مادر پیر هفتاد ساله ای دارم که مبتلا به آب مروارید شده است. آیا تنها راه درمان آب مروارید جراحی است یا می توان با استفاده از مواد غذایی با این بیماری مقابله کرد؟
آب مروارید نوعی بیماری است که به علت تار شدن عدسی چشم ایجاد می شود. در ابتدا چنانچه محور بینایی درگیر نباشد، شخص ممکن است علامتی نداشته باشد یا از علایمی مانند پخش نور به ویژه در شب، تغییر شماره چشم و اذیت شدن در نور زیاد شکایت کند. با افزایش تیرگی و کدر شدن عدسی، در نهایت بینایی چشم مختل می شود. خوشبختانه بیماری چشمی آب مروارید در بیشتر موارد با جراحی برطرف می شود بدین صورت که عدسی کدر شده بیمار از چشم خارج شده و یک عدسی مصنوعی روی غلاف عدسی گذاشته می شود. درصد موفقیت این جراحی بسیار بالاست و در روش های جدید، دوران نقاهت بسیار کوتاه است. از مهمترین دلایل بروز بیماری آب مروارید می توان به مواردی مانند کهولت سن (شایع ترین علت)، دیابت، سیگار کشیدن، ضربه به سر( که موجب اختلال در تغذیه عدسی می شود)، اشعه های یونیزه ( اشعه ایکس)، اشعه گامای ناشی از تلویزیون های قدیمی، تماس طولانی با نور آفتاب ( پرتو فرابنفش)، ضربه به چشم و عدسی، نقصان های مادزادی، سوء تغذیه و مصرف طولانی مدت بعضی داروها مانند کورتون نام برد.
پیشگیری از تماس با نور آفتاب، کنترل دیابت و سیگار نکشیدن می تواند بروز آب مروارید را به تاخیر بیاندازد. همچنین از آنجایی که رادیکال های آزاد ایجاد شده در اثر نور ممکن است در ایجاد این بیماری نقش داشته باشند، مواد آنتی اکسیدان مانند آنتو سیانین ها، ویتامین C و ویتامین E، ویتامین A، مصرف تیامین ( ویتامین B1) و ریبوفلاوین ( ویتامین B2)، نیاسین (ویتامین B3) بالقوه می توانند در درمان و پیشگیری از این بیماری موثر باشند.
اسفناج در بین انواع میوه ها و سبزی ها یک منبع عالی از مواد معدنی و ویتامین ها به ویژه ویتامین C به شمار می رود. اسفناج غنی از کلسیم و آهن و ترکیبات آنتی اکسیدان مانند بتاکاروتن و لوتئین است. لوتئین موجود در اسفناج باعث کاهش خطر آب مروارید و بهبود دید در سن بالا می شود. همچنین مصرف روزانه زغال اخته در افراد مبتلا به آب مروارید توصیه می شود. انواع کلم مانند کلم برگ، کلم بروکلی، گل کلم و کلم بروکسل به علت دارا بودن مقادیر بالای لوتئین سبب کاهش خطر ابتلا به آب مروارید می شود. همچنین بسیاری از میوه ها و سبزی های رنگی حاوی لیکوپن هستند اما گریپ فورت، گوجه فرنگی، گوآوا، هندوانه، کدو تنبل و هویج دارای لیکوپن بیشتری هستند و می توانند در کاهش بروز آب مروارید مفید باشند. همچنین مصرف اسیدهای چرب غیر اشباع می تواند سبب کاهش خطر ابتلا به آب مروارید شود اما مصرف چربی ها سبب افزایش احتمال بروز این بیماری می شود.
تمام این موارد مطرح شده تنها برای به تاخیر انداختن یا کاهش سرعت پیشرفت آب مروارید توصیه شده و در صورت بروز این عارضه تنها درمان استاندارد و قطعی آن خارج کردن آب مروارید به روش جراحی است.
دکترعباس حاجی آخوندی، رییس مرکز تحقیقات گیاهان دارویی دانشگاه علوم پزشکی تهران، استاد دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران
No tags for this post.