چرا CRISPR هنوز به صورت کامل موثر نبوده است
CRISPR ابزار ویرایش ژنتیکی بسیار قدرتمندی است که می توان به کمک آن هر کد ژنتیکی را ویرایش کرد. دانشمندان در مدت سه سالی که از ایجاد این فناوری می گذرد از آن برای بررسی بسیاری از بیماری ها مانند آنمی سلول داسی شکل و دیستروفی عضلانی، فیبروز سیستیک و آب مروارید استفاده کرده اند.
یکی از دلایل اصلی به موفقیت نرسیدن درمان های این بیماری ها این است که آنها اول برای حیوانات ساخته می شوند و این روش آزمون و خطا تا ابد ادامه دارد؛ اما این پروسه با کمک CRISPR می تواند در اولین آزمون اصلاحات ژنتیکی بسیار دقیقی را منجر شود.
حتی یک گروه پژوهشی از این فناوری برای قطع گیرنده های سلولی مورد حمله ویروس HIV که برای آلوده کردن سیستم ایمنی بدن انسان استفاده می شوند نیز استفاده کرده است. اگر بیماری ما توسط عوامل ژنتیکی ایجاد شده باشد CRISPR می تواند به راحتی و به نحو موثری به درمان آن بپردازد.
حتی بیماری هایی نظیر سرطان و اوتیسم که برای مدت های مدیدی مورد مطالعه قرار گرفته اند اما پیشرفت های به دست آمده برای درمان آنها همچنان محدود است نیز می توانند از فناوری CRISPR بهره مند شوند. یکی از دلایل اصلی به موفقیت نرسیدن درمان های این بیماری ها این است که آنها اول برای حیوانات ساخته می شوند و این روش آزمون و خطا تا ابد ادامه دارد؛ اما این پروسه با کمک CRISPR می تواند در اولین آزمون اصلاحات ژنتیکی بسیار دقیقی را منجر شود.
این فناوری می تواند برای تمامی ارگانیسم های زنده مورداستفاده قرار گیرد و عوارض آن نیز وابسته به ژن تغییر داده شده است. علاوه بر این دو نسخه ابتدایی از ویرایش های انجام گرفته با استفاده از CRISPR مهندسی سلول های سوماتیک و مهندسی ژنتیکی است که اولی تنها ژن های یک شخص را تغییر می دهد ولی در دومی ژن های اصلاح شده یک فرد به جنین نیز انتقال پیدا می کند.
به این ترتیب می توان انتظار داشت که در آینده ای نه چندان دور شاهد آن باشیم که این فناوری برای انسان ها در سطحی گسترده به کار گرفته شده و بتواند بسیاری از بیماری ها را ریشه کن کند.
منبع: engadget
ترجمه: احمد محمد حسینی
No tags for this post.