لزوم احداث کتابخانه به موازات طرح نهضت ملی مسکن
استاندار فارس در آیین گرامیداشت روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار بر ضرورت احداث کتابخانه در مجتمعهای مسکونی طرح نهضت ملی تأکید کرد و گفت: هر مجتمع باید همزمان با کتابخانه آن به بهرهبرداری برسد؛ در واقع به ازای حدود ۳هزار منزل مسکونی، احداث یک کتابخانه دور از انتظار نیست.
به گزارش سینا پرس فارس، آیین گرامیداشت روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار امروز، ۳۰ آبانماه با حضور استاندار فارس، مدیرکل کتابخانههای عمومی فارس، جمعی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی، فرمانداران، شهرداران، مسئولان استانی، کتابداران، فعالان حوزه کتاب و کتابخانه، در تالار گلستان آرامگاه سعدی شیراز برگزار شد.
استاندار فارس در این آیین با اشاره به جایگاه استان فارس در امر کتاب و کتابخوانی گفت: از فارس توقع است در تمام جنبه هایی که به حوزه فرهنگ مرتبط است، بویژه در حوزه کتاب سرآمد باشد.
محمدهادی ایمانیه با اشاره بر اینکه خوشبختانه امسال ۱۰ برگزیده ملی از استان فارس مورد تقدیر قرار گرفته اند، افزود: اقدامات خوبی در مدت یکسال گذشته در امر کتاب و کتابخوانی اتفاق افتاده است. شیراز با این سابقه فرهنگی و هنری از داشتن کتابخانه مرکزی محروم بود که با همکاری دولت سیزدهم و مصوبه هیات دولت در سفر دوم برای احداث این کتابخانه، این کمبود نیز جبران می شود.
وی در ادامه به موضوع جشنواره مردمی نذر کتاب فارس اشاره داشت و گفت: نذر کتاب ابداع و ابتکار استان فارس بود؛ تا کنون ده ها هزار کتاب در قالب این طرح اهدا شده است که مورد استفاده کتابخانه ها قرار می گیرد.
وی همچنین به کتابخوانی و کتابخانه عشایر اشاره کرد و افزود: کشور ما به تولیدات ناشی از زحمات عشایر عزیز وابسته است و انجام اقدامات فرهنگی متناسب با شرایط ایشان، وظیفه دولت است لذا برای اولین بار در کشور در استان فارس از این قشر از خدمت کتاب و کتابخوانی برخوردار شدند؛ تاکنون اردوی کتابخوانی عشایر در چندین دوره به همت کتابخانه های عمومی فارس برگزار شده است.
رئیس انجمن کتابخانه های عمومی استان بر توجه ویژه مدیریت استان بر توسعه کتابخانه های سیار تأکید کرد و گفت: ایجاد و توسعه کتابخانه های با جدیت پیگیری می شود؛ از خیرین می خواهیم تا در این زمینه به ما کمک کنند تا این کتابخانه های سیار به شکل گردشی در بین چند روستا چرخش داشته باشند تا مردم چند روستا از نعمت کتاب استفاده کنند.
استاندار فارس بر ضرورت احداث کتابخانه در مجتمعهای مسکونی طرح نهضت ملی تأکید کرد و گفت: هر مجتمع باید همزمان با کتابخانه آن به بهرهبرداری برسد؛ در واقع به ازای حدود ۳هزار منزل مسکونی، احداث یک کتابخانه دور از انتظار نیست
وی به بازدید اخیر خود از برخی کتابفروشی ها اشاره کرد و گفت: پیشنهاد کردم تعدادی از کتابفروشی ها پیش قدم شوند و کتابهایی که پس از فروش از نظر فیزیکی سالم و تمیز هستند را پس گرفته و با قیمت پایین تری به مشتریان خود عرضه کنند. این اقدام هم رونق خوبی برای کتابفروشی ها ایجاد می کند هم برای ترویج و تسهیل در امر کتابخوانی تاثیر گذار است.
