بخور و نخورهای فشارخون؛ با خوراکی های سرشار از پتاسیم به جنگ فشارخون بروید
پزشکان، اسمش را گذاشته اند قاتل خاموش! بس که بی سر و صدا پیشرفت می کند و دستی دستی کار آدم را به جاهای باریک می کشاند. عوارض هم که ایجاد می کند یکی دوتا نیست ولی بین سرلیست های عوارضش می شود این اسامی آشنا را پیدا کرد: سکته قلبی، سکته مغزی، نارسایی قلبی، نارسایی کلیوی، آئوریسم و تخریب شبکیه چشم. فشارخون بالا اگر زود به تشخیص و درمان برسد، کاملا در کنترل شماست و اگر بگذارید کار از کار بگذرد، شما در کنترل او خواهید بود.
بعضی مواد غذایی می توانند به طور طبیعی فشارخون را پایین بیاورند. کرفس، پیاز، سیر، شنبلیله، چای سبز، خرما، گلابی، زیتون و برگ زیتون، تره فرنگی، سویا، گوجه فرنگی، گریپ فروت و لیموترش از این جمله اند. مصرف آنها اصلا به معنی قطع درمان دارویی نیست و باید برای مصرف اینها نظر پزشک خود را هم جویا شوید به خصوص در رابطه با گریپ فروت چون این میوه می تواند غلظت برخی داروهای فشارخون را بالا ببرد و عوارض جانبی آنها را تشدید کند.
تامین پتاسیم بدن برای بیماران مبتلا به فشارخون بالا ضروری است. موز، آناناس، زردآلو، انجیر، گریپ فروت، هلو، انگور، آلو، سیب زمینی، سیر، بروکلی، کدو سبز، قارچ، گوجه فرنگی، انواع سبزی و حبوبات از منابع خوب پتاسیم هستند.
از آنجا که در حین طبخ از نمک استفاده می شود، دیگر لزومی ندارد هنگام صرف غذا دست به نمکدان ببرید. می توانید از گلپر، آویشن، نعناع خشک یا کنجد به جای نمک استفاده کنید. در تهیه غذاهای آماده و نوشابه ها نیز سدیم فراوانی به کار می رود. سوسیس، کالباس، کنسرو گوشت، انواع برگرها و سایر فرآورده های گوشتی، سبزی های کنسرو شده در آب نمک، زیتون شور، چیپس و سایر تنقلات شور، ماهی دودی یا کنسرو شده، انواع سس، سوپ ها و کنسروهای آماده، عصاره های گوشت و بسیاری دیگر از مواد غذایی فرآوری شده حاوی مقادیر بالای نمک هستند و باید مصرف شان را محدود کنید.
محصولات لبنی مانند شیر، ماست و پنیر کلسیم فراوانی دارند. ویتامین های متنوعی هم در آنها وجود دارد اما باید سراغ انواع کم چرب آنها بروید. حبوبات سرشار از فیبرهای محلول در آب هستند و استفاده از آنها می تواند به کاهش فشارخون کمک کند و صد البته به عنوان منبع تامین کننده پروتئین مورد نیاز بدن به حساب بیایند.
در بین انواع گوشت ها، ماهی بهترین انتخاب است. چربی ماهی نه تنها موجب عوارض قلبی و عروقی نمی شود بلکه به سلامت قلب و عروق کمک می کند. از سوی دیگر نوشیدنی های حاوی کافئین از قبیل قهوه، چای و نوشابه های کولادار سبب افزایش فشارخون می شوند و باید در حد اعتدال مصرف شوند. می توانید به جای آنها از انواع چای و دم کردنی های گیاهی یا دوغ کم نمک استفاده کنید.
کره، خامه، سس مارگارین، دنبه، چربی های هیدروژنه و روغن های جامد را از برنامه غذایی تان کنار بگذارید. به جای آنها از روغن زیتون یا دیگر انواع روغن های گیاهی مایع و روغن ماهی استفاده کنید. همچنین مغزها و دانه های گیاهی مثل گردو را وارد برنامه غذایی روزانه خود کنید.
برگرفته از راهنمای خودمراقبتی در فشارخون
معاونت بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی