گزارش تصویری و تحلیل فنی بقعه تاج الدین ( گنبد تاج)

 این بنای گنبد دار تاریخی که قدمت آن به حدود هفت سده بالغ می شود ؛ از بیرون دارای هیچ گونه تزئیناتی نبوده  و  روی   گنبد آن سیمان سیاه رنگ کشیده شده است .

این  بنا  هشت صلعی بوده  و از گل و خشت بنا شده و سبک آن دال بر قدمت آن است  و ظن  غالب در مقام مقایسه با ابنیه همطراز بر این است که مزار عارفی از قرن هشتم هجری است .

در ساقه گنبد چهار پنجره کوچک که پر شده است مشهود است و احتمالا این پنجره های مسدود شده در گذشته نقش نورگیر بنا را داشته و نور مورد نیاز داخل گنبد را تامین می کرده است .  بقعه تاج الدین به صورت هشت ضلعی ساخته شده است  و در داخل بقعه  هیچ  گونه   آثار   تزئینی  که مربوط به دوره ایلخانی که بنا در این زمان ساخته شد ، دیده نمی شود .

امروزه داخل و خارج بنا  در قسمت پائین دیواره ها تا ارتفاع یک متری  با مواد و مصالح جدید مرمت شده است . از سوی دیگر باید اشاره کرد که متاسفانه در این بنا پنجره های فلزی نصب شده است که با قدمت و شیوه ساخت بنا هماهنگ نیست . 

  یک قبر در اتاق مقبره دیده می شود که رو به سمت جنوب غربی است .

تاریخچه و ویژگی های بنا :

ایرج افشار در صفحه 121  کتاب یادگار های یزد در باره این بنا می نویسد :

« گنبد تاج الدین ، گنبدی است منفرد واقع در صحرای ابراهیم آباد که بنا به گفته اهل محل ، قبر سید تاج الدین نامی است . این  بنا  مثمن  شکل و از گل و خشت بنا شده و سبک آن دال بر قدمت آن است  و ظن  غالب در مقام مقایسه با ابنیه همطراز بر این است که مزار عارفی از قرن هشتم هجری است . »

این بنای تاریخی  به شماره 2535 در تاریخ 15/9/1378 در فهرست آثار ملی تاریخی ایران به ثبت رسیده است .

گزارش تصویری و تحلیل فنی : احسان محمدحسینی – فاطمه کردی

 

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا