اصفهان پیشتاز در کشت گیاهان دارویی

آیت پارسائیان کارشناس ارشد گیاهان دارویی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان در گفت و گو با خبرنگار سیناپرس اظهار کرد: گیاهان دارویی به گسترده وسیعی از گیاهان اطلاق می شوند که ‌شامل، بوته ،درختچه و درخت هستند که تمام یا بخشی از آن در درمان بیماری ها و یا پیشگیری از بروز آن مورد استفاده قرار می گیرند. گیاهان در سه گروه عطری، ادویه ای و طبی قرار می‌گیرند.

وی افزود: ماده مؤثره گیاهان در قسمت های مختلف آن وجود دارد به طور مثال، شنبلیله، آنیسون، سیاه دانه در بذر، آویشن شیرازی از برگ ، رزماری، دارچین از ساقه گياه، سنبل‌الطیب، نعنا، زردچوبه از ریزوم ، شیرین بیان، بابا آدم، کاسنی از ريشه ، بابونه، گل محمدی، زعفران از گل، سرشاخه گلدار: گل گاوزبان، اسطوخودوس از سرشاخه گل دار، زیتون تلخ، زرشک، عناب از ميوه، باریجه، کتیرا، ترنجبین از صمغ و موسیر، سیر از پياز گياه هستند.

کارشناس ارشد گیاهان دارویی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان، بیان کرد: حدود ۶۰ گونه از ۸۰ گونه گیاهی مورد کشت کشور در استان اصفهان کشت می شود، که گونه‌های شاخص عبارتند از: گل محمدی ۳۲۷۴ هکتار، زعفران ۱۲۸۰هکتار،  زیره سبز ۳۰۰ هکتار، کاسنی ۳۰۰ هکتار، موسیر ۲۹۵ هکتار، بابونه آلمانی ۱۵۰ هکتار، آنغوزه ۳۸۵ هکتار، خاکشیر ۷۰ هکتار، نعنا ۱۵۰ هکتار، سیاه دانه ۳۰ هکتار، بیدمشک ۵۲ هکتار و این موارد جز صادرات استان است.

وی مطرح کرد: ۲۰ گیاه پر مصرف در عطاری های استان اصفهان شامل، گل گاوزبان ایرانی، سمبل‌الطیب، تخم کتان، خاکشیر، تخم شربتی، چای سبز، به لیمو، آویشن، کاسنی، بارهنگ، گل محمدی، پرسیاوشان، ختمی، سیاه دانه، بادرنجبویه، زنیان، بابونه، افسنطین، پنیرک، چای ترش هستند.

پارسائیان در خصوص اقدامات انجام شده، تصریح کرد: اهم اقدامات مدیریت امور باغبانی در بخش گیاهان دارویی عبارتند از: ارائه برنامه الگوی کشت و نظارت بر اجرای آن در مناطق مختلف استان، تشکیل جلسات ستاد گیاهان دارویی و کارگروه‌های مربوطه آن، نظارت بر کشت گونه‌های گیاهان دارویی جهت شهرستان‌های دارای طرح اراضی شیدار ، همکاری با معاونت برنامه ریزی و امور اقتصادی سازمان در سامانه های کارا بهین یاب و سبنا،  پیگیری و حمایت از تولید پیاز استاندارد زعفران در استان، پیگیری و ساماندهی مراکز و واحدهای تولید بذر نشا و قلمه گیاهان دارویی، پیگیری و تشویق سرمایه‌گذاری توسط بخش خصوصی در راستای راه اندازی واحدهای بسته بندی و فرآوری با همکاری مدیریت صنایع، کشاورزی سازمان تا کنون بیش از ۱۵۰۰ واحد فرآوری صنعتی و سنتی در استان راه اندازی شده است، مکاتبه با سازمان‌های جهاد کشاورزی استان های خراسان سه‌گانه جهت تأمین پیاز زعفران، و این اقدامات به طور متداوم در حال  اجرا هستند.

وی ادامه داد: دیگر تسهیلات شامل، تشویق کشاورزان جهت تشکیل تعاونی و برندسازی در گیاهان دارویی از قبیل زیره سبز در شهرستان‌های مبارکه و دهاقان، بازدید از استان‌های فارس، کرمان، و یزد جهت توسعه کشت گیاهان دارویی از قبیل گل‌محمدی، باریجه، گلرنگ و…، حمایت از تولید نهال کشت بافنی ژنونیپ های برتر گل محمدی کشور در شهرستان کاشان، به روز رسانی هزینه های کاشت داشت و برداشت گیاهان دارویی جهت سامانه سبنا، اجرای طرح تکمیل زنجیره ارزش گیاهان دارویی، اجرای طرح کشت کشاورزی مبتنی بر قرارداد، اجرای تفاهم نامه تولید پیاز سالم و استاندارد زعفران، پیگیری تهیه و تدوین GAP گیاهان دارویی زعفران و گل محمدی، پیگیری توسعه مکانیزاسیون در بخش گیاهان دارویی، اطلاع رسانی آموزش همکاری با صدا و سیما بسیج سازندگی بازدیدهای علمی، هستند.

کارشناس ارشد گیاهان دارویی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان در پایان بیان کرد: در استان اصفهان تا کنون بیش از 2هزار و 100 هکتار گلخانه داریم که عمدتاً در مناطق مرکزی استان شامل شهرستان‌های، اصفهان، فلاورجان، خمینی‌شهر، مبارکه، تیران، نجف‌آباد، شهرضا، دهاقان و شاهین شهر متمرکز است.

 

گزارش: امیر امین الرعایا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا