بومیسازی نانوکاتالیستهای صنعتی با روش اقنصادی
روش تهیه کاتالیست نقش مهمی در خواص فیزیکی- شیمیایی و کارایی کاتالیتیکی کاتالیستها دارد. در تحقیقات گذشته، کاتالیستهای اکسیدیCu/Zn/Al توسط روشهای هم رسوبی کربنات، تلقیح، هم رسوبی اکسالات و رسوبگیری همگن اوره تهیه شدهاند.با توجه به اهمیت کاتالیستها، از سوی محققان سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران و با پشتیبانی صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران، طرح تهیه نانوکاتالیستهای Cu-Zn-Mg-Al با استفاده از یک روش جدید تولید شد.
محققان در این طرح تحقیقاتی درصدد بودند تا با استفاده از روش مطلوب، ساده و اقتصادی گام مهمی در بومیسازی این دانش فنی جدید و تولید صنعتی نانوکاتالیست Cu/Zn/Mg/Al بردارند و در نتیجه نیاز کشور به وارد کردن کاتالیست تجاری جابهجایی آب-گاز از خارج از کشور برطرف شود.
در این طرح، محققان با استفاده از پیشساز معدنی روش جدیدی برای تهیه نانوکاتالیست Cu/Zn/Mg/Al ارائه کردند که از نظر فعالیت و پایداری نسبت به روشهای تجاری تهیه کاتالیستها برتری ویژهای دارد. برای این منظور، نانوکاتالیست با استفاده از روش تجزیه حرارتی، پیشساز جدیدی از نوع کمپلکس کاتیونی-آنیونی تهیه شد و برای انجام واکنش جابهجایی آب-گاز مورد ارزیابی قرار گرفت.
کاتالیست تولید شده برای واکنش جابهجایی آب-گاز مورد استفاده قرار میگیرد. واکنش جابهجایی آب-گاز به دلیل تولید هیدروژن یکی از مهمترین و پرکاربردترین واکنشهای صنعتی است. کاتالیستهای تجاری واکنش جابهجایی آب-گاز به دلیل تحلیل فعالیتشان با گذشت زمان و ناپایداری آنها در تماس با هوا برای کاربرد در پردازندههای سوختی نامناسب هستند، در نتیجه توسعه کاتالیستهای جدید با فعالیت و پایداری بهتر در مقایسه با کاتالیستهای تجاری برای جابهجایی آب-گاز یک امر ضروری است.
در کشور کاتالیست تجاری دمای پایین واکنش جابهجایی آب-گاز ،CuO/ZnO/Al2O3، از جمله کاتالیستهایی است که با صرف هزینه بسیار بالا از خارج از کشور تامین میشود.
کاتالیست تولید شده نسبت به کاتالیست تجاری، کارایی و پایداری بهتری دارد، ضمن آن که به دلیل اینکه دانش فنی بکار رفته در تهیه این نانوکاتالیست یک دانش جدید در دنیا است، اجرای این طرح میتواند گامی در جهت خودکفایی کشور باشد.
No tags for this post.