رهگیری روند جریان مواد مخدر در نقشه جهان

دفتر مواد مخدر و جنایت سازمان ملل در گزارش جهانی درباره مواد مخدر، روندهای در حال گسترش کشت ، قاچاق و مصرف مواد مخدر را با استفاده از یک نقشه در سراسر دنیا به نمایش گذاشته است.

سازمان ملل با تکیه بر مطالعات و داده های دیگر تخمین زده که از هر 20 بزرگسال یک نفر، یعنی در مجموع 250 میلیون نفر بین سنین 15 تا 64 سالگی در سال 2014، حداقل یک ماده مخدر را مصرف کرده است. سازمان ملل عنوان کرده این رقم طی چهار سال قبل از آن نسبت به جمعیت جهانی افزایش نیافت اما بیش از 29 میلیون نفر از مردم دنیا از اختلالات مصرف مواد مخدر رنج برده اند.

در حالی که کشت کوکائین و تقاضای برای آن همواره وجود داشته، تحقیقات سازمان ملل نشان می دهد که تولید و مصرف کوکائین نشان می دهد که تجارت کوکائین در سراسر دنیا در حال کاهش است.

دفتر مواد مخدر و جنایت سازمان ملل در گزارش جهانی درباره مواد مخدر، روندهای در حال گسترش کشت ، قاچاق و مصرف مواد مخدر را با استفاده از یک نقشه در سراسر دنیا به نمایش گذاشته است.

کوکائین

در حالی که کشت بوته کوکائین در سال 2013 تا 2014، حدود 10 درصد افزایش یافت، ناحیه زیر کشت در سال 2014 از دهه 1980، دومین میزان پایین کشت این ماده بود. کشت بوته کوکائین در سراسر دنیا حدود 40 درصد کمتر از بالاترین میزان کشت آن در سال 2000 بود.

منطقه Andean (مجموعه ای کشورهای امریکای جنوبی و دارای مناطق مشترک) همچنان ناحیه اصلی تولید کوکائین است و در سال 2014، ناحیه کلی زیر کشت بوته کوکائین در کلمبیا، حدود 52 درصد نواحی زیر کشت این ماده در دنیا را به خود اختصاص داد. در حالی که این کشور در سال 2000 با افت 58 درصدی در کشت کوکائین روبرو بود، در سال 2014، 44 درصد تولید کوکائین را افزایش داد. این افزایش در سال 2015 هم تکرار شد.

امریکای جنوبی هاب جهانی تولید کوکائین به شمار می آید. در پرو از سال 2000 تا سال 2011 کشت بوته کوکائین 44 درصد رشد داشت. در حالی که از سال 2011 تا سال 2014، کشت این ماده 31 درصد افت داشت، پرو همچنان مسئول 32 درصد کشت بوته کوکائین در سراسر دنیاست.

کشت بوته کوکائین در بولیوی در دهه 1990 نوسان داشت اما از سال 2000 تا سال 2010 دو برابر شد و از سال 2010 تا سال 2014 حدود 34 درصد افت کرد. در سال 2014 این کشور حدود 15 درصد نواحی زیر کشت بوته کوکائین را در اختیار داشت یعنی نیمی از کل نواحی  زیر کشت این ماده در دنیا.

با این حال، در مجموع تولید کوکائین در سراسر دنیا کاهش یافته و الگوهای در حال تغییر بازار و عادت های مصرف کنندگان همگی از عوامل تاثیرگذار در این کاهش است.

مواد مخدر سه گانه (Opiates)

تخمین سازمان ملل از مصرف کنندگان این مواد مخدر در دنیا یعنی مصرف کنندگاه تریاک، مورفین و هروئین طی سال های اخیر ثابت مانده و گفته می شود تعداد این افراد در سال 2014، حدود 17 میلیون نفر بود.

در سال 2015، بازار جهانی این مواد علی رغم تغییرات منطقه ای ثبات داشت. تولید تریاک در سال 2015 نسبت به سال 2014 حدود 38 درصد افت کرد و این امر موجب کمبود شدیدی این ماده مخدر در سطح جهانی شد. این افت در تولید به دلیل افت 48 درصدی تولید تریاک در استان های جنوبی افغانستان رخ داد گرچه این کشور هنوز هم حدود دو سوم نواحی تحت کشت غیرقانونی تریاک را در اختیار دارد.

به نظر می رسد مصرف هروئین در امریکای شمالی در حال افزایش است و موجب افزایش مرگ و میرهای ناشی از مصرف هروئین می شود، در حالی که اروپای مرکزی و غربی میزان استفاده از هروئین در حال افت یا ثابتی را از دهه 1990 به خود دیده، گرچه نشانه هایی وجود دارد مبنی بر این که بازار مصرف این ماده در اروپا در حال رشد است.

با این حال به نظر می رسد قاچاق هروئین در سراسر دنیا افزایش یافته و مسیر بالکان (مسیری افغانستان از طریق ترکیه به اروپا از طریق ایالات بالکان) همچنان یکی از مهم ترین مسیرهای قاچاق است. قاچاق هروئین در کشورهای امریکایی همزمان با افزایش تولید آن در این ناحیه طی 20 سال گذشته افزایش یافته است.

مت آمفتامین

بر اساس اعلام سازمان ملل، از سال 2009، سالانه مصرف (seizures) مصرف صرع مت آمفتامین در سراسر دنیا بین 20 و 46 تن نوسان داشته است. امریکای شمالی به طور دائم بیشترین تعداد مصرف کنندگان مت آمفتامین را دارد و مصرف این ماده مخدر از سال 2009 تا سال 2014 در شرق آسیا و جنوب شرقی این قاره چهار برابر شده است. از سال 1998 تا سال 2014، مصرف محرک های از نوع مت آمفتامین بیش از مصرف دیگر مواد مخدر قاچاق بود.

سازمان ملل گزارش کرد که از ماه مارس سال 2014 تا نوامبر سال 2015، مصرف مقادیر مهم قرص های مت آمفتامین با برچسب Captagon در خاورمیانه ممنوع شد. بر اساس این گزارش، در حالی که تجارت عمدتا بین منطقه ای است، مقادیر عظیمی از آن از لبنان و سوریه به کشورهایی خارج از این ناحیه منتقل شده است. 

 

مترجم: شه تاو ناصری

منبع: مجمع جهانی اقتصاد

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا