افزایش ماندگاری مواد غذایی با بسته بندی نانو کامپوزیتی

 نیاز به حفاظت انواع مواد در برابر گرما، نور، رطوبت، اکسیژن، میکروارگانیسم‌ها، حشرات و گرد و غبار از دیرباز در صنایع مختلف مورد توجه قرار گرفته و رویکردهای مختلفی برای بسته‌بندی و پوشش دهی آن توسعه پیدا کرده است و در این میان، نگهداری غذا، دارو، سموم و مواد فاسدشدنی نیازی کلیدی بوده است.

از این رو مهمترین هدفی که در بسته‌بندی این‌گونه محصولات مدنظر قرار می‌گیرد، افزایش طول عمر نگهداری محصولات است. ماده‌ بسته‌بندی از طریق تنظیم فضای مناسب در داخل بسته با توجه به ویژگی‌های نگهداری محصول زمان ماندگاری محصول را افزایش می‌دهد. در چند دهه‌ اخیر با اجرای روش‌های مختلف قابلیت‌های مطلوبی برای طولانی‌تر شدن عمر محصولات ایجاد شده است.

دکتر غلامرضا خلج، عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد واحد ساوه از اجرای مطالعاتی در این زمینه با هدف بهبود خواص مختلف مواد پلیمری مورد استفاده در بسته‌بندی مواد غذایی و دارویی با بهره‌گیری از نانوذرات رس و نانوذرات اکسید آهن خبر داد.

وی با تاکید بر  اینکه استفاده از این بسته‌بندی نانوکامپوزیتی می‌تواند موجب افزایش قابل‌ توجه در مدت‌ زمان ماندگاری محصولات شود، خاطرنشان کرد: در این طرح همزمان از دو نوع نانو ذره رس و اکسید آهن به‌ منظور کاهش عبور پذیری گاز اکسیژن استفاده شده است. این دو نوع نانوذره دو مکانیسم مختلف را جهت جلوگیری از عبور اکسیژن از بسته‌بندی ارائه می‌دهند.

خلج یادآور شد: استفاده‌ همزمان از نانوذرات رس و نانوذرات آهن موجب هم‌افزایی اثرات این دو نوع نانوذره شده و افزایش ماندگاری مواد غذایی و دارویی موجود در این بسته‌بندی‌ها را در پی داشته است.

این محقق در خصوص تولید و ارزیابی این مواد نانوکامپوزیتی اضافه کرد: در این پژوهش تهیه‌ گرانول‌های نانوکامپوزیت لایه‌های پلی الفینی (پلی پروپیلن) با هدف تولید فیلم‌های نازک بسته‌بندی در دستور کار قرار گرفت. به‌منظور بهبود ممانعت فیزیکی از ورود اکسیژن از نانوذرات رس مونت موریلونیت اصلاح شده با دی متیل دی هیدروژنیتد تالوآمونیوم کلراید استفاده شد.

وی ادامه داد: سپس نانوذرات آهن سنتز شده و درصدهای مختلفی از آن به همراه درصدهای مختلفی از نانوذرات رس به مذاب پلیمری اضافه و در مرحله‌ بعد به ‌وسیله‌ دستگاه اکسترودر دوپیچه فیلم بسته‌بندی تولید شد. در نهایت فیلم تولیدی مشخصه یابی شده و خواص آن از حیث مقاومت مکانیکی و نفوذپذیری در برابر اکسیژن مورد ارزیابی قرار گرفت.

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد واحد ساوه با اشاره به نتایج به دست آمده، اظهار کرد: از بررسی خواص عبور پذیری گاز در فیلم‌های نانوکامپوزیتی می‌توان دریافت که استفاده از نمونه‌ای با یک درصد وزنی نانو رس و یک درصد وزنی نانوذرات اکسید آهن می‌تواند بیشترین اثر را بر روی افزایش ماندگاری مواد غذایی داشته باشد.

این تحقیقات حاصل تلاش‌های دکتر غلامرضا خلج و دکتر حمیدرضا احمدی از اعضای هیأت علمی دانشگاه آزاد واحد ساوه، مهندس محمدجواد خلج کارشناس ستاد نانو و دکتر رسول لسان خوش منفرد مدیرعامل یکی از شرکت‌های دانش بنیان است و نتایج این تحقیات در مجله Trends in Food Science & Technology به چاپ رسید.

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا