زنجبیل، دارویی مناسب برای درمان کبد چرب
یکی از شایع ترین اختلالات مزمن کبدی در جهان که بیشتر در افراد چاق، بی تحرک و مبتلایان به دیابت نوع دو دیده می شود، بیماری «کبد چرب» است. در این بیماری معمولا سطوح تری گلیسیرید، آنزیم های کبدی و برخی دیگر از نشانگرهای التهابی کبد افزایش قابل ملاحظه ای می یابند. این بیماری در صورت عدم درمان می تواند به طیف گسترده ای از سایر اختلالات کبدی منجر شده و در نهایت به سرطان کبد و مرگ بینجامد.
بنا بر آمارهای جهانی، چیزی حدود 5 تا 20 درصد افراد معمولی و همچنین بیش از 40 درصد از افراد چاق و مبتلایان به دیابت نوع دو دچار بیماری کبد چرب غیرالکلی هستند. با وجود آن که برای این بیماری هنوز درمانی قطعی پیدا نشده است، ولی تحقیقات حکایت از آن دارد که ترکیبی از رژیم غذایی مناسب و فعالیت بدنی می تواند موجب پیشگیری و یا درمان این بیماری شود.
بنا بر آمارهای جهانی، چیزی حدود 5 تا 20 درصد افراد معمولی و همچنین بیش از 40 درصد از افراد چاق و مبتلایان به دیابت نوع دو دچار بیماری کبد چرب غیرالکلی هستند.
در این راستا پژوهشگرانی از دانشگاه علوم پزشکی تهران، شهید بهشتی و بقیه الله تاثیر استفاده از مکمل ساخته شده از گیاه دارویی «زنجبیل» را بر اختلالات ناشی از بیماری کبد چرب غیرالکلی نظیر تغییرات سطوح آنزیم های کبدی به بوته آزمایش گذاشته اند.
در این فعالیت پژوهشی، حدود 50 نفر از بیماران زن و مرد بالای 18 سال مراجعه کننده به کلینیک کبد و گوارش بیمارستان بقیه الله مورد بررسی قرار گرفتند. بیماران به دو گروه «مداخله» و «کنترل» تقسیم شده و بیماران گروه اول برای مدت 12 هفته از چهار عدد کپسول 500 میلی گرمی زنجبیل ساخت یکی از شرکت های دارویی کشورمان استفاده نمودند. پس از طی این 12 هفته دو گروه برای بررسی وضعیت آنزیم های کبدی و موارد مرتبط دیگر مورد مقایسه قرار گرفتند.
نتایج این پژوهش نشان می دهد که مصرف روزانه دو گرم مکمل زنجبیل به مدت 12 هفته می تواند سبب کاهش معنی دار و قابل توجهی در سطوح آنزیم های کبدی مرتبط با کبد چرب شود.
همچنین بر اساس این نتایج، ترکیبات گیاهی فعال موجود در زنجبیل با اعمال اثرات آنتی اکسیدانی مناسب و تقویت سیستم های دفاعی در مقابل مواد اکسیدکننده، نقش زیادی در مقابله با استرس های وارد شده به بدن دارد.
بنا بر گفته مجریان این پژوهش، یافته های این تحقیق که در قالب مقاله ای علمی پژوهشی در مجله «علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران» منتشر گردیده، به خوبی حاکی از آن است که استفاده از گیاه دارویی زنجبیل می تواند روش درمانی جدیدی در اصلاح و بهبود کبد چرب غیرالکلی باشد.
گفتنی است زنجبیل که ریشه گیاهی با نام علمی Zingiber officinale می باشد، یکی از پرکاربردترین ادویه های مورد استفاده در گوشه و کنار جهان است و کاربردهای فراوانی در طب سنتی و برای درمان مشکلاتی نظیر روماتیسم، بیماری های عصبی، التهاب لثه و آسم دارد.
نویسنده: محمدرضا دلفیه
با اقتباس از: رحیملو، م.، یاری، ز.، حکمت دوست، آ.، علویان، س.م. و کشاورز، س.ع. 1395. تأثیر مکمل زنجبیل بر سطوح آنزیم هاي کبدي و میزان استئاتوز و فیبروز کبدي در بیماران مبتلا به کبد چرب غیر الکلی: کارآزمایی بالینی تصادفی شده دوسوکور. مجله علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، 11(2): 8-1.
No tags for this post.