استاندار فارس به اهمیت توجه به نقش و جایگاه کتابداران نیز تاکید کرد و گفت: در راستای حل معضلات کتابداران کتابخانه های عمومی کمک خواهیم کرد. درصورتی که نقش کتابدار منحصر به توزیع باشد، بدون اطلاع از محتوای کتاب، وی انسان موفقی در حوزه خود نخواهد بود؛ درصورتی که بتوانیم نهضتی ایجاد کنیم تا ابتدا خودشان مطالعه و چکیده مفاهیم را به دیگران کمک کنند قطعا در توسعه کتابخانه ها و فرهنگ کتابخوانی موثر است.
رییس انجمن کتابخانه های عمومی فارس از موافقت دولت با احداث کتابخانه مرکزی شیراز نیز خبر داد و افزود: خیلی شایسته نبود در شهری مانند شیراز با قدمت تاریخی و تمدنی کتابخانه مرکزی نداشته باشیم.
وی با اعلام اینکه محل احداث کتابخانه مرکزی شیراز مشخص شده و طراحی نقشه آن در یکی دو هفته آینده به پایان می رسد، خاطرنشان کرد: در جلسه ای که با حضور وزیر کشور و فرهنگ و ارشاد اسلامی داشتیم نیز برای تامین بودجه با ۴۰۰ میلیارد تومان اعتبار و نیم درصد سهم شهرداری این پروژه به بهره برداری می رسد.
ایمانیه در بخش پایانی سخنان خود، خواستار ترویج اهدای کتاب به عنوان یک فرهنگ شد و تصریح کرد: علاوه بر اهدای کتاب می توانیم اهدای صنایع دستی را در قالب هدیه رونق دهیم؛ که ماحصل زحمات دستان توانمند و هنرمند هم استانی های عزیز ماست نیز برای رونق تولید و ادامه حیات این محصولات نیز اثر بخش است
مدیرکل کتابخانه های عمومی فارس در این مراسم، با بیان اینکه این روزها نمی توان جلسه ای را آغاز کرد و نامی و یادی از غزه نداشت، گفت: شهادت بیش از ۴۵۰۰ کودک مظلوم غزه بر اثر جنایات رژیم صهیونیستی، رخدادی نیست که بتوان به سادگی از کنار آن گذشت. حتما جنایتهای این روزها و مقاومت برادران و خواهران ما در غزه، نتیجه قطعی پیروزی جبهه اسلام را در پی خواهد داشت.
فیروزی با بیان اینکه راهبردی نهاد در چند سال اخیر «تغییر نگاه و رویکرد به کتابخانههای عمومی» در بین مردم و مسئولین است، بیان کرد: این تغییر رویکرد منجر می شود که کتابخانه عمومی، با تعریف و نقش جدید خود به عنوان مرکز فرهنگی-اجتماعی محلی، از سوی مدیران و جامعه درک شود.
وی افزود: حضور رئیس محترم جمهور در آیین ملی سال قبل و صدور پیام در آیین ملی امسال در 24 آبان روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار، نشان از اهتمام دولت مردمی برای رفع مشکلات نهاد و ترویج فرهنگ کتابخوانی با محوریت کتابخانه ها است. امید است با این سطح از همراهی راه برای حل مسائل ریشهدار این حوزه و ارتقای منزلت و بهبود معیشت کتابداران هموارتر شود.
مدیرکل کتابخانه های عمومی فارس اضافه کرد: دسترسی آسان به کتاب، سیاست دولت مردمی در راستای عدالت فرهنگی است. افتتاح 19 باب کتابخانه در 2 سال گذشته در فارس پهناور شاهد این مدعا است.
وی با تصریح اینکه نهضت تکمیل پروژههای نیمهتمام استان فارس با استفاده از ظرفیت سفرهای شهرستانی استاندار در جریان است، گفت:آغاز روند احداث کتابخانه مرکزی شیراز که هدیه فرهنگی رئیس جمهور در سفر اخیرشان به فارس بود، نشان از گام های نو و جدی در توسعه زیرساخت های فرهنگی و کتابخانه ای دارد که به واقع آیندگان قضاوت خواهند کرد که چه پایه گذاری نیکویی صورت گرفته است.
