تعیین خصوصیات کلیدی فیزیکوشیمیایی طلای سرخ
خصوصیات خاك نقش اساسی را در رشد عملكرد گیاهان نظیر زعفران ایفا می نماید و با توجه به اهمیت این گیاه خاص، بررسی این خصوصیات می تواند نقشی کلیدی در بهبود کیفیت کاشت و رشد آن باشد. به همین منظور نیز به تازگی پژوهشگران ایرانی دست به تحقیقاتی زده اند که این آزمایش ها با هدف ارزیابی اثر ویژگی های فیزیكوشیمیایی خاك بر خصوصیات مورفولوژیكی، عملكرد بنه و گل زعفران در سال 1393 اجرا شده اند.
مهمترین عوامل شیمیایی خاك موثر بر وزن خشك كلاله زعفران بر اساس آنالیز رگرسیون گام به گام شامل محتوی پتاسیم قابل دسترس، فسفر قابل دسترس، هدایت الكتریكی و نیتروژن كل بوده است که نشان دهنده اهمیت این موارد در کاشت این گیاه است.
خصوصیات مورد مطالعه خاك شامل بافت، كربن آلی، نیتروژن كل، فسفر قابل دسترس، پتاسیم قابل دسترس، اسیدیته و هدایت الكتریكی و صفات مورد مطالعه زعفران شامل وزن خشك بنه، تعداد گل، وزن تر گل و وزن خشك كلاله بودند.
به این ترتیب به منظور تعیین رابطه بین متغیرهای خاك (متغیرهای مستقل) و متغیرهای عملكردی زعفران (متغیرهای وابسته) از رگرسیون چندگانه استفاده شد و برای شناسایی تاثیرگذارترین عوامل از بین خصوصیات فیزیكوشیمیایی خاك بر خصوصیات عملكردی زعفران، آنالیز رگرسیون گام به گام انجام گردید.
نتایج نشان داد كه اثر بافت های مختلف خاك بر كلیه خصوصیات عملكرد بنه و گل زعفران معنی دار بوده است؛ به طوری كه بیشترین و كمترین عملكرد زعفران برای بافت های بستر لوم شنی و رسی به دست آمد. هم چنین در نتایج این پژوهش، بیشترین و كمترین ضرایب عوامل شیمیایی خاك با وزن خشك كلاله به ترتیب برای محتوی پتاسیم قابل دسترس و اسیدیته محاسبه شد.
مهمترین عوامل شیمیایی خاك موثر بر وزن خشك كلاله زعفران بر اساس آنالیز رگرسیون گام به گام شامل محتوی پتاسیم قابل دسترس، فسفر قابل دسترس، هدایت الكتریكی و نیتروژن كل بوده است که نشان دهنده اهمیت این موارد در کاشت این گیاه است.
منبع: پرویز رضوانی مقدم، سرور خرم دل و عبداله ملافیلابی، 1394. اثر خصوصیات فیزیكوشیمیایی خاك بر ویژگی های مورفولوژیكی و عملكرد زعفران (Crocus sativus L.)، دو فصلنامه پژوهش های زعفران، سال سوم، شماره 2.
No tags for this post.