تهیه نقشه واکنش زمین به توفانهای خورشیدی
بسیاری فکر می کنند که خورشید یک جرم فضایی ساکت و بی تحرک است اما واقعیت در نقطه مقابل آن قرار دارد. خورشید یک ستاره بسیار فعال است که در هر لحظه جریانهای عظیمی از پلاسما و ذرات باردار را راهی زمین می کند.خوشبختانه میدان مغناطیسی زمین بخش زیادی از این ذرات مرگبار را به اعماق فضا باز می گرداند اما برخی از انواع فعالیتهای خورشیدی اختلالاتی را در عملکرد میدان مغناطیسی زمین ایجاد کرده که در نتیجه آن توفانهای ژئومغناطیسی شکل می گیرند. نور شمالگان و جنوبگان به دلیل همین تأثیرگذاری است.
اما نتیجه چنین تأثیرگذاری همواره زیبا نیست. یک توفان ژئومغناطیسی قدرتمند می تواند شبکه سراسری برق را دستخوش تغییرات اساسی قرار دهد که قطعی برق و سردردهای شدید نتیجه آن خواهد بود.
ارزیابی های صورت گرفته نشان می دهد که یک توفان از این نوع بیش از یک تریلیون دلار خسارت به همراه خواهد داشت. از آن گذشته زمینه برای وقوع فجایع طبیعی دیگر هم بروز می کند.
دانشمندان به این واقعیت اشاره می کنند که برای برنامه ریزی جهت مقابله با این فجایع، نه تنها به درک درست از رفتار خورشید نیاز داریم بلکه نوع واکنش زمین به آن نیز از اهمیت زیادی برخوردار است.
اکنون نقشه جدیدی ارایه شده که در آن چگونگی این واکنش به نمایش گذاشته شده است. در این نقشه نیمی از قاره آمریکا به تصویر کشیده شده است که در آن نحوه واکنش زمین به توفانهای ژئومغناطیسی دیده می شود.در یک توفان خورشیدی بزرگ ذرات منتشر شده از تاج خورشید (CME) راهی زمین شده و به میدان مغناطیسی آن برخورد می کنند. اگرچه بخش زیادی از این ذرات راهی به زمین پیدا نمی کنند اما برخی از آنها به هر ترتیب نفوذ کرده و همچون خط جریانی از برق به زمین می رسند.
به گزارش مهر به نقل از پاپیولار ساینس،دانشمندانی در آمریکا نقشه آماری را تهیه کرده اند که نشان می دهد این نوع جریانهای شدید در چه مناطقی ایجاد می شوند.