زنان علایم شایع لوپوس را جدی بگیرند
با توجه به اینکه 90 درصد مبتلایان به بیماری خود ایمنی لوپوس را زنان تشکیل می دهند، متخصصان بنیاد ملی لوپوس در آمریکا به زنان توصیه می کنند که علایم شایع این بیماری را جدی بگیرند؛ زیرا بیماری در مراحل اولیه به سادگی کنترل می شود.
از آنجا که لوپوس می تواند قسمت های مختلف بدن را تحت تاثیر قرار دهد، علایم آن در افراد مختلف متفاوت است. ولی برخی علایم تقریبا در تمام بیماران قابل مشاهده است. این علایم عبارتند از :
1-ورم و درد در ناحیه مفاصل
درد، تورم و خشکی مفاصل به ویژه در صبح یکی از شایع ترین علایم لوپوس است. مفاصل مچ دست، پنجه و انگشتان در این بیماری بیشتر آسیب پذیر می شوند. آنچه ورم مفاصل و درد را در این بیماری از آرتریت روماتویید متمایز می کند این است که در آرتروز معمولا درد در هر دو طرف است، در حالیکه در لوپوس درد بیشتر در یک سمت بدن دیده می شود و بیشتر بیماران مبتلا به آرتروز میانسال و سالمند هستند، در حالیکه لوپوس بیشتر زنان 15 تا 34 ساله را مورد حمله قرار می دهد. لوپوس مانند آرتروز به مرور زمان سبب تغییر شکل مفاصل می شود.
2-بثورات پوستی
بثورات پروانه ای شکل و خشکی در ناحیه اطراف بینی، استخوان فک و استخوان گونه از شایع ترین علایم لوپوس هستند که با قرار گرفتن در معرض نور خورشید شدیدتر می شود.
3-احتباس مایعات و ادرار خونی
مشکلات کلیوی تقریبا در اکثر مبتلایان به لوپوس دیده می شود. اختلال در عملکرد کلیه منجر به احتباس مایعات در بدن، تورم واضافه وزن و ادرار خونی می شود.
4-درد قفسه سینه
لوپوس سبب التهاب قلب و لایه داخلی و خارجی آن می شود. این التهاب تنگی نفس، درد قفسه سینه، اختلال در گردش خون و افزایش بیماری های قلبی عروقی را به همراه دارد. علاوه بر قلب، ریه ها نیز در لوپوس آسیب می بینند.
5-خستگی
خستگی مزمن یکی از مهمترین نشانه های لوپوس است. این خستگی می تواند ناشی از کم خونی یا اختلال در عملکرد قلب، ریه، کلیه ها و دیگر مشکلاتی باشد که بر اثر لوپوس بوجود می آیند.
6-ریزش مو
ریزش مو یا ایجاد زخم در پوست سر از دیگر علایم لوپوس است. البته ریزش مو می تواند ناشی از اختلال در عملکرد تیرویید نیز باشد.
7-زخم دهان
زخم بدون درد در ناحیه دهان و بینی از علایم لوپوس است. معمولا از آنجا که زخم های ناشی از لوپوس بدون درد است، بیمار از وجود آن مطلع نمی شود. بیشتر زخم های دهانی لوپوس در سقف دهان دیده می شود.
8-تشنج و کاهش حافظه
تشنج، گیجی و کاهش حافظه مشکلات بسیاری از مبتلایان به لوپوس است؛ البته این حالات در بسیاری از بیماران هرگز دیده نمی شود.
9-مشکلات روحی
استرس و ترس از آینده در بسیاری از بیماران مبتلا به لوپوس دیده می شود. متخصصان با اینکه مشکلات روانی بیماران مبتلا به لوپوس را تا اندازه ای طبیعی می دانند، به این افراد توصیه می کنند که از تنش و استرس خودداری کنند؛ چرا که اوضاع را پیچیده تر می کند.
لوپوس یک بیماری خود ایمنی پیچیده است که حدود پنج میلیون نفر را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار داده است. بیماری های خود ایمنی به بیماری هایی گفته می شود که در آن سیستم ایمنی، بافت های سالم بدن را به عنوان یک عامل خارجی فرض می کند و به آن ها حمله می کند.
به گزارش ایرنا از فاکس نیوز، لوپوس به دو نوع DLE و SLE تقسیم بندی می شود. نقطه هدف DLE معمولا پوست است و روی ارگان های دیگر بدن تاثیر نمی گذارد. نوع SLE جدی تر است و علاوه بر پوست، اندام های حیاتی را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. مطالعات محققان کلینیک مایو آمریکا نشان می دهد جنسیت، سن، نژاد، سابقه خانوادگی و عفونت از مهمترین عوامل خطر بیماری لوپوس هستند.