مدیرکل کتابخانه های عمومی فارس در ادامه کتابداران را مشاوران امین و گوهران پنهان کتابخانه، توصیف و اضافه کرد: کتابداران در هر شرایط فضل و دانایی را به جامعه ارمغان می دهند. از زحمات قریب به 500 کتابدار عزیز و همکاران این مجموعه که علی رغم برخی کمبودها با عشق به ایران و کودکان این سرزمین، شمع دانایی را در جان آنها روشن نگه میدارند و صبورانه در این مسیر پیش میروند، صمیمانه قدردانی میکنم و این روز و هفته را تبریک میگویم.
وی گفت: به نمایندگی از کتابداران و قریب به 700 هزار نفر عضو کتابخانههای عمومی در فارس اعلام میکنم که مرکز محترم و اثرگذار کتابخانه، ظرفیت عظیمی برای خدمترسانی به آحاد مردم دارد.
فیروزی گفت: با تقدیر از استاندار فارس و 9 برگزیده در حوزه کتابخوانی از استان، فارس صاحب بیشترین برگزیدگان ملی عرصه کتاب و کتابخانه های عمومی در روز کتاب، کتابخوانی و کتابدار ش و به شایستگی فارس در قله کتابخوانی کشور قرار گرفت. و کسب این 10 جایگاه ارزشمند با تلاش های خالصانه همکارانم رقم خورده است.
مدیر کل کتابخانه های عمومی با بیان اینکه امروز بار کتابخوانی کشور بر عهده کتابخانه های عمومی است، اعلام کرد: کتابخانه های عمومی این شبکه گسترده کتاب محور با قدرت در حکمرانی فرهنگی نقش آفرینی می کند و نقش آن انکار ناپذیر است. رشد متوسط 40 درصد در شاخص های حرفه ای کتابداری و کتابخانه ای امانت، عضویت و منابع در یک سال گذشته استان فارس نشان از اهتمام جدی به توسعه امر عمومی و توجه به نیاز های مردم در کتابخانه های عمومی است.
فیروزی اضافه کرد: به لطف خداوند و همراهی موثرین و فعالان حوزه کتابخانه های عمومی، مدیران ارشد استان، استاندار و نماینده رهبر معظم انقلاب، خیرین و نیک اندیشان و همکاران بی ادعا و دغدغه مندم ، مسیر تحول کمی و کیفی در کتابخانه های عمومی آغاز شده است و این محقق نمی شود مگر با همکاری و همدلی همه جریان های موثر فرهنگی، اجتماعی و سیاسی و این مجموعه به فرموده رهبر انقلاب صد در صد فرهنگی است و در مسیر خود با تکیه بر دانش و علم و در راستای سیاست های نهاد کتابخانه ها آینده ای خواندنی و روشن برای فارس و مردمان با فرهنگ آن ترسیم کرده است.
بنابراین گزارش؛ در این آیین از 50 برگزیده فعال در حوزه کتابخانه های عمومی استان فارس شامل کتابداران و کتابخانه های نهادی و مشارکتی برتر، خدمتگزار برتر، کتابخوانان برتر استان در رده های سنی، پیشکسوت، خیرین، نمایندگان و انجمن های برگزیده تجلیل شد.
در حوزه کتابخانه های نهادی، «کتابخانه عمومی پارسه» مرودشت، «کتابخانه ملامحمد شفیع ارسنجانی» ارسنحان؛ «کتابخانه عمومی سوریان» بوانات؛ «کتابخانه عمومی محقق العلما» استهبان؛ «کتابخانه عمومی گنج شایگان» لارستان و «کتابخانه عمومی امام حسن مجتبی(ع)» کازرون برگزده شدند.
