در رفع چالش های تغذیه‌ای با مشکل مواجه‌ایم

در این کنگره که با شرکت متخصصان حوزه تغذیه و رژیم درمانی ،اساتید ودانشجویان این رشته برپا گشت در خصوص دانش روز وطرح‌های تحقیقاتی درحوزه تغذیه ورژیم درمانی تبادل نظر شد. امنیت تغذیه‌ای،تغذیه سلولی ومولکولی،ایمنی غذا،تغذیه وبیماری واگیروغیر واگیر،مراقبت تغذیه ای در بیمارستان،تغییرات آب وهوایی  وامنیت تغذیه‌ای ونقش علوم غذایی وتکنولوژی در سلامت عمومی از محورهای اساسی این کنگره بود همچنین در این کنگره شرکتهای دارویی داخلی به ارائه ومعرفی جدیدترین تولیدات دارویی خود پرداختند.

دکتر ابولقاسم جزایری دبیر علمی دومین کنگره بین المللی تغذیه ایران در خصوص اهداف برگزاری این کنگره گفت: این کنگره با دو هدف اساسی برپاشد اولین هدف آشنایی هرچه بیشتر دانشجویان،کارشناسان وزارت بهداشت وسایر وزارتخانه‌ها با یافته‌های تحقیقاتی جدید وتشویق هرچه بیشتردانشجویان به ارائه طرح‌های تحقیقاتی است وهدف دیگراستفاده از نتایج یافته‌های اخیر در ارتقاء سطح سلامت وتغذیه مردم در کشور است. به طور نمونه یکی از مهمترین یافته‌های تحقیقاتی این است که اغلب مردم در کشور کمبود ویتامین دی دارند واگر این کمبود برطرف شود بسیاری از بیماری‌ها بهبود می‌یابد لذا ضروری است شرایطی در کشور فراهم شود که مردم به میزان کافی از ویتامین دی استفاده کنند.متأسفانه منابع غذایی ویتامین دی خیلی غنی نیستند ونیاز است که این ویتامین به صورت مکمل استفاده شود ودر این راه نیاز به آموزش مردم وهمت وزارت کشاورزی وبهداشت وجود دارد.این بحث بخشی از جنبه های کاربردی کنگره را مطرح می‌کند.

وی افزود: این کنگره یک کنگره بین المللی است وهمانطور که می‌دانید در حیطه علم هر کشوری ویژگی‌های خاص خود را دارد ولی برخی از مقولات مانند همین مقوله کمبود ویتامین دی یک مسأله جهانی است که نیاز است متخصصان تمامی کشورها در خصوص رفع مشکلات مربوط به آن تبادل نظر داشته باشند.کنگره های بین المللی در تمام کشورها برگزار می‌شود ودر این کنگره هم سعی بر این شد تا مطالب متنوعی در جنبه‌های مختلف کاربردی وپژوهشی ارائه شود واز اساتید برجسته در حوزه‌ تغذیه دعوت به عمل آمد که از داخل وخارج کشور به غنای بیشتر این کنگره پرداختند.به طور تقریبی حدود 2000 نفر از اساتید ودانشجویان در این کنگره شرکت کردند.

عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در پاسخ به این پرسش خبرنگار سیناپرس که مهمترین یافته‌های تحقیقاتی این کنگره در چه زمینه‌هایی مطرح شد اظهار داشت: به طور کلی سه نوع یافته تحقیقاتی مطرح شد یکی یافته‌های علم پایه به مانند فرایند تأثیرگذاری ویتامین دی در داخل سلول که در سطح سلول ومولکول بررسی می‌شود ومختص علوم پایه است،دومی یافته‌های در سطح فرد که یافته‌های بالینی است به این معنی که مثلا ویتامین دی که در سطح سلولی پاسخ داده است به مصرف فرد برسد وتأیید شود که در بدن انسان هم همین نتیجه را خواهد گذاشت وسومین یافته در سطح جامعه است.بنابراین سه یافته تحقیقاتی در سلول ویاخته ،بالین وجامعه مطرح می‌شود که در بعد سوم که همان جامعه است نیاز به سیاست گذاری وجوددارد.

دکتر جزایری در ادامه افزود: یکی از اهداف این سیاست گذاری به طور مثال در زمینه غنی سازی مواد غذایی است که حاصل همکاری وزارت‌خانه های مختلف اعم از بهداشت،کشاورزی وصنایع غذایی است. غنی سازی آرد به اسید فولیک وآهن یکی از این نتایج است که تنها در دستور کار وزارت بهداشت قرار نمی‌گیرد.وزارت بهداشت اعلام کمبود را می‌کند به طور نمونه بر طبق تحقیقات براورد می‌کند که مردم کشور کمبود آهن دارند وافزودن آهن به گندم ونان مصرفی وظیفه این وزارت نیست ودر دستور کار وزارت صنایع قرار دارد. در مورد ویتامین دی وکمبود آن در حال حاضر بخشی از شیرهای مصرفی غنی سازی شده است ودر دستور کار این است که سایر مواد غذایی هم به این ویتامین غنی شوند .

این متخصص تغذیه ورژیم درمانی ضعف سیستم تغذیه کشور را عدم همکاری بین وزارت خانه ها دانسته وعنوان کرد: با توجه به مثالی که مطرح شد در خصوص غنی سازی نان مشخص می‌شود این اقدام نیاز به همکاری سه وزارت خانه دارد وهمکاری حداقلی این سه وزارت خانه منجر به عملی شدن این طرح(غنی سازی آرد به اسید فولیک وآهن )شد.لذا در مورد سایر اقدامات باید همکاری به اندازه کافی میان سازمانها باشد در حالیکه به واقع چنین نیست.از طرفی بخشی از این قصور تغذیه ای متوجه مردم است به طوری که اغلب مردم برای رفع مشکلات تغذیه ای اعم از چاقی ویا لاغری به دنبال کارهای عجیب غریب هستند در حالیکه پاسخ به این مشکلات به دوصورت است اولی تغذیه درست ودومی فعالیت بدنی مستمر.البته در کنار این مقولات کاهش استرس وفشار عصبی بسیار مهم است.

وی افزود: در مورد تغذیه مردم اغلب سه سوال اساسی دارند اینکه چی بخوریم به چه میزان بخوریم وچگونه بخوریم. در مورد اینکه چه بخوریم راهنمایی غذایی در خصوص گروهای غذایی وجود دارد ودر تمام سایتهای تغذیه ای به رهنمودهای غذایی اشاره شده است.مواد غذایی به گروه‌های مختلف طبقه بندی شده اند که ضرورت دارد افراد از تمام گروه‌ها استفاده کنند ورژیم متنوعی انتخاب کند .در واقع هیچ ماده خوراکی به تنهایی قادر به رفع نیازهای غذایی فرد نیست لذا تنوع غذایی ضرورت دارد.میزان مصرف مواد غذایی هم برحسب اشتهای گویای فرد سالم تعیین می‌شود که خود بدن اعلام می‌کند وسنجش وزن فرد به او می‌گوید که آیا بیشتر از میزان مورد نیاز غذا مصرف می‌کند یا خیر .وپاسخ سوال آخر اینکه چی بخوریم این است که مواد غذایی را تا حد امکان سرخ نکنیم واگر سرخ می‌شوند از روغن کمتر ومناسب تر استفاده شود ومضاف بر اینکه بهداشت وطریقه نگهداری غذا فراموش نشود تا غذای سالمی به بدن برسد.

دکتر سعید حسینی عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران  یکی از اعضای شرکت کننده در کنگره در خصوص نقطه ضعف این کنگره اظهار داشت: یکی از جنبه‌های مهم کنگره این است که تمام افرادی که به نوعی با این حوزه درگیر هستند از نزدیک با یکدیگر برخورد داشته وتجربیات خود را به هم منتقل کنند ونقطه ضعف این کنگره این است که در بحث تغذیه ما نیاز به ارتباط گیری با سایر متخصصان پزشکی داریم ومتأسفانه در این جمع از سایر تخصص‌های پزشکی شرکت کننده‌ای نیبست واین بزرگترین ضعف کنگره است با توجه به اینکه رشته تغذیه مرتبط با سایر تخصص‌ها است باید در این مکان ارتباط بین رشته‌ای برقرار شود لیکن این اتفاق تا این لحظه بوجود نیامده است.

وی در انتها تصریح کرد:از آنجا که اولین مراجعه بیماران حتی در بحث تغذیه به سایر متخصصان است اولین نیاز ما در کنگره‌های این چنینی حضور سایر تخصص‌ها است تا اطلاعات تخصصی تغذیه به این متخصصان ارائه شود نه اینکه علم ما برای خودمان وعلم ودانش آنها برای خودشان باقی بماند وبیمار هم در این میان متضررشود. در تمام دنیا بحث هفته سوء تغذیه در بیمارستان ها مطرح شده تا این اطلاع رسانی داده شود تا بین گروه‌های مختلف ارتباط موثر برقرار شود واین بزرگترین ضعف پزشکی ماست که به قوت خود باقی است.

 

گفتگو : اعظم صفایی

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا