امید به درمان کشنده ترین بیماری های پوستی

از سوی دیگر برخی از درمان ها نیز هزینه بر هستند و بیمار باید برای مداوای بیماری اش هزینه زیادی را تقبل کند اما شاید بتوان با کمک سلول های بنیادی، جلوی بسیاری از سرطان های پیش رونده و کشنده مانند ملانوم را گرفت یا کابوس بیماری های پوستی مانند ویتیلیگو یا پسوریازیس را پایان داد.

سعید شفیعیان، سرپرست بخش پوست پژوهشگاه رویان در این خصوص به سیناپرس گفت: نخستین سلولی که ما برای درمان بیماری های پوستی به شیوه سلول درمانی استفاده کردیم، مربوط به بیماری هایی است که رنگدانه های پوستی شان را از دست داده اند.

این متخصص پوست و مو اظهارداشت: شایع ترین آنها، بیماری ویتیلیگو (Vitiligo) یا لک و پیس است؛ این بیماری هم اکنون حدود یک درصد از جمعیت جامعه را درگیر می کند یعنی از 100 نفر، یک نفر مبتلا به این بیماری است.

این محقق پژوهشگاه رویان تصریح کرد: برای درمان این بیماران از دو روش استفاده می شود. در نخستین روش، یک ناحیه از پوست را به اندازه 2 در 3 یا 3 در 3 سانتی با خراشیدن ( تراشیدن لایه های سطحی پوست) بر می داریم. سپس به مدت 24 ساعت در آزمایشگاه این سلول ها را از یکدیگر تفکیک کرده و تغییرات مختصری در آنها ایجاد می کنیم. پس از آن در نقاطی که این لایه رنگ خودش را از دست داده است، پیوند را آغاز می کنیم. تجربه استفاده از این روش در ایران حدود 14 سال بوده و هم اکنون مورد تایید وزارت بهداشت است.

این عضو هیات علمی پژوهشگاه رویان ادامه داد: این روش به غیر از بیماری لک و پیس، می تواند برای خال ها و محل هایی که بر اثر سوختگی، رنگ پوست شان از دست رفته است، مورد استفاده قرار بگیرد.

به گفته وی، نتایج این شیوه، نزدیک به روش متداول جهانی بوده، با این تفاوت که این شیوه بسیار راحت تر و سبک تر است و بیمار نیاز به دوره نقاهت ندارد.

وی بیان کرد: روش دوم مربوط به بیمارانی است که ضایعات پوستی خیلی گسترده تری دارند. در این روش سلول های جدا شده و در آزمایشگاه کشت داده می شوند. پس از تکثیر و افزایش تعداد سلولی، عمل پیوند انجام می شود. در حال حاضر روش دوم، در مرحله تحقیقاتی است و به عنوان شیوه درمانی استفاده نمی شود.

سرپرست بخش پوست پژوهشگاه رویان به میزان بهبودی این روش درمانی اشاره کرد و گفت: در این روش علاوه بر درمان دارویی، از نور درمانی، لیزر و از سایر روش های دیگر برای بیمارانی که به هیچ وجه درمان دارویی یا روش های درمانی دیگر برای آنها جواب نداده است و دارای بیماری سخت هستند، مورد استفاده قرار می گیرد.

شروط استفاده از این روش های درمانی

شفیعیان خاطر نشان کرد: فاکتور سن، یکی از شروط استفاده از این روش درمانی است. بیماران کمتر از 12 سال به هیچ عنوان با این شیوه درمان نمی شوند. یکی دیگر از شروط ما برای استفاده از این روش درمانی این است که هیچگونه لک سفید جدیدی در  طول یکسال برای بیماران ایجاد نشود و لک سفید بدون تغییر باقی مانده باشد.

وی ادامه داد: 60 درصد بیماران مقاوم به تمامی درمان ها را می توان با استفاده از این شیوه درمانی مداوا کرد.

این متخصص پوست و مو به عوارض این شیوه درمانی اشاره کرد و گفت: این روش نیز مانند هر روش درمانی دیگر، همراه با عارضه است. این عارضه در محل برداشت پوست ایجاد می شود. ممکن است به ندرت، پوست محلی که برداشته می شود، برجستگی پیدا کند یا سفیدتر یا تیره تر شود. تاکنون عارضه دیگری در داخل ایران گزارش نشده است.

وی در پاسخ به این سوال که آیا این روش درمانی هزینه بر است، گفت: هزینه این روش درمانی در ایران نسبت به خارج متفاوت است. در خارج از ایران، هزینه این روش از 5 هزار دلار آغاز می شود اما در داخل ایران، هزینه این روش درمانی بسیار پایین تر است.

درمان زخم پای دیابتی با کمک سلول های بنیادی

وی بیان کرد: این روش درمانی همچنین می تواند برای درمان زخم پای افراد دیابتی نیز کاربرد داشته باشد. یکی دیگر از روش ها استفاده از ژل پلاکتی( چسب استخوانی) است. عمده این بیماران، به دلیل اینکه مدام نیاز به نگهداری زخم دارند، کمتر به این روش نیاز دارند اما این روش درمانی برای این بیماران و هچنین افرادی که مبتلا به زخم بستر هستند، می تواند کاربرد هم داشته باشد.

وی تصریح کرد: این روش درمانی بیش از 50 درصد برای درمان بیماران موفقیت آمیز بوده است. در این روش، ظاهر زخم مهم نیست بلکه حیات، پوست و پای بیمار بسیار اهمیت دارد.

وی گفت: همچنین تاکنون برای درمان ملانوم ( کشنده ترین و خطرناک ترین سرطان پوست) کارهایی در مدل حیوانی انجام داده ایم و به روی ژن هایی که منجر به ایجاد این سرطان می شوند نیز تحقیقاتی انجام داده ایم. در نهایت موفق به ثبت 6 نوع ژن جدید در پژوهشگاه رویان شده ایم که امیدواریم با دستکاری این ژن ها در آینده، این نوع سرطان درمان بشود اما فعلا این کار در مرحله تحقیقاتی است.

وی ادامه داد: همچنین هم اکنون تحقیقاتی در مورد بیماری پسوریازیس انجام داده ایم اما تاکنون به صورت شیوه درمانی وارد بازار نشده است.

وی به جایگاه ایران نسبت به کشورهای دیگر در سلول درمانی اشاره کرد و گفت: واقعیت این است که ما هم اکنون جزو کشورهای پیشرو در این زمینه نیستیم. ما دنباله روی کشورهای دیگر در استفاده از ابزارها و شیوه های درمانی هستیم. شاید چند سال پیش رتبه بندی ایران در تولید این علم بالا بود اما اکنون از رتبه کمتری برخوردار هستیم.

گزارش: فرزانه صدقی

No tags for this post.

یک دیدگاه

  1. امید هست که درمانی برای بیماران پوستی در کشور خودمان هم پیدا بشود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا