کسب انرژی با بهایی سنگین!
به گزارش عصرایران،«مفهوم استفاده از نوشیدنیهای انرژیزا در ظاهر بیضرر به نظر می رسد. دریافت مقدار زیادی انرژی با نوشیدن مایعی که در قوطیهایی شبیه به دیگر نوشیدنیهای گازدار ذخیره شده است اما نوشیدنیهای انرژیزا بر خلاف ظاهر رنگارنگ و جذاب خود میتوانند از باطنی مضر برخوردار باشند.
در ادامه نگاهی به مواد تشکیل دهنده بالقوه مضر و برخی از مشکلات سلامت مرتبط با مصرف بیش از اندازه نوشیدنیهای انرژیزا خواهیم داشت.
کافئین
بخش قابل توجهی از انرژی که نوشیدنیهای انرژیزا ارائه میکنند، با کافئین در ارتباط است. میزان کافئین موجود در نوشیدنیهای انرژیزا میتواند متغیر باشد. (از ۸۴ میلی گرم تا ۳۵۷ میلی گرم با توجه به اندازه و شرکت تولید کننده)
بنا بر گزارش کلینیک مایو، مصرف روزانه ۴۰۰ میلی گرم کافئین برای بزرگسالان مشکلی ایجاد نمیکند اما زمانی که موضوع نوجوانان مطرح میشود، میزان توصیه شده دریافت کافئین روزانه در محدوده ۱۰۰ میلی گرم قرار دارد. ممکن است یک فرد روزانه چند نوشیدنی انرژیزا را جدا از نوشیدنیهای کافئیندار دیگر مصرف کند و بر همین اساس خیلی راحت میتوان از مرز توصیه شده برای مصرف کافئین در روز عبور کرد.
مصرف بیش از اندازه کافئین میتواند به افزایش ضربان قلب و فشار خون بالا منجر شود. افزون بر این، این ماده میتواند عوارض جانبی زیرا را در پی داشته باشد:
مشکلات خواب
عصبانیت
بیقراری
کجخلقی
ناراحتی معده
لرزشهای عضلانی
کافئین برای افرادی که از مشکلات قلبی رنج میبرند یا افرادی که داروهای خاص مصرف میکنند، میتواند مشکلات جدی به همراه داشته باشد.
قند
نوشیدنیهای انرژیزا میتوانند بین ۲۱ تا ۳۴ گرم قند داشته باشند. گاهی اوقات قند در قالب شربت ذرت فروکتوز بالا وجود دارد. افرادی که دو یا سه نوشیدنی انرژیزا در روز مصرف میکنند، میتوانند چهار تا شش برابر حداکثر میزان توصیه شده برای یک روز قند دریافت کنند. افراد جوانی که به طور مرتب نوشیدنی انرژیزا مصرف میکنند، احتمال بیشتری دارد با چاقی و مشکلات دندان مواجه شوند.
با گذشت زمان، مصرف زیاد نوشیدنیهای انرژیزا میتواند ابتلا به دیابت نوع ۲ را نیز موجب شود.
فشار خون و بیماری قلبی
مصرف تنها یک قوطی نوشیدنی انرژیزا میتواند فشار خون و سطوح هورمون استرس را افزایش دهد. اگر چه این تغییرات کوتاهمدت هستند اما میتوانند خطر بلندمدت ابتلا به بیماری قلبی را افزایش دهند.
مشکلات کبد
نوشیدنیهای انرژیزا میتوانند اثری چشمگیر بر سلامت کبد داشته باشند. مطالعهای که در سال ۲۰۱۶ انجام شد، نشان داد که مصرف چهار تا پنج نوشیدنی انرژیزا در روز طی یک بازه زمانی سه هفتهای میتواند به تجمع نیاسین در کبد منجر شود و ابتلا به هپاتیت را به همراه داشته باشد. میزان بیش از اندازه نیاسین برای بدن خوب نیست. افزون بر هپاتیت، میزان بیش از اندازه نیاسین میتواند خطر ابتلا به دیابت را افزایش دهد.
در ژوئن ۲۰۱۶، پزشکان با زنی در دوون، انگلیس مواجه شدند که اندازه کبدش به لطف مصرف ۲۰ قوطی نوشیدنی انرژیزا در روز دو برابر اندازه عادی این اندام شده بود. هنگامی که پزشکان تصاویر MRI این زن را مشاهده کردند، به واسطه آسیبهای وارده به کبد در ابتدا فکر کردند، به الکل اعتیاد داشته است.
با توجه به روند افزایشی محبوبیت نوشیدنیهای انرژیزا طی سالهای گذشته، مواد تشکیل دهنده آنها با دقت بیشتری زیر نظر و آزمایش قرار گرفتهاند که بسیاری از این مواد از شرایط ایمنی خوبی برخوردار نیستند؛ در شرایطی که مصرف متعادل این نوشیدنیها نسبتا بیخطر محسوب میشود اما مصرف مکرر طی بازههای زمانی طولانی میتواند با آسیب کبد مرتبط باشد.
تائورین
تائورین اسید آمینهای است که در نوشیدنیهای انرژیزا یافت میشود. برخی مطالعات پیشنهاد کردهاند که این اسید آمینه ممکن است به عملکرد ورزشکاران کمک کند. برخی مطالعات دیگر به این نکته اشاره داشتهاند که تائورین در ترکیب با کافئین میتواند توانایی ذهنی را افزایش دهد. از آن جایی که این دو ماده آثار یکدیگر را تشدید میکنند، این امکان وجود دارد که مشکلات قلبی را به همراه داشته باشند.
جینسنگ
جینسنگ از جمله مکملهای گیاهی محبوب محسوب میشود زیرا باور بر این است که میتواند در درمان یا پیشگیری از بسیاری بیماریها نقش داشته باشد. از این ماده برای کمک به کاهش استرس و خستگی و افزایش حافظه، انرژی و عملکرد ورزشی استفاده میشود. از جمله عوارض جانبی احتمالی مصرف بیش از اندازه جینسنگ میتوان به ضربان قلب سریع، سردرد، مسائل مربوط به اشتها، تب، سرگیجه و بیخوابی اشاره کرد.
با این وجود برخی مطالعات نشان دادهاند که میزان جینسنگ موجود در نوشیدنیهای انرژیزا احتمالا نه برای ایجاد مشکل و نه این که فایدهای به همراه داشته باشد، کافی نیست.»
No tags for this post.