اصلی ترین مصرف رازیانه تسکین نفخ است اما از این گیاه برای فرونشاندن درد معده، تحریک اشتها، زیاد شدن ادرار و ضد التهاب نیز استفاده می شود. ریشه این گیاه مدر و دافع اوره خون، اشتها آور، ضد نفخ و قاعده آور است. دانه آن نیز به صورت دمکرده برای دفع سنگ های کلیه و همراه با ضد عفونی کننده های ادراری برای درمان التهاب مثانه به کار می رود. همچنین افزاينده شير مادر بوده و در ترکیبت داروهایی با این منظور به کار می رود. دانه رازیانه به دلیل برخورداری از ترکیبات فیتوشیمیایی که به فیتواستروژن ها معروف هستند دارای اثراتی شبیه به هورمون های جنسی زنانه است و به همین دلیل توصیه می شود که کمتر توسط آقایان مورد استفاده قرار بگیرد.
قاعدهآور، مدر، تسهيل کننده زايمان و افزاينده ميل جنسی است. در درمان اسپاسم خفيف دستگاه گوارش کاربرد دارد و به عنوان خلط آور و ضدعفونی كننده در التهاب خفيف دستگاه تنفسی و درمان سرفه کاربرد دارد. درمان آبريزش دستگاه تنفسی فوقانی در كودكان درمان درد ناشی از فتق كشاله ران و قاعدگی دردناك به صورت موضعی به عنوان ضد ميكروب (از جمله در درمان التهاب لثه).
دوز مصرف:
– دوز روزانه بزرگسالان: 5 تا 7 گرم ميوه خرد شده به صورت دمکرده يا فرآوردههای مشابه
– دوز متوسط روزانه كودكان: تا يكسالگی 1 تا 2 گرم ميوه خرد شده به صورت دمکرده؛ 1 تا 4 سالگی 1.5 تا 3 گرم؛ 4 تا 10 سالگی 3 تا 5 گرم؛ 10 تا 16 سالگی به اندازه دوز بزرگسالان
– اسانس: 0.1 تا 0.6 ميلی ليتر بهصورت خوراكی در روز (معادل 0.1 تا 0.6 گرم گياه)
– شربت عسل گياه (0.5 گرم اسانس در 1 كيلوگرم شربت): 10 تا 20 گرم به صورت خوراكی در روز
– دمکرده: 1 تا 3 گرم دانه در 150 ميلی ليتر آب، 2 تا 3 بار در روز بين وعدههای غذايی
* دكتر مجيد قربانی نهوجی، عضو هیات علمی پژوهشکده گیاهان دارویی جهاددانشگاهی
No tags for this post.