بیماران مبتلا به دیابت، خطر قندهای طبیعی را برای سلامت خود جدی بگیرند
پزشک فوق تخصص غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شیراز، یکی از باورهای اشتباه در جامعه را بی خطر بودن مصرف قندهای طبیعی مانند قند موجود در میوه ها و یا مواد غذایی از جمله انجیر، توت و کشمش برای سلامت مبتلایان به بیماری دیابت عنوان کرد.
به گزارش سینا پرس فارس، دکتر مصباح شمس پزشک فوق تخصص غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شیراز، به مناسبت اجرای پویش ملی سلامت که در سراسر کشور و استان فارس در حال برگزاری است، نسبت به اهمیت اجرای این پویش در آگاهی مبتلایان به دیابت و فشارخون از بیماری خود، ابراز امیدواری کرد.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز با اشاره به افزایش روزافزون مبتلایان به دیابت در جامعه امروزی در سطح دنیا و کشور ما، وجود برخی باورهای غلط نسبت به رژیم غذایی را موجب دامنه دار شدن پیامدها و خطرات بیماری دیابت در جامعه دانست و گفت: از جمله مهم ترین این موارد می توان به زیاده روی در مصرف قندهای طبیعی، همچنین بی توجهی به برنامه غذایی روزانه اشاره کرد.
شمس در این زمینه توضیح داد: دسته بندی قندهای مصرفی به دو گروه قندهای طبیعی و قندهای فرآوری شده یا مصنوعی، باور غلطی را نسبت به بی خطر بودن قندهای طبیعی برای سلامت بیماران مبتلا به دیابت در سطح عموم جامعه ایجاد کرده و این در حالی است که زیاده روی در مصرف قندهای طبیعی مانند قند موجود در انجیر، عسل، خرما، توت و کشمش نیز می تواند موجب بالا رفتن میزان قند خون در بیماران مبتلا به دیابت و تهدید سلامت آنان شود.
آیا دیابت قابل کنترل است؟
شمس در ارزیابی عوامل اثربخش در پیشگیری و کنترل بیماری دیابت، رتبه نخست را به رژیم غذایی مناسب در کنار فعالیت بدنی اختصاص داده و می افزاید: توجه آگاهانه فرد نسبت به سلامت برنامه غذایی خود، همچنین ورزش و فعالیت بدنی می تواند خطر سابقه خانوادگی ابتلا به دیابت را تحت تاثیر قرار دهد که در کنار مصرف داروی تجویز پزشک در مبتلایان به دیابت، می تواند مهم ترین راه های کنترل دیابت محسوب شود.
او در این زمینه توضیح داد: اهمیت موضوع توجه به وزن مناسب در کنترل بیماری دیابت به حدی است که اگر فردی دارای سابقه خانوادگی ابتلا به دیابت باشد و از سویی دیگر نیز دچار چاقی یا اضافه وزن باشد، آنچه که بیشتر سلامت او را تهدید می کند، عامل چاقی و یا اضافه وزن است؛ بنابراین فرد دچار اضافه وزن یا چاقی، حتی اگر از نظر وراثتی سابقه خانوادگی ابتلا به دیابت داشته باشد، در صورت رعایت رژیم غذایی و گنجاندن فعالیت بدنی در برنامه روزانه خود، می تواند خطر ابتلا به دیابت را به میزان قابل توجهی در خود کاهش داده و یا اینکه خیلی دیرتر به این بیماری مبتلا شود.
این پزشک فوق تخصص غدد و متابولیسم در ادامه به محاسبه نمایه توده بدنی (BMI) به عنوان شاخصی برای سنجش تناسب وزن افراد پرداخت که از تقسیم وزن افراد (بر حسب کیلوگرم) بر مجذور قد (قد ضربدر قد بر حسب متر) به دست می آید و ادامه داد: در صورتی که عدد به دست آمده، بالای 25 کیلوگرم بر مترمربع باشد، فرد مبتلا به اضافه وزن و در صورتی که بالای 30 باشد، فرد مبتلا به چاقی و در معرض جدی ابتلا به دیابت قرار دارد.
آیا مصرف میان وعده ها نیز به اندازه وعده های اصلی اهمیت دارد؟
او با اشاره به شایع ترین دغدغه ها و مشکلاتی که روزانه در میان بیماران خود مشاهده می کند، ادامه داد: متاسفانه یکی از شایع ترین مشکلات در این زمینه، بی توجهی به تمامی اجزای رژیم غذایی روزانه، یعنی تمام کالری دریافتی روزانه است؛ به نحوی که افراد گاه در وعده های اصلی، توصیه های تغذیه ای نظیر کاهش حجم غذا و یا پرهیز از مصرف غذاهای حاوی قند و پرچرب را رعایت می کنند، اما مصرف میان وعده های نامناسب در طول روز یا زیاده روی در مصرف برخی مواد غذایی را نادیده گرفته و جزو رژیم غذایی خود محاسبه نمی کنند که همین امر بر سلامت آنان موثر است.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز زیاده روی در مصرف میوه ها که خود حاوی قند است را از جمله این چالش ها برشمرد که موجب افزایش میزان قندخون افراد و به ویژه مبتلایان به دیابت شده و گفت: اگرچه مصرف میوه ها به دلیل وجود املاح معدنی و فیبر به بیماران مبتلا به دیابت حتما توصیه می شود، اما لازم است این بیماران تا حد امکان ضمن رعایت اعتدال در مصرف مواد غذایی، از یک برنامه غذایی منظم و زیر نظر پزشک یا متخصص تغذیه پیروی کنند.