هپاتیت خودایمنی چگونه درمان می شود؟
مردی پنجاه و هشت ساله هستم که متاسفانه بعد از گذشت دو سال از قطع درمان، بار دیگر بیماری هپاتیت در من عود پیدا کرده است. درمان عود و بازگشت بیماری پس از قطع درمان در هپاتیت خود ایمنی چگونه است؟
درمان هپاتیت خودایمنی شامل دو مرحله " حمله" و " نگهدارنده" است. در مرحله حمله، تمام تلاش پزشک مهار و خاموش کردن شعله هپاتیت خودایمنی است. این کار با داروهای مهارکننده یا تنظیم کننده سیستم ایمنی صورت می گیرد. معمولا مقدار داروهای تجویزی بالا بوده و عوارض داروها هم زیاد است و پس از خاموش شدن مرحله حاد بیماری، پزشک از داروهای تنظیم کننده سیستم دفاع بدن بیماران استفاده می کند. پس از کنترل بیماری، درمان به مدت ۳ تا ۵ سال ادامه می یابد تا بیماری وارد مرحله ریشه کنی شود. معمولا پس از این مدت، پزشک اقدام به کاهش یا قطع داروهای بیماران می کند. در این مرحله بیماران بدون مصرف دارو باید تحت نظر بوده و به انجام ازمایشات دوره ای تن دهند.
اما ایا در همه بیماران این مرحله ریشه کنی بیماری رخ می دهد و می توان به بیماران گفت " شما کاملا خوب شدید و نیاز به دارو ندارید" یا نه؟ پاسخ این سوال این است که متاسفانه تنها در ۵۰ درصد بیماران می توان به این مرحله رسید و بیشتر در کسانی است که بیماری آنها سریعا تشخیص داده شود و درمان صحیح منجر به خاموشی زود بیماری منجر شده باشد.
بیماران پس از مصرف مدت معین و مقدار کافی دارو تنها در شرایطی که کبد از نظر آسیب سالم باشد می توانند طبق نظر پزشک معالج نسبت به کاهش و به تدریج قطع دارو اقدام کنند. باید توجه داشت در این فاصله انجام آزمایشات دوره ای ضروری است. همچنین باید دقت کرد که اگر بیماران داروها را در مدت مشخص شده و دقیق خورده باشند می توان نسبت به کاهش و قطع درمان اقدام کرد. در صورتی که پس از قطع درمان مجددا فرد دچار علایم یا افزایش در آنزیم های کبدی شود که مقدار آن قابل توجه باشد به آن عود مجدد بیماری گفته می شود. گاهی این افزایش در آنزیم های کبدی مختصر است و پزشک بیمار را به صبر و تکرار آزمایش بعد مدتی کوتاه دعوت می کند. در صورت اثبات عود، مجددا درمان شروع خواهد شد و درمان یک تا دو سال ادامه خواهد یافت تا مجددا در مورد ادامه یا قطع مجدد دارو تصمیم گیری خواهد شد.
* دکتر سید موید علویان، فوق تخصص گوارش و کبد، استاد دانشگاه بقیه الله
No tags for this post.