این دستاورد که موثر بر احیا و جوان سازی تخمدان و افزایش توان باروری خانم هاست برای نخستین بار در کشور، در این مرکز درمان راه اندازی شد.
معاون پژوهش و فناوری جهاد دانشگاهی در مراسم رونمایی از بانک سلولهای بنیادی خون قاعدگی گفت: ما در حوزه پزشکی تقریبا از یک دهه پیش روند سلولهای بنیادی را در جهاد دانشگاهی پیگیری کردیم و این موضوع به عنوان یک بحث آینده نگرانه در پژوهشگاه رویان مطرح شد. اکنون توانستهایم در حوزه سلولهای بنیادی رتبه خوبی را در جهان به دست آوریم و به کمک ستاد فرمان اجرایی امام(ره) در یک کارخانه، تولید صنعتی سلولهای بنیادی را در کشور ایجاد کنیم.
دکتر محمدرضا پورعابدی با بیان این که جهاد دانشگاهی، بزرگترین نهاد پژوهشی کاربردی و توسعهای در سطح کشور است که هم در حوزه فنی، هم علوم انسانی و پزشکی و کشاورزی فعالیت دارد، افزود: سالانه بیش از ۱۰ هزار سیکل درمانی در ۹ مرکز درمان ناباروری جهاد طی میشود.
وی افزود: تقریبا یک دهه طول میکشد که پژوهش در حوزه پزشکی از آزمایشگاه وارد حوزه بالین شود. در حال حاضر، برخی از پژوهشهای جهاد دانشگاهی وارد کارآزمایی بالینی شده و امیدواریم بعد از سپری شدن مراحل حقوقی و پزشکی وارد حوزه درمان نیز شوند.
پورعابدی ادامه داد: امروزه همگام با دنیا، بر روند جدید پزشکی مبتنی بر فرد تمرکز کردهایم و در آینده برای هر فرد خاص، پروتکلهای درمانی خاص را خواهیم داشت. جهاد در حوزه پزشکی علاوه بر بحث سلولهای بنیادی، در حوزه درمان ناباروری نیز فعال است و سالانه بیش از ۱۰ هزار سیکل درمانی در ۹ مرکز درمان ناباروری جهاد طی میشود
معاون پژوهش و فناوری جهاد دانشگاهی با بیان این که سالهاست جهاد دانشگاهی بر درمان سرطان پستان متمرکز است، افزود: در حوزه درمان این بیماری و تغییر سبک زندگی بیماران مبتلا فعالیتهای خوبی در جهاد دانشگاهی انجام شده است؛ علاوه بر آن، در حوزه درمان زخمهای ناشی از دیابت و پژوهشهای مرتبط با گیاهان دارویی نیز سعی کردیم پیشقدم باشیم. ما همواره در هر حوزهای که فعالیت میکنیم، باید فناوریهای آینده را هم رصد کنیم.
حمایت های خوبی از سوی جهاددانشگاهی شد
رییس پژوهشگاه ابن سینا جهاددانشگاهی نیز با بیان اینکه بیماری های نوظهوری که از سلول های بنیادی در درمان آنها استفاده می شود از مواردی است که همواره مورد توجه این مرکز بوده، گفت: در این رابطه حمایت های خوبی در تخصیص طرح ها، بودجه ها و ایجاد ساختارها از سوی جهاددانشگاهی انجام گرفته است.
دکتر محمدرضا صادقی عنوان کرد: اکنون طرح بانک سلول های بنیادی خون قاعدگی در این مرکز با موفقیت به پایان رسید.
وی تصریح کرد: بحث سلول های بنیادی حیطه گسترده ای را شامل می شود. از این رو، با توجه به منشا این سلول ها بر خون قاعدگی به عنوان یک منبع قابل تجدید تمرکز کردیم.
صادقی ادامه داد: خون قاعدگی با توجه به سهولتی که در کاربرد دارد به عنوان یک منبع بالقوه برای خانم ها محسوب می شود. تمام تلاش مجموعه جهاددانشگاهی نیز این است فعالیت هایی را در دستور کار قرار دهد که نیازی از نیازهای جامعه را برطرف کند.
وی اظهار کرد: در حوزه پزشکی نیز در راستای ارتقای سلامت جامعه فعالیت هایی انجام دادیم که نتیجه این پژوهش که ۱۰ سال به طول انجامید، رونمایی از این طرح بود. در این اقدام، همه جنبه ها مورد بررسی قرار گرفت تا در مرحله درمان با جنبه های گنگ و مبهم رو به رو نشویم.
رئیس پژوهشگاه ابن سینا با اشاره به اینکه یکی از جنبه های سلول های بنیادی درمان ناباروری است،گفت: در سایر حوزه های کاربردی این سلول ها مانند درمان دیابت، ارتوپد،سرطان و… نیز فعالیت هایی در دست اجراست که امیدواریم در طول زمان با طی مراحل قانونی بتوانیم از نتایج آنها نیز در جامعه استفاده کنیم.
ماموریت های جدید پژوهشگاه ابن سینا
دبیر ستاد توسعه سلولهای بنیادی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نیز در این نشست با بیان این که من هر گاه به چنین مراسمهایی دعوت میشوم، ماموریت جدیدی را از میزبانان میخواهم، به مسوولیتهای جدید پژوهشگاه ابن سینا درآینده اشاره کرده و گفت: مسوولیت جدید پژوهشگاه ابنسینا در حوزه ناباروری از امروز این است که از سلولهای پرتوان القایی یا IPS برای به دست آوردن تخمک یا اسپرم استفاده کند.
دکتر امیرعلی حمیدیه ادامه داد: ما منتظر بودیم تا این طرح پایان یابد و مسوولیت جدیدی را به پژوهشگاه ابن سینا بسپاریم. مسئولیت جدید پژوهشگاه ابنسینا در حوزه ناباروری از امروز این است که از سلولهای پرتوان القایی یا IPS برای به دست آوردن تخمک یا اسپرم استفاده کند.
وی ادامه داد: سال ۲۰۱۳ "یاماناکا" جایزه نوبل را به دست آورد و از سلولهای پوست سلولهای بنیادی را ساخت. قطعا در کشور پیشرفتهای مثل ژاپن هدف این است که افراد در سنین بسیار بالا نیز سال صاحب اولاد شوند و نسل خود را حفظ کنند.
حمیدیه با بیان اینکه یکی از فعالیت های این مرکز برای آینده، استفاده از IPS برای تولید اسپرم و تخمک است، گفت: IVF را نیز ابنسینا شروع کرد و در کشور توسعه داد و در حال حاضر، خدا را شکر در همه شهرستانها این خدمات وجود دارد. پنج یا ۱۰ سال دیگر تکنولوژی روز دنیا استفاده از IPS برای به دست آوردن تخمک و اسپرم است. از این رو، خواهش من از پژوهشگاه ابنسینا این است که تیمهای ورزیده خود را به سمت فعالیت در این حوزه سوق دهد.
وی عنوان کرد: امروزه، قرار گرفتن مردم در معرض عوامل محیطی باعث شده که ناباروری مشکل جدی برای مردم محسوب شود. خدا را شکر که پژوهشگاههایی همچون ابنسینا وجود دارند که در جهت کاهش دردهای مردم فعالیت میکنند.
دبیر ستاد سلولهای بنیادی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ادامه داد: ماموریت دیگری که میتوان تعریف کرد، رفع مشکل بیماریهای ژنتیکی میتوکندریال است که فکر میکنم به جز دو پژوهشگاه "ابنسینا" و "رویان" از جای دیگری در داخل کشور این فعالیتها برنیاید.
حمیدیه در پایان با بیان این که پزشکی بازساختی این است که درمان بیماریها براساس رفع علائم نباشد، افزود: پزشکی بازساختی یعنی اگر جنینی مشکلی دارد، منجر به سقط نشود. گاهی ممکن است دیر شود و قانون اجازه سقط ندهد، اما الان مبحثی به نام جینریتینگ وجود دارد؛ یعنی قبل از به دنیا آمدن نوزاد جینرتینگ (generating) بر وی اعمال میشود.
ماموریت بزرگ دیگر ابنسینا، جینرتینگ (generating) در جنین است. ضمن تشکر از محققان ابنسینا بابت همه فعالیتها، فکر میکنم با محققانی که ابن سینا دارد، طی سه یا چهار سال این فعالیتها به بار خواهد نشست.
بر اساس نیازهای تحقیقاتی جامعه فعالیت کنیم
در ادامه این نشست، مدیرکل دفتر علوم پزشکی جهاد دانشگاهی، گفت: مدلی که در جهاد دانشگاهی برای فعالیت در حوزه پزشکی انتخاب کردهایم، ایجاد مراکز عالی (central exellence) است که بتوانیم در کنار اکوسیستم پژوهش و ارایه خدمات پزشکی، در حوزه آموزش،ارتقا و توسعه علم و فناوری هم فعالیت داشته باشیم.
دکتر غلامرضا اسماعیلی جاوید افزود: تلاش ما این است که بر اساس نیازهای تحقیقاتی جامعه فعالیت کنیم. یکسری از فعالیتها به کارهای تیمی نیاز دارد و به متخصصانی از رشتههای علوم پایه پزشکی، بالینی و رشتههای علوم پایه غیرپزشکی نیاز است. ما بهترین تعامل را میتوانیم در پژوهشگاههای رویان و ابنسینا در این زمینه شاهد باشیم.
وی ادامه داد: یکی از چالشها این است که چگونه پژوهشها را در بحث بالین با ملاحظات اخلاقی پیش ببریم. این مساله سالها پیش در پژوهشگاه ابنسینا شناسایی شد و اولین کمیتههای اخلاق در پژوهشهای زیستی در جهاد دانشگاهی حدود ۱۵ سال پیش راهاندازی شد.
مدیرکل دفتر علوم پزشکی جهاد دانشگاهی افزود: یکی از رویکردهایی که ما در پژوهشگاههای پیشروی جهاد شاهد آن هستیم، استفاده از محصولات پیشرفته پزشکی است؛ سال گذشته اولین مرکز استفاده از محصولات پزشکی را در رویان راهاندازی کردیم و تلاشمان این است که پلتفرم و زیرساختی را برای استفاده از محصولات پیشرفته حاصل از ژندرمانی و سلولهای بنیادی ایجاد کنیم. از پژوهشگران و متخصصان دعوت میکنیم با مراجعه به مراکز ما از این زیرساختها استفاده کنند.
چگونه از این دستاورد استفاده کنیم؟
در ادامه این مراسم مدیر مرکز درمان ابن سینا با بیان اینکه تا به امروز از طریق بند ناف می توانستیم به سول های بنیادی دسترسی داشته باشیم، گفت: اما، رونمایی از بانک سلولهای بنیادی خون قاعدگی، از این پس این بافت سهل الوصول و ارزشمند در دسترس است.
دکتر محمدعلی صادقی تبار ادامه داد: با تشکیل کارگروهی توانستیم این پژوهش را به عرصه خدمات پزشکی برسانیم و این افتخار نصیب محققان و پژوهشگران کشور شد که بتوانند علم خود را به نیازهای مردم جامعه گره بزنند.
وی در ادامه با بیان اینکه این طرح دو نوع سرویس به متقاضیان ارائه می دهد، اظهار کرد: یکی از این خدمات بانک ذخیره و نگهداری است که خانم ها چه متاهل و چه مجرد، می توانند سلول های بنیادی را در این بانک ذخیره و در سال های بعد از آن استفاده کنند.
صادقی تبار تصریح کرد: قسمت دوم خدمات نیز مربوط به بحث درمان است که متقاضیان می توانند با کلینیک زنان مرکز درمان ناباروری ابن سینا تماس گرفته و اقدام به درمان ناباروری از طریق دریافت این خدمات بکنند.
وی با بیان اینکه هزینه نگهداری، ذخیره سازی و شارژ سالانه این خدمت نسبت به سایر کشورهایی که این فناوری را در اختیار دارند بسیار ارزان است، عنوان کرد: ذخایر موجود در این بانک حداکثر به مدت 10 سال امکان نگهداری دارد. این بانک اختصاصی بوده و فعلا قابلیت استفاده برای خود فرد و یا کسانی که از نظر گروه بندی سیستم ایمنی بدن با فرد مذکور متجانس هستند را با اجازه خود فرد، دارد.
به گزارش سیناپرس، بانک سلولهای بنیادی خون قاعدگی زنان به عنوان یک ذخیره ارزشمند و بسیار پرکاربرد برای درمان ناباروری به شمار میآید که ذخیره مهمی برای بسیاری از درمانهاست.
با کمک این دستاورد خانمها می توانند هر ماه که مایل باشند، به بانک سلولهای بنیادی خون قاعدگی مراجعه کرده و سلولهای خود را اهدا کنند تا مورد پردازش قرار گرفته و در نهایت تکثیر شده و برای آنها فریز و نگهداری شود تا هر زمان مورد نیاز است مورد استفاده قرار گیرند.
گزارش: هانیه حقیقی
No tags for this post.