واکسن کرونا ممکن است موجب فعال شدن ویروس زونا شود
به گزارش سیناپرس، در حالی که برخی افراد در رسانه های اجتماعی عنوان می کنند واکسن کرونا ممکن است باعث ابتلا به زونا شود، کارشناسان می گویند هیچ مدرکی مبنی بر ایجاد این بیماری توسط واکسن کرونا وجود ندارد اما مطالعات پژوهشگران نشان می دهد اگر شخصی قبلاً دچار زونا یا آبله مرغان شده باشد ، ابتلا به کرونا یا واکسیناسیون علیه این بیماری ممکن است ویروس را دوباره فعال کند.
دکتر جرالد ایوانز ، رئیس بخش بیماری های عفونی دانشگاه کویین در کینگستون ، اونت ، در این رابطه گفت که تعجب نمی کندچرا برخی از افراد پس از واکسیناسیون ، دچار نشانه های ابتلا به زونا می شوند.
زونا یا هرپس زوستر، یک عفونت ویروسی است که توسط ویروس آبله مرغان (واریسلا زوستر) ایجاد می شود. زونا غالباً به صورت بثورات پوستی دردناک همراه با تاول ، معمولاً در یک طرف بدن ظاهر می شود.
ایوانز در این رابطه توضیح داد: به طور معمول زمانی ویروس عامل آبله مرغان دوباره در بدن فعال می شود که سیستم ایمنی بدن فرد به دلیل مشکل سلامتی دیگری ضعیف شده باشد. در این شرایط ، بیماری در افراد بالغ به شکل زونا ظاهر می شود. ویروس زونا ممکن است با برخی از علائم خفیف ناشی از استرس و سایر موارد مانند داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی و بیماریهای مشابه همزمان، دوباره فعال شود که این شرایط به ویروس اجازه می دهد مجدداً تکثیر شده و باعث ظهور زونا شود.
وی در ادامه توضیحات خود افزود: حتی استرس دریافت واکسن نیز می تواند به عنوان عاملی در فعال شدن مجدد ویروس زونا عمل کند.
به باور محققان، ویروس واریسلا زوستر حتی پس از بهبودی فرد از آبله مرغان ، بدن را ترک نمی کند و در هر زمانی می تواند باعث ایجاد زونا شود. این ریسک به طور پراکنده در همه افراد دیده می شود.
در همین رابطه دکتر ویلیام شافنر ، متخصص بیماری های عفونی در دانشگاه وندربیلت و سخنگوی انجمن بیماری های عفونی آمریکا ، اعلام کرد: ما شاهد گزارش هایی از بروز زونا پس از تزریق واکسن کرونا هستیم. به گزارش سیناپرس، باید توجه داشت که در تمامی کشورهای جهان بر واکسیناسیون افراد مسن تأکید شده است و این گروه جمعیتی شامل افرادی است که زونا بیشتر در آن ها دیده می شود ، بنابراین ابتلا به زونا در این گروه سنی پس از انجام واکسیناسیون، غیر محتمل نیست.
نتایج یک مطالعه دیگر در فلسطین اشغالی نیز نشان داد که شش شرکت کننده از بین ۴۹۱ بیماری که واکسن کرونا دریافت کرده بودند، به زونای خفیف مبتلا شده اند. این مطالعه که در آوریل ۲۰۲۱ در ژورنال روماتولوژی منتشر شد ، گزارش داد که هر شش نفر از قبل دارای بیماری هایی از جمله آرتریت روماتوئید بودند که باعث کاهش پاسخ ایمنی طبیعی در بدن آنها می شود. این افراد بین ۳۶ تا ۶۱ سال داشته و البته همه آنها بهبود کامل یافتند.
در این گزارش، محققان خاطرنشان کردند که نمی توان به طور قطعی اعلام کرد که خود واکسن کرونا عامل ابتلا به زونا است زیرا تعداد افراد مطالعه شده بسیار اندک بوده و نمی توان با بررسی آن ها به نتیجه دقیقی رسید.
به گزارش سیناپرس، داده های جمع آوری شده در برزیل نشان می دهد تقریباً ده مورد زونا برای هر یک میلیون نفر در طی همه گیری مشاهده شده است. یک مطالعه مقطعی دیگر که در اکتبر سال ۲۰۲۰ توسط دانشگاه کالیفرنیا منتشر شد ، اعلام می کند: هیچ مدرک آماری برای اثبات ادعای ارتباط بین زونا و کووید ۱۹ یافت نشده است.
دکتر ایوانز در این رابطه گفت که می توان این فرضیه را در نظر داشت که کرونا باعث ایجاد زونا نشده و عفونت کرونا تنها باعث فعال شدن مجدد ویروس زونا می شود. با این حال ، وی هشدار داد که هیچ داده علمی و قطعی برای اثبات یا رد این موضوع وجود ندارد.
وی در انتها خاطر نشان کرد: این طور نیست که واکسن کرونا به تنهایی باعث ایجاد زونا شود ، این واکسن تنها یکی از موارد مختلف بروز زونا بود.
مترجم: فاطمه کردی
منبع: ctvnews