ واحد خیلی شدنی نیست.
وی همچنین درباره اتوماسیون و یکپارچهسازی خطوط تولید بیان کرد: بعضی چاپخانهها فرایند چاپ و تولید خود را یکپارچه مدیریت میکنند و با سفارش آنلاین تا تحویل، هزینه نهایی را کاهش و بهرهوریشان را افزایش میدهند.
لزوم تعیین نرخهای عمومی با در نظر گرفتن متغیرها
عابدین با بیان اینکه از وقتی فرآیند سفارش به شکل آنلاین شروع میشود تا زمانی که به یک اثر چاپی تبدیل میشود، زمان کمتری میبرد، آن هم در قیمت تمام شده موثر است، گفت: ضایعات و مدیریت مواد اولیه در محاسبه قیمت و قیمتگذاری چاپ موثر است، ضایعات زیاد هزینههای تولید را افزایش میدهد و چاپخانههایی که از فناوریهای پیشرفته برای بهینهسازی استفاده میکنند، هزینه کمتری دارند. برخی چاپخانهها مسیر بازیافت یکسری مواد مصرفی را هم در فرایند تولید به کار میگیرند و برخی از مواد مصرفی به چرخه تولید برمیگردد و هزینههایشان را کاهش میدهد، پس میتوانند قیمتهای کمتری را اعلام کنند.
وی در ادامه به تفاوتهای چاپ دیجیتال و افست و تاثیر این شیوههای چاپی بر قیمتگذاری نهایی کتاب اشاره کرد و ادامه داد: چاپ دیجیتال یا افست، تغییراتی در قیمتگذاری چاپ افست دارند و از المانهای تاثیرگذار در اعلام قیمت به مشتری است، همچنین نقاط جغرافیایی چاپخانهها در شهرهای مختلف کشور، هزینههای چاپ و هزینه حمل و نقل برای تعیین نرخ خدمات موثر است، گاهی فاصله دور سفارش دهنده بر قیمت تاثیر دارد.
این فعال حوزه چاپ با طرح این موضوع که اعلام نرخهای عمومی بدون در نظر گرفتن متغیرهای زیاد، مشکلات زیادی ایجاد میکند، گفت: یک چاپخانه با ماشینآلات قدیمی و بهرهوری پایین، مسلماً هزینههای بیشتری نسبت به چاپخانه مدرن دارد، نرخهای پیشنهادی موجب میشود نویسندگان و سفارشدهنگان محصولات بستهبندی این تصور را داشته باشند که همه چاپخانهها باید با یک نرخ کار کنند، در حالی که هزینههای واقعی متغیر است.
عابدین با بیان اینکه راهکارهای مختلفی برای بهبود وضعیت نرخگذاری صنعت چاپ وجود دارد، عنوان کرد: یکی از فرایندهای این موضوع، آموزش مراحل و متغیرهای دخیل در محاسبه قیمت تمام شده صنعتی است، ایجاد سیستمهای محاسبه هزینه بر اساس شاخصهای صنعتی نیز اهمیت دارد؛ به جای اینکه یک نرخ ثابت ارائه بدهیم باید یک مدل قیمتگذاری پویا طراحی کنیم که بر اساس فاکتورهای واقعی تولید باید و قیمت نهایی را محاسبه کند.
به گفته وی، اینکه بگوییم همه به قیمتی که گروهی اعلام کردهاند، کار تولید کنند شدنی نیست، این قیمت ممکن است با محاسباتی که در کف بازار یا فرایند تولید انجام میَشود، فرق داشته باشد.
بهبود کیفیت و افزایش بهرهوری با آموزشهای صنعتی
رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان صنعت چاپ با بیان اینکه افزایش شفافیت در بازار یک ضرورت است، گفت: باید هزینههای خود را در بازار به شکل شفاف برای مشتریان خود ارائه بدهیم تا آنها هم بدانند، هزینهها چقدر زیاد است، فرایند تولید چاپ، فرایند گرانی است؛ از ماشینآلات تا مواد مصرفی.
عابدین ادامه داد: برای چاپ یک اثر چاپی میتوانیم از مرکب معمولی ۵۰۰ هزار تومانی استفاده کنیم یا از مرکب باکیفیتی که ۸۰۰ هزار تومان است، یک مشتری باید بداند که استفاده از مواد اولیه با قیمت زیادتر به کیفیت بهتر محصولات چاپی و سفارش نهایی کمک میکند.
وی همچنین به پلتفرمها و وبسایتهای مقایسه قیمت اشاره کرد و گفت: یکسری وبسایتهایی هستند که امکان محاسبه آنلاین قیمت چاپ دارند، این سایتها به مشتریان کمک میکنند که براساس نیازشان بهترین گزینه را انتخاب کنند.
عابدین با بیان اینکه تشکلهای صنفی باید به جای تعیین نرخ برای صنعت چاپ و نشر به سراغ روشهای دیگر مثل آموزشهای صنعتی بروند، افزود: این کار موجب بهبود کیفیت و افزایش بهرهوری خواهد شد؛ بهطور کلی قیمتگذاری در صنعت چاپ باید مبتنی بر دادههای واقعی و متغیرهای صنعتی بر پایه تولید در یک واحد چاپی باشد، نرخهای ثابت کلاً هیچ وقت در هیچ کجا جواب نداده است، حتی در خارج از کشور هم روش محاسبه قیمت، ثابت نیست.