کشف سلاح ۱۷۰۰ ساله با ذوب یخچال های طبیعی
به گزارش سیناپرس، باستان شناسان متخصص عصر یخبندان در نروژ، سلاح ها و مخفیگاه هایی را در کوهی دورافتاده کشف کردند که شکارچیان دوران باستان در انتظار شکار گوزن های شمالی داخل آن مخفی می شدند.
این تیم باستان شناسی در حین بررسی بخشی از قله کوه ساندگروسکارت، پنج پیکان را پیدا کرد که قدمت سه تای آنها به ۱۷۰۰ سال پیش می رسد. محققان همچنین ۴۰ دیواره سنگی را در این منطقه کشف کردند که به شکارچیان کمک می کرد تا از دیدرس گوزن های شمالی پنهان شوند.
لارس پیلو (Lars Pilø)، باستان شناس بخش میراث فرهنگی شورای شهرستان اینلند، نروژ و مدیر برنامه باستان شناسی عصر یخبندان در این رابطه توضیح داد: زمانی که گوزن شمالی به فاصله ۱۰ تا ۲۰ متری نزدیک می شد، شکارچی بلند شده و شروع به پرتاب تیر می کرد.
پیلو و همکارانش برای سال ها در این کوهستان کاوش و بررسی کرده اند تا بتوانند آثاری باستانی را که در اثر ذوب شدن یخچال های طبیعی در معرض دید قرار می گیرند، کشف کنند. به گزارش سیناپرس، آنها این سایت خاص را در سال ۲۰۱۳ پیدا کردند، اما تا سال ۲۰۱۸ زمانی که سلاح ها و پرده های سنگی شکار را پیدا کردند، نتوانستند برای انجام یک بررسی سیستماتیک بزرگ به آنجا برگردند.
وی در ادامه توضیحاتش گفت: به دلیل تغییرات اقلیمی بخش های بیشتری از یخچال های طبیعی در حال ذوب شدن است و ما مجبور شدیم مکان های دیگر را برای کارهای میدانی باستان شناسی عصر یخبندان اولویت بندی کنیم.
از پنج تیر کشف شده در این محوطه، سه تیر هنوز یک نوک پیکان آهنی حفظ شده دارد. پیلو در این رابطه تاکید کرد: بر اساس تجزیه و تحلیل شکل نوک پیکان ها، تاریخ این سلاح ها احتمالاً بین سال های ۳۰۰ تا ۶۰۰ پس از میلاد است. یکی از سه نوک پیکان آهنی، نوع کمیابی است که قبلاً در این منطقه یافت نشده و به ندرت در گورهای متعلق به مناطق کم ارتفاع و غیر کوهستانی دیده می شد. از آن جهت که میله پیکان در کنار این پیکان پیدا شد، این پیکان نمی تواند نوک نیزه باشد و حتما یک تیر یا همان پیکان است. به گزارش سیناپرس، دو تیر دیگر که نوک پیکان آهنی دارند، احتمالاً مربوط به هزاره اول پیش از میلاد هستند.
شکارچیان گوزن شمالی که از این سلاح استفاده می کردند احتمالاً در پشت دیواره های سنگی نزدیک شکار پنهان می شدند. گوزن های شمالی نسبت به حرکت بسیار محتاط هستند، بنابراین شکارچیان مجبور بودند خود را نامرئی کنند تا در فاصله نزدیک تیراندازی قرار بگیرند. پیکان ها بیشتر از ۲۰ متر پرتاب نمی شدند بنابراین شکارچیان به یک مکان خوب برای پنهان شدن نیاز داشتند تا فاصله مناسب را با شکار به دست آورند و اگر یکی از این محل ها در دسترس نبود، خودشان نمونه ای از آن را می ساختند.
به اعتقاد اسپن فینستاد (Espen Finstad)، باستان شناس عصر یخبندان، به احتمال زیاد این شکارچیان در دره ها زندگی می کردند، اما به وضوح ایستگاه های شکار بزرگی در بالای کوه ها داشتند. در عصر حجر، مردم این منطقه در آبادی های ساده زندگی می کردند و بعداً، در طول عصر آهن، آنها زندگی خود را به خانه های بزرگ تر در پایین دره منتقل کردند.
گفتنی است،این تیم همچنین ۷۷ قطعه شاخ و استخوان گوزن شمالی و ۳۲ تکه چوب خاص را پیدا کردند که می توانستند مانند میله های حصاری در زمین قرار داده شوند تا گوزن های شمالی ترسیده را به سمت کمانداران آماده شکار هدایت کنند. به گزارش سیناپرس، البته چگونگی عملکرد دقیق این سازه ها هنوز به طور کامل مشخص نیست و پژوهشگران در تلاشند آن را درک کنند. محققان قدمت این چوب ها را بین سال های ۲۰۰ تا هزار پس از میلاد در عصر آهن تخمین زده اند.
به گزارش سیناپرس، با ذوب یخ ها، پیلو و همکارانش قصد دارند به بررسی ها در کوه های اطراف ادامه دهند. یک مطالعه جدید نشان می دهد که کل مساحت یخچال های طبیعی در نروژ در مقایسه با آخرین باری که یخچال های طبیعی از سال ۱۹۹۹ تا ۲۰۰۶ اندازه گیری شده اند، ۱۴ درصد کاهش یافته است.
مترجم: فاطمه کردی
منبع: livescience