به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست، معصومه ابتکار معاون رییس جمهوری و رییس سازمان حفاظت محیط زیست چهارشنبه هفته گذشته در سفر خود به استان خوزستان حین بازدید از تالاب هورالعظیم به وسیله یک قایق به همراه 8 تن دیگر از اعضای هیات دولت، قایق حامل این 9 تن در تالاب واژگون شد.
این سفر به دنبال مصوبه بهمن ماه دولت یازدهم برای مقابله با گرد و غبار و مشاهده حذف موانع ورود آب به تالاب هورالعظیم انجام شد.
ابتکار در صفحه اجتماعی خود با اشاره به سفر به خوزستان برای بررسی وضعیت هورالعظیم و واژگونی قایق حامل او و 8 تن دیگر از اعضای هیات اعزامی در آن، یادداشتی منتشر کرد.
معاونان وزرای نفت، کشور، نیرو، بهداشت درمان و آموزش پزشکی، معاون وزیر جهاد کشاورزی و رییس سازمان جنگل ها و مراتع و آبخیزداری، معاون سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و رییس سازمان هواشناسی در این سفر همراه هیات بودند.
متن کامل این یادداشت بدین شرح است:
ماجرای هورالعظیم این است که به عنوان بخش بزرگی از منطقه خوزستان اگر خشک شود یکی از کانون های مهم گرد و غبار برای هموطنان خوزستانی به حساب می آید، در ماه های اخیر تلاش ها برای مقابله با گرد و غبار مشخصا به دو بخش درون مرزی و برون مرزی تقسیم شده و با توجه به اینکه مهار کانون های خارجی گرد و غبار به دلیل شرایط بحرانی و جنگی منطقه بسیار مشکل و تا حد زیادی خارج از اراده ما است، به کانون های گرد و غبار داخلی توجه ویژه ای داشتیم.
به خصوص که در اثر خشکسالی سال های گذشته دشت های وسیعی از خوزستان که قبلا در آن کشاورزی صورت می گرفت و زمین ها مرطوب بود، اینک رها شده و به کانون های گرد و غبار تبدیل شده اند.
بررسی ها و مطالعات اخیر به دور از فرافکنی بوده و نشان می دهد بیش از 300 هزار هکتار کانون گرد و غبار در خوزستان وجود دارد که 280 هزار هکتار آن وضعیت بحرانی دارد، با مصوبه دولت اکنون 30 هزار هکتار از این وسعت توسط سازمان جنگل ها و مراتع در حال احیا است.
بر اساس مصوبه دولت در بهمن ماه سال گذشته 8000 اصله نهال کاشته شد و 6300 عدد نهال نگهداری شده که در نیمه دوم امسال کاشته خواهد شد.
در مورد تالاب هورالعظیم حالا با تصمیمات گرفته شده در سطح ملی و استانی و هماهنگی با وزارت نفت و با برداشتن موانع ورود آب، اکنون بخش هایی از این تالاب احیا شده است.
ارزش اقتصادی تالاب هورالعظیم برای جوامع محلی هر هکتار حدود 15 هزار دلار محاسبه شده که بسیار بالاتر از ارزش اقتصادی زمین های کشاورزی است.
به محض ورود به اهواز با بالگرد برای بازدید از کانون های شناسایی شده گرد و غبار و اقدامات صورت گرفته بر فراز استان خوزستان پرواز کردیم و بعد در ناحیه مرزی به دیدار هورالعظیم رفتیم؛ همراه هیاتی فرابخشی از وزارتخانه ها و سازمان های ذیربط چرا که هیچ کدام از برنامه های سازمان حفاظت محیط زیست نمی تواند تک سازمانی به نتیجه برسد بلکه باید با همکاری سایر دستگاه ها و به صورت فرابخشی انجام می شود، در واقع کار سازمان ایجاد همین هماهنگی برای حفاظت از محیط زیست میان همه دستگاهها است.
بخش های وسیعی از هورالعظیم حالش خوب شده و به جای صحرای پر از گرد و غبار، سر سبز و پر طراوات میزبان ما شد، همراهان خواستند تا بیشتر از وضعیت تالاب مطلع شوند بنابراین در چند قایق مرزبانی تقسیم شدیم اما یکی از قایق ها در ابتدای راه واژگون شد و همه سرنشینان در آب افتادیم.
خوشبختانه همگی شنا بلد بودند و هور نیز بسیار با ما مهربان بود چرا که به رغم خطری جدی، هیچکس آسیبی ندید و جلسات کاری سفر شاید با تاخیری یک ساعته، به طور کامل ادامه یافت.
خوشبختانه هوای گرم خوزستان، لباس های خیس همراهان را هم به سرعت بر تنشان خشک کرد و با هم برای حضور در جلسه ستاد استانی مقابله با گرد و غبار ساعتی بعد وارد استانداری شدیم.
تالاب هور العظیم بزرگترین تالاب استان خوزستان و یکی از بزرگترین تالاب های ایران است. این تالاب در مرز ایران و عراق واقع شده و حدود یک سوم آن در ایران و مابقی آن در کشور عراق است.
این تالاب از آبهای اضافه رود کرخه، دویرچ و بخشی از آبهای اضافه اروند رود تشکیل شده است. ژرفای آن کم است ولی تدریجا در وسط آن به چند متر می رسد، سراسر هورالعظیم با نی پوشیده شده است.
مساحت مشخص شده توسط اداره کل محیط زیست خوزستان به عنوان تالاب حدود ۱۱۸۰۰۰ هکتار است.
هورالعظیم در غرب استان خوزستان در انتهای رود کرخه در منطقه مرزی دشت آزادگان بین دو کشور ایران و عراق واقع شده است.
این تالاب مشترکا در شهرستان های دشت آزادگان و هویزه استان خوزستان واقع شده است.
No tags for this post.