در بخش کتابدار برگزیده نهادی از 15 کتابدار فارس شامل مرضیه احمدی، کتابخانه عمومی قایمه اشکنان لامرد؛ نسرین صدرنیا، کتابخانه عمومی میرزا امان الله طباطبایی فهلیان ممسنی؛ سکینه رزمدیده، کتابخانه عمومی امام جعفر صادق(ع) لامرد؛ فریده زارعی، کتابخانه عمومی ابوذر کتکی ارسنجان؛ سکینه حسینی، کتابخانه عمومی فرهنگ فورک داراب؛ لیلا اسکندری، کتابخانه عمومی آلاله شهر میان اقلید؛ فاطمه ستاره ، کتابخانه عمومی امام صادق زاهد شهر فسا؛ لیلا نعمت اللهی، کتابخانه عمومی شهدای گمنام زرقان؛ سعید نیک روش، کتابخانه عمومی گنجینه دانش قیر ؛ندا دهقانی ، کتابخانه عمومی مولوی شیراز؛ مریم رضا نژاد، کتابخانه عمومی کودکان شقایق شیراز، فیروزه قشقایی، کتابخانه عمومی محمد بهمن بیگی شیراز؛ زینب میاندهی، کتابخانه عمومی آیت الله یحیی انصاری داراب؛ سوسن دهقانی، کتابخانه عمومی دکتر جمشید صداقت کیش آباده؛ ماهنگار وزیری نمدی کتابخانه عمومی روزبه فیروزآباد؛ زهره بردبار، کتابخانه عمومی دکتر آیت الله بهشتی فسا و سجاد شاهسونی، کتابخانه عمومی زنده یاد محمدحسن رجبی نی ریز قدردانی شد.
افزون بر این در بخش کتابخانه های مشارکتی، کتابخانه امیر میرزایی فیشور به عنوان کتابخانه برتر مشارکتی؛ مهناز عباسی از کتابخانه مکتب جعفری شیراز در بخش کتابدار برتر کتابخانه مشارکتی و مریم صمیعانی از کتابخانه آيت الله سيد عبدالله زبرجد شیراز به عنوان مسئول کتابخانه مشارکتی برتر معرفی شدند.
همچنین از معصومه شیبانی از استهبان در بخش پیشکسوت برگزیده و فرهاد یوسفی شورباخلو از آباده در بخش خدمتگزار برگزیده تقدیر شد.
در ادامه روژان سپاسدار جهرمی از قیروکارزین در گروه سنی خردسال؛ زهرا دهقان از ممسنی در گروه سنی کودک؛ آویسا نوروزی از فیروزآباد در گروه سنی نوجوان؛ فائزه احمدی از لامرد در گروه سنی جوان و بزرگسال و کمال برومند ار شیراز در گروه سنی سالمند کتابخوانان برتر جشن کتاب استان فارس در 1402 شدند.
همچنین در بخش خیرین برتر حوزه کتاب نیز احمد نفر از آباده، بهرام دوستی روشن از اوز، عبدالکریم ناطقی از لارستان، عیسی رضایی از فسا و مهدی اسکندری از اقلید تقدیر شد.
در حوزه انجمن کتابخانه های عمومی شهرستان ها نیز سه انجمن شهرستان کازرون به ریاست محمد علی بخرد، سپیدان به ریاست علیرضا سامری و لارستان به ریاست جلیل حسنی به عنوان برترین انجمن کتابخانه های عمومی شهرستان های فارس برتر شناخته شدند.
در پایان، از یازده نماینده مردم فارس به عنوان نمایندگان حامی کتاب قدردانی شد. محسن علیزاده، نماینده مردم سپیدان و بیضا؛ مسلم صالحی، نماینده مردم اقلید؛ علیرضا پاک فطرت، روح الله نجابت، جعفر قادری و ابراهیم عزیزی نمایندگان مردم شیراز و زرقان؛ فریدون عباسی دوانی نماینده کازرون؛ مهدی موسوی، نماینده لامرد؛ حسین حسین زاده، نماینده لارستان؛ حجت الله فیروزی، نماینده شهرستان فسا و عبدالعلی رحیمی مظفری، نماینده مردم خرامه، سروستان و کوار نمایندگان برتر معرفی و قدردانی شدند.