انسان تا چه اندازه گرما را تحمل می کند

به گزارش سیناپرس، طی روزهای گذشته و در پی موج شدید گرمای رخ داده در کانادا، شاهد ثبت صدها مورد مرگ ناگهانی بودیم که برای بسیاری از افراد عجیب بود. در حقیقت این موج گرما حدود ۳۸ تا ۴۰ درجه سانتی گراد بود که در بسیاری از مناطق جهان دمایی طبیعی محسوب می شود پس چرا در کانادا این موج گرما موجب افزایش مرگ و میر شد. 

راشل وایت (Rachel White)، دانشمند علوم جوی از  گروه علوم زمین، اقیانوس و جو دانشگاه بریتیش کلمبیای کانادا در این رابطه توضیح می دهد که دمای حباب مرطوب اندازه گیری نظری است که دما و رطوبت را در یک مقدار ترکیب می کند. 

به گزارش سیناپرس، در توضیح این پدیده می توان گفت که دمای حباب مرطوب در اتاقی بسته و عایق، دمای نهایی هوای این اتاق پس از تبخیر آب و تا حدی است که رطوبت هوا به اشباع برسد. حال این سوال مطرح می شود که این مسئله چه ارتباطی با بقای انسان و قدرت تحمل گرما  دارد؟
درجه حرارت حباب مرطوب اساساً استعاره ای از عرق انسان است. عرق مکانیسم خنک کنندگی بدن محسوب می شود که در پی  گرم شدن محیط، پوست را خنک می کند. در این میان اما برای اینکه عرق پوست فرد را خنک کند، به فرآیند تبخیر متکی است تا گرما از بدن دور شود.

در دمای تئوری حباب مرطوب، تبخیر و خنک سازی دیگر نمی تواند صورت گیرد زیرا جو کاملاً با آب اشباع شده است و هنگامی که دمای حباب مرطوب به ۳۵ درجه سانتیگراد می رسد، از آستانه ای عبور می کند که در آن انسان دیگر نمی تواند گرمای داخلی بدن را از دست داده و خود را خنک کند.

وایت در این رابطه می گوید: « تقریباً به ندرت منطقه ای را می توان یافت که دارای  ۱۰۰ درصد رطوبت نسبی باشد.»

به گزارش سیناپرس، البته تحقیقات نشان می دهد حتی دمای حباب مرطوب کمتر از ۳۵ درجه سانتیگراد نیز می تواند برای انسان کشنده باشد. این مورد در سال ۲۰۱۰ رخ داد، زمانی که روسیه موج گرمای کشنده ای را تجربه کرد که در آن دمای حباب مرطوب از ۲۸ درجه سانتیگراد عبور نمی کرد.

به عقیده وایت موج گرمای بسیار مرطوب خیلی خطرناک تر از یک موج گرمای خشک است. برای نمونه در حال حاضر برخی از شهرهای کانادا دچار این دمای حباب مرطوب شده اند و تحت موج گرمای بی سابقه، رطوبت زیادی را تجربه می کنند. 

وایت در این رابطه می گوید: «این امواج گرمایی بسیار مرطوب هستند که دمای حباب مرطوب بیشتری دارند. دمای حباب مرطوب به احتمال زیاد در مناطقی که مقادیر زیادی آب گرم و تبخیر می شود مانند مناطق مجاور دریاچه های بزرگ اتفاق می افتد. اما همانطور که تغییرات آب و هوایی باعث افزایش دمای کره زمین شده، کارشناسان اقلیم ها و تغییرات آب و هوایی از مدل هایی برای تعیین نقاط گرم در آینده برای دمای حباب مرطوب استفاده می کنند.

مدل سازی های انجام شده نشان می دهد که اگر جامعه جهانی، تلاشی جمعی برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای انجام ندهد، در این قرن درجه حرارت حباب مرطوب در مناطقی از آسیای جنوبی و خاورمیانه می تواند به طور منظم بیش از ۳۵ درجه سانتیگراد باشد.

کارشناسان و دانشمندان تغییرات آب و هوایی برای دهه ها پیش بینی کرده اند که با تجارت معمول، فرکانس و شدت امواج گرما در سطح جهانی افزایش پیدا می کند.به گزارش سیناپرس، به عقیده این گروه، در مناطق بسیار مرطوب جهان، به ویژه در مناطق ساحلی نزدیک به آب گرم، شواهدی از شرایطی وجود دارد که به حد نهایی  تحمل انسان می رسد و در صورت افزایش بیشتر رطوبت از حد توان انسان می گذرد.

نتایج یک مطالعه در سال ۲۰۲۰ که در مجله پیشرفت های علمی (Science Advances) منتشر شده، با بررسی داده های دمای جهانی ایستگاه های هواشناسی طی ۴۱ سال گذشته نشان داد که هم شدت و هم فرکانس گرمای شدید مرطوب در حال افزایش بوده و این موضوع به گفته نویسندگان این تحقیق، «یک چالش بزرگ اجتماعی» در دهه های آینده است. به گفته کارشناسان، کاهش میزان انتشار گازهای گلخانه ای یکی از راه های کاهش احتمال بروز این دمای خطرناک است.

به گفته کارشناسان، اگر  سیاست دولت ها در جهت کاهش انتشار کربن پیش رود می توان به بهبود شرایط امیدوار بود. به گزارش سیناپرس، بنابراین انتقال به منابع انرژی پاک و تجدیدپذیر و از بین بردن تدریجی سوخت های فسیلی فقط باعث کاهش انتشار کربن نمی شود، بلکه به مردم کمک می کند تا در صورت بروز امواج گرما زنده بمانند.

مترجم: فاطمه کردی
منبع: cbc

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا