آشنایی با 5 اختلال خواب رایج اما ناشناخته
از خواب خود به عنوان فرصتی استثنایی برای تجدید قوا و آماده شدن برای یک روز کاری دیگر است. به همین دلیل هر عاملی که موجب بد خوابیدن شود این فرصت را از فرد می گیرد.در این گزارش به بیان 5 اختلال خواب رایج پرداخته شده که تقریبا بسیاری از مردم از آنها آگاهی ندارند.
وقفه در تنفس
این عارضه از جمله شایع ترین اختلالات در خواب محسوب می شود که طی آن تنفس فرد برای 10 ثانیه و یا شاید بیشتر متوقف می شود. کمبود اکسیژن مغز را تحریک کرده و فرد از خواب می پرد. همچنین در این شرایط ممکن است فرد خواب سبک تری داشته باشد. این عارضه اثرات منفی بر کیفیت خواب می گذارد. در بسیاری از موارد این عارضه با خر و پف پرسر و صدا همراه می شود.
فلج خواب
این عارضه برای آنهایی که آن را به خصوص در نخستین بار تجربه می کنند وحشت آور است زیرا فرد پس از برخاستن از خواب و درحالی که در مرحله خواب REM بی حس شده هنوز هم این وضعیت را دارد. در واقع فرد پس از برخاستن از خواب کاملا هوشیار شده اما نه توانایی صحبت کردن دارد و نه حرکت کردن. این وضعیت ممکن است تا چند دقیقه هم به طول انجامد. در برخی موارد ممکن است فرد احساس وارد آمدن ضربات شدید به قفسه سینه اش را داشته باشد. توهمات بصری نیز در برخی موارد با فلج خواب همراه می شود. کمبود خواب، مصرف مواد مخدر و اختلالات دیگری نظیر وقفه در تنفس ممکن است فلج خواب را تشدید کند.
تنش در خواب
حرکات مختلف، پریدنهای ناگهانی که در بسیاری از موارد با احساس سقوط همراه می شود از دیگر اختلالات خواب محسوب می شود که افراد از آن آگاهی ندارند و در واقع آن را اختلال خواب به شمار نمی آورند. علت این عارضه هنوز مشخص نشده با این حال برخی کارشناسان آن را محصول عملکرد سیستم عصبی می دانند.
اختلال خواب REM
در این اختلال فرد در شب هنگام سر و صدای زیادی به راه انداخته و ممکن است فریاد هم بزند اما صبح روز بعد هیچ چیز به یاد نمی آورد. در این عارضه بدن در مرحله خواب REM به طور کامل فلج یا بی حس نمی شود بنابراین فرد می تواند حرکاتی مرتبط با خوابی که می بیند انجام دهد.
سندروم سر منفجر شده
در این عارضه فرد احساس سر و صدای زیادی می کند که می توان آن را با انفجار بمب یا هر چیز مشابه دیگری توصیف کرد. در حقیقت فرد در حین پریدن از خواب این صداها را احساس می کند. تقریبا از هر 10 نفر یک تن از این عارضه رنج می برد و معمولا از 50 سالگی به بعد آغاز می شود. هنوز هیچ کس علت دقیق آن را نمی داند اما ممکن است بروز تغییراتی در گوش میانی از عوامل بروز آن باشد. همچنین بروز حملات ناگهانی مختصر در لوب گیجگاهی مغز نیز می تواند از عوامل بروز این عارضه باشد. به رغم آنچه که از نام این اختلال تصور می شود نباید چندان از آن ترسید.
منبع:newscientist
مترجم:مهدی پیرگزی
No tags for this post.