درون روده تریلیونها میکروارگانیسم زندگی میکنند که بر تمام جنبههای سلامتی تاثیرگذارند. رژیم غذایی یک عامل موثر بر تعادل میکروبی روده است. عملکرد سیستم ایمنی و اعصاب، روند پیری و اضطراب و افسردگی تنها بخشی از تاثیرات میکروبیوم روده بر بدن هستند.
محققان دانشگاه گرونینگن در هلند مطالعات گستردهای را در زمینه تاثیر رژیم غذایی بر تعادل میکروبهای مفید و مضر بدن بررسی کردند. در این مطالعه ۱۶۰ عامل غذایی تحت هفت الگوی غذایی شامل پروتئینهای گیاهی، رژیم غذایی مبتنی بر گیاه، پروتئینهای حیوانی، لبنیات کم چرب، رژیم غذایی مدیترانهای، رژیم غذایی شامل نان، حبوبات، ماهی و آجیل و رژیم غذایی حاوی گوشت، سیبزمینی، شکر و فست فود مورد بررسی قرار گرفت و اثرات ضد التهابی آنها ارزیابی شد.
در این مطالعه به بیماریهایی نظیر بیماری کرون (بیماری التهابی روده)، کولیت زخمی (فرمی از بیماری التهابی روده) و سندرم روده تحریکپذیر نیز توجه شده است. سندرم روده تحریک پذیر (IBS) یک اختلال شایع گوارشی است که با علائمی مانند اسهال، یبوست، شکم درد، استرس، خستگی مزمن و نفخ همراه است.
نتایج نشان داد رژیم غذایی مدیترانهای بیش از رژیمهای دیگر به نفع اکوسیستم روده است.رژیم مدیترانهای به طور معمول شامل چربیهای اشباع نشده مانند روغن زیتون، آجیل و آووکادو، همراه با سبزیجاتی مانند کرفس، اسفناج و هویج است. این سبزیجات غنی از نیتریت و نیترات هستند و ترکیب این دو گروه غذایی باعث تشکیل اسیدهای چرب نیترو میشود. در رژیم غذایی مدیترانهای جایی برای گوشت قرمز، غذاهای فرآوری شده و قندهای مصنوعی وجود ندارد. استفاده از مقادیر زیاد میوه، سبزیجات، روغن زیتون، لوبیا و غلات و محصولات لبنی کم چرب در این رژیم غذایی توصیه شده است.
منبع:ایرنا
No tags for this post.