الگوی تغذیه والدین، بر توان باروری فرزند در آینده اثرمی گذارد
وی با ابراز امیدواری به موفقیت این کمپین در ارتقای آگاهی عمومی دربارۀ سلامت باروری و عوامل تهدید کننده باروری، نقش تغذیه را در این زمینه مهم دانست و گفت: اثر عوامل تغذیه ای بر توان باروری، حاد و کوتاه مدت نیست، یعنی الگوی تغذیه ای و یا خوردن یک یا دو مادهی غذایی خاص در کوتاه مدت نمی تواند بر باروری تأثیر بگذارد، الگوی تغذیه در درازمدت اثر خود را بر باروری نشان می دهد.
دکتر گیاهی با اشاره به این که الگوی تغذیه حتی پیش از تشکیل نطفه میتواند بر توان باروری فرزند در آینده اثر بگذارد، افزود: مراقبتهای تغذیه ای در زوجین باید پیش از بارداری آغاز شود، زیرا بر کیفیت نطفه اثر می گذارد.
وی چاقی و اضافه وزن را از جمله عوامل تهدیدکنندۀ باروری دانست، اما خاطرنشان کرد که نباید دید خود را به تناسب وزن محدود کنیم، بلکه باید بدانیم تمام رفتارهای غذایی که تعیینکنندۀ کفایت، کمیت و تعادل دریافت درشت مغذیها و ریز مغذیها هستند، میتوانند در حفظ سلامت باروری ما مؤثر باشند.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فناوریهای نوین علوم زیستی ابنسینا افزود: نظام بهداشت و سلامت و رسانهها به عوامل تغذیه ای ایجادکننده یا تشدیدکنندۀ بیماریهای قلبی و عروقی، بیماریهای متابولیسم و … بسیار پرداخته اند، اما به نقش تغذیه در سلامت باروری چندان توجه نشده است. بدن ما سیستمی است که اعضای آن بهصورت به هم پیوسته و هماهنگ کار می کنند. بنابراین اگر الگوهای تغذیهای ما تهدیدکنندۀ سیستم متابولیکی و سیستم قلبی – عروقی است، قطعاً به علت ارتباط و تعامل این سیستمها با سیستم عصبی و هورمونی، سیستم تولید مثلی هم دچار اختلال می شود.
وی درباره راهکارهای تغذیهای تقویت توان باروری خانمها و آقایان گفت: مصرف یک یا دو ماده یا ویتامین خاص به تنهایی مؤثر نیست. بلکه تنها با اصلاح کلی الگوی تغذیه و سبد غذایی میتوان توان باروری را افزایش داد. یعنی اگر در سبد غذایی خانوار شما مصرف گوشت های قرمز، شیرینی جات و نان های سفید و تنقلات بسیار زیاد است و از طرفی تنوع میوه ها و سبزیجات با رنگهای متنوع در آن کم است و در این سبد، حبوبات و مغز دانه ها جایی ندارند، صرفاً با دریافت ویتامین E یا D و یا یکی دو مادۀ معدنی به صورت مکمل، نمی توانید توقع داشته باشید توان باروری شما حفظ و تقویت شود.
دکتر گیاهی با تأکید بر تناسب در کمیت و کیفیت سبد غذایی، افزود: برای تقویت توان باروری باید اسیدهای چرب مناسب را که در روغن هایی همچون روغن زیتون و دانه های روغنی گیاهی یافت می شود، به سبد غذایی اضافه کنیم و به هیچ عنوان از روغنهای گیاهی جامد استفاده نکنیم. مصرف مغز دانه ها نیز بسیار مهم است. همچنین، مصرف حبوبات از مصرف گوشتهای قرمز مفیدتر است. نکته مهم دیگر این است که مصرف قند و شکر، به شکل سادهی آن، باید به حداقل برسد. یعنی رژیمهای غذایی با میزان بالای قند و شکر، باعث نوسانات بسیار زیاد قند خون می شوند و برای باروری مضر است.
وی نقش زمان بندی دریافت مواد غذایی را بسیار مهم دانست و خاطرنشان کرد: زمانبندی دریافت غذا نیز بسیار مهم است و شاید به این موضوع چندان توجه نشده است. اگر فرد تمام دریافت مواد غذایی خود را به یک یا دو وعده محدود کند، این الگو به هیچ وجه به نفع تحریک تخمک گذاری یا بهبود کیفیت اسپرم در زنان و مردان نیست و همچنین برای جنین آسیب زا است. در واقع، جنینی که مادرش 12 تا 13 ساعت چیزی دریافت نکرده است، ممکن است که هیچ کمبودی غذایی نداشته باشد و یا وزن مناسبی داشته باشد، اما قطعاً برنامه ریزی متابولیکی که در این جنین اتفاق افتاده است، برنامه ریزیای نیست که به نفع پیشگیری از بیماریهای قلبی – عروقی و دیابت و حفظ سلامت باروری این فرزند در آینده باشد.
دکتر گیاهی درباره مخاطرات چاقی هشدار داد و بیان کرد: الگوی غذاییای که در آن انرژی زیادی دریافت کنید، اما دریافت مواد مغذی، همانند طیف مختلف ویتامینهای گروه B، ویتامین C، ویتامین E و دیگر مواد معدنی کم باشد، منجر به اضافه وزن می شود و قطعاً آسیبزا است. والدین باید نسبت به رژیم غذایی فرزندشان هشیار باشند و بدانند چاقی و رژیم غذایی نامناسب در دوران کودکی و پیش از بلوغ نیز می تواند بر توان باروری فرزنذشان در آینده اثرات منفی بگذارد.
وی در پایان توصیه کرد: افراد برای حفظ توان باروری، از مصرف فست فود، نوشابه، نمک زیاد، روغنهای جامد و غذاهای کنسروی و
طبخ شده به روش های نادرست خودداری کنند و ابراز امیدواری کرد که با توجه به سیاستهای جدید جمعیتی و برای افزایش نرخ باروری، نهادهای دخیل در تولید، توزیع و کنترل کیفیت مواد غذایی باید به نقش مواد غذایی و الگوهای تغذیه در سلامت باروری، بیشتر توجه کنند.