کنترل یک ماهی مهاجم به کمک ربات ماهی ترسناک

به گزارش سیناپرس، ماهی پشه ای یا پشه ماهی مهاجم با نام علمی گامبوسیا هولبروکی، نوعی گونه مهاجم است که پس از حضور در مناطق جدید، برخی دیگر از ماهی ها و همچنین قورباغه ها را از بین می برد و با تغذیه از تخم ماهی های دیگر و دوزیستان، بقای آن ها و به دنبال آن، تنوع زیستی منطقه را به خطر می اندازد. 

اما محققانی از کشورهای مختلف جهان در یک پژوهش عجیب و بسیارجالب، اقدام به ساخت رباتی ماهی مانند کرده اند که می تواند با ترساندن این گونه مهاجم، رفتار، فیزیولوژی و باروری آن‌ را تغییر داده و موجی تهاجمی را علیه آن به راه اندازد.

دانشمندانی از استرالیا، ایالات متحده و ایتالیا، با الهام گرفتن از یک ماهی دیگر به نام باس دهان بزرگ و با نام علمی میکروپتروس سالموئیدس که شکارچی طبیعی و به عبارتی کابوس پشه ماهی به حساب می آید، یک ماهی روباتیک ساخته اند که هم از لحاظ ظاهری و هم از نظر حرکات، بسیار شبیه به شکارچی فوق است.

این ربات ماهی، به کمک دید کامپیوتری، قادر است زمانی که پشه ماهی در حال نزدیک شدن به قورباغه ها است، با آن برخورد تهاجمی کند.به گزارش سیناپرس، این اتفاق باعث می شود پشه‌ماهی‌ها دچار ترس و استرس شده و رفتارهای ناشی از این احساسات را نشان دهند.

آن ها به دنبال این اتفاق، به مرور دچار کاهش وزن، تغییر در شکل بدن و کاهش باروری شده و از این طریق، بقا و تولیدمثل آن ها به خطر می افتد و به شکلی طبیعی از محیط حذف می شوند.

به گفته مجریان این تحقیق، پشه ماهی یکی از 100 گونه ای است که به عنوان بدترین گونه های مهاجم جهان شناخته می شوند و روش های فعلی برای مقابله موثر و از بین بردن آن بسیار پرهزینه و زمان بر هستند.

این آفت جهانی یک تهدید جدی برای بسیاری از آبزیان است و بایستی به شیوه های مختلف، آن را از محیط هایی که به آن وارد می شود، حذف کرد. 

مشاهدات این تحقیق نشان داده در حضور ماهی روباتیک مورد اشاره، پشه ماهی ها، ترس و استرس را تجربه می کنند و تمایل دارند به یکدیگر نزدیک‌تر بماند، چراکه این ماهی، جانوری اصطلاحا بصری است و محیط را عمدتاً از طریق چشمان خود بررسی می کند.

به دنبال این اتفاق، پشه ماهی های ترسیده، فعالیت کمتری داشته و علائمی از اضطراب را نشان می دهند که هفته ها پس از آخرین برخورد آن ها با ربات ادامه دارد.

در مقابل، برای قورباغه هایی که پشه ماهی ها معمولاً آن ها را شکار می کنند، حضور ربات فوق یک تغییر مثبت برای بهتر شدن شرایط بود. آن ها که اتفاقا بینایی ضعیفی دارند، نمی توانند ربات را به خوبی ببینند و از این رو، دچار مشکل نمی شوند. به گزارش سیناپرس، برعکس، با تغییرات مثبتی که در محیط آن ها به دلیل کنترل پشه ماهی ها پدید می آید، آن ها می توانند آزادانه تر در محیط پرسه زده و به زندگی طبیعی خود ادامه دهند.

شایان ذکر است این یافته های جالب توجه که بر نقش فناوری در حفظ تنوع زیستی و مقابله با گونه های مهاجم دلالت دارند، در نشریه بین المللی iScience منتشر شده اند.

نویسنده: محمدرضا دلفیه
 

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا