ابداع نوشیدنیهای لبو، فندق و گردو در کشور
متخصصان علم تغذیه مصرف 1.5 تا 2.5 لیتر مایعات در روز را برای بزرگسالان توصیه میکنند. افرادی که در نواحی گرمسیر زندگی میکنند یا فعالیت شدید بدنی دارند به مایعات بیشتری نیاز دارند. گرچه نوشابههای گازدار همچنان محبوبترین نوشیدنی در میان عامه مردم هستند اما نوشیدنیهای طبیعی یکی از بهترین جایگزینها برای نوشابه گازدار رایج است و از نظر بهداشتی و ارزش غذایی بالاتر از نوشابه گازدار است.
در دهههای اخیر به موازات افزایش میزان آگاهیهای بهداشتی عمومی و اهمیت یافتن مسأله حفظ سلامت، به ویژه در جوامع صنعتی، مصرف سرانه انواع نوشیدنیهای طبیعی نیز به طور مرتب افزایش یافته است. استفاده از این نوع نوشیدنیها برای مصرفکننده بسیار راحتتر بوده، ضمن قابلیت دسترسی در تمام زمانها و مکانها، ماندگاری بیشتری نیز دارد.
در راستای این تغییر ذائقه، تولید و ترویج مصرف نوشیدنیهایی بر اساس پسته، گردو، فندق، بادام، عناب، چغندر لبویی و غیره که اخیراً و برای اولین بار توسط محققان مؤسسه تحقیقات فنی و مهندسی در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی ارائه شده است میتواند تحولی در تولید محصولات سالم با ارزشهای فراویژه (غذا-دارو) به حساب بیاید.
در حال حاضر و در راستای انجام تحقیقات کاربردی مصوب موسسه، چهار محصول نوشیدنی گردو، پسته، فندق و نوشیدنی چغندر قرمز (لبویی) با قابلیت پذیرش و ماندگاری بالا تولید شده و دانش فنی آن به لحاظ اختراع و نوآوری مورد تایید علمی و فنی سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران قرار گرفته است.
پسته، گردو و فندق در رژیم غذایی به عنوان مغزها از ارزش تغذیهای بسیار بالایی برخوردار هستند.
به گفته محققان متأسفانه اکثر تحقیقات بر روی این محصول بر بسته بندی تکیه دارد و تنوع در تولید محصولات جدید با استفاده از محصولات تازه یا خشک بسیار اندک است. همچنین در سالهای اخیر شاهد یک رکود و ایستایی در صنعت نوشیدنیها هستیم. تولید و مصرف نوشیدنی از مغزها علاوه بر رفع مشکلات مذکور به دلیل دارا بودن بسیاری از املاح و ریز مغذیها به ویژه آهن، خونساز بوده، سبب تقویت ذهن و تقویت معده میشود از طرف دیگر حاوی آنتیاکسیدان، ویتامین و غیره بوده که در کل از ارزش تغذیهای بالایی برخوردار است. علاوه بر این استفاده از نوشیدنی مغزها در برخی سنین به ویژه کودکان و نوجوانان علاوه بر جذابیت و پذیرش بهتر، مکمل خوبی در رژیم غذایی آنها خواهد بود.
برای تولید این محصولات می توان از مواد اولیه ارزان قیمت (با ارزش بازارپسندی کمتر در مقایسه با محصول درجه یک و صادراتی) استفاده کرد که ضمن اقتصادی بودن تولید از بخش عظیمی از ضایعات کشاورزی نیز جلوگیری خواهد شد. در واقع این محصولات پاسخی برای رفع محدودیتها و در دسترس ساختن مواد غذایی با ارزش است که میتوان در آن از مکملهای غذایی و ویتامینها نیز به عنوان افزودنی استفاده کرد.
چغندر قرمز نیز از جمله محصولات کشاورزی است که کاربرد صنعتی ندارد و تنها به شکل بخارپز مصرف میشود. این در حالی است که این ترکیب از ارزش غذایی فوق العاده زیادی برخوردار است. رنگ قرمز در این محصول به دلیل وجود رنگدانه آنتوسیانین است که به دلیل خاصیت آنتی اکسیدانی، از ابتلا به سرطان جلوگیری میکند. همچنین مصرف روزانه این نوشیدنی سبب کاهش فشار خون و سلامت مغز میشود. علاوه بر این با استفاده از سبزیجات مکمل در فرمولاسیون به منظور ارتقاء طعم و مزه، ارزش غذایی آن نیز بیش از پیش ارتقاء یافته است.
به گزارش ایسنا، سالیانه مقدار بسیار بالایی از این محصول کشاورزی با ارزش برداشت میشود که به دلیل حضور رنگدانه قرمز، نمی تواند وارد خطوط استخراج قند در صنعت شود و مصرف آن محدود است. به همین دلیل تولید نوشیدنی از چغندر قرمز علاوه بر توسعه صنایع تبدیلی آن پاسخی برای رفع محدودیتها و در دسترس کردن مواد غذایی با ارزش است که میتواند این محصول کشاورزی را که مصرف آن در تمامی فصول امکانپذیر نیست به محصولی تبدیل کرد که در مصرف آن محدودیتی ندارد و نوشیدن آن، انسان را از ابتلا به بسیاری از بیماریها ایمن می سازد.
این دسته از نوشیدنیها به دلیل تحمل فرآیند حرارتی (سالمسازی) از ماندگاری بالایی برخوردارند و قابلیت بسته بندی در وزنها و حجم های متفاوتی را دارا هستند.
No tags for this post.