مسایل جنسی از ابتدای خلقت بشر وجود داشته است، تصاویر باستانی اولیه و سپس رمان ها و ادبیات، ابزاری برای بیان مسایل جنسی از طریق فرهنگ بوده اند. استفاده از واژه های علمی و تحقیقات بیولوژیک در قرن بیستم، باعث شد گفت و گوهای علمی و اجتماعی در زمینه مسایل جنسی بازتر و عمومی تر شود، با این حال هنوز سکوت در مسایل جنسی در برخی جوامع پسندیده است "lets talk about it "بیایید در موردش صحبت کنیم!
این جمله شعار نخستین روز جهانی سلامت جنسی، در سال 2010 است و نشان می دهد که در تمام دنیا صحبت کردن در مورد مسایل جنسی برای دستیابی به سلامت جنسی لازم و ضروری است. اما بحث و گفتگوی علمی در زمینه مسایل جنسی در فرهنگهای شرقی از جمله ایران ضرورتی دو چندان دارد، زیرا مسایل جنسی در این مناطق، اغلب نهفته در فرهنگ سکوت یا انکار هستند. در عین حال باگسترش فضای مجازی و گوشی های هوشمند، فرهنگ جنسی کشورها در حال تبدیل به یک فرهنگ جنسی جهانی است، در واقع یک حرکت در زیر پوست جامعه و در عمق لایه های فکری و احساسی افراد در زمینه مسایل جنسی در حال شکل گیری است و اگر محققان، درمانگران، رسانه ها، مسوولان و سیاستگذاران پا به پای این تغییرات حرکت نکنند، از بدنه عام جامعه عقب خواهد افتاد و جامعه قادر به ارایه خدمات سلامت جنسی متناسب با نیاز افراد نخواهند بود.
دکتر مریم نکولعل، پزشک و مشاور سلامت جنسی با تاکید بر اهمیت سلامت جنسی به خبرنگار سیناپرس گفت: سلامت جنسی جزء جدا نشدنی از سلامت فرد و جامعه است. سلامت جنسی یعنی حس خوشایند جسمی، روانی و اجتماعی در رابطه با جنسیت و امور جنسی. برای رسیدن به این حس خوشایند باید رویکرد مثبت و محترمانه، بدون اجبار، تبعیض و خشونت داشته باشیم. شاید در وهله اول با شنیدن کلمه سلامت جنسی روابط میان زوجین تداعی می شود اما سلامت جنسی بسیار فراتر از رابطه زوجین است. مهم این است که هر فردی از کودکی تا بزرگسالی، در هر سنی، حس خوبی نسبت به جنسیت خود و امور جنسی داشته باشد.
در تمام دنیا صحبت کردن در مورد مسایل جنسی برای دستیابی به سلامت جنسی لازم و ضروری است. اما بحث و گفتگوی علمی در زمینه مسایل جنسی در فرهنگهای شرقی از جمله ایران ضرورتی دو چندان دارد، زیرا مسایل جنسی در این مناطق، اغلب نهفته در فرهنگ سکوت یا انکار هستند.
این دکترای تخصصی سلامت باروری، سلامت جنسی افزود: سلامت جنسی در تمام طول زندگی و در هر رده سنی مفاهیم خاص خود را دارد به عنوان مثال در دوران کودکی، بسیاری از کودکان کنجکاو به شناخت اندام جنسی خود و درک تفاوت های خود با دیگر کودکان هستند. ما باید آگاه باشیم چه نوع رفتاری با کودک در پیش بگیریم، علاوه بر این، پاسخ ساده و صحیح به کنجکاوی های جنسی کودک، شناخت و نامگذاری اندام جنسی اش، یادگیری حریم و قوانین مربوط به اعضا و مرزهای شخصی و پیشگیری از آزار جنسی کودک از وظایف تربیتی والدین است که گاه سهوا یا عمدا مورد بی توجهی آنها قرار می گیرد.
عضو تیم تخصصی مرکز درمان ناباروری و سقط مکرر ابن سینا اظهارداشت: در سنین نوجوانی، در مورد وقایع بلوغ، استفاده ایمن از اینترنت و موبایل و تشخیص موقعیتهای پرخطر جنسی لازم است آگاهی بخشی قبلی به نوجوان داده شود. در سنین جوانی نیز بهداشت روابط جنسی، پیشگیری از عفونتهای منتقله جنسی، مهارت گفتگوی جنسی با همسر و دستیابی به سازگاری و صمیمیت جنسی با همسر، شناخت و درمان اختلالات جنسی و در سنین میانسالی، سازگاری با تغییرات سن و سبک زندگی و بیماریها از اهمیت زیادی برخوردارند. در هر کدام از مراحل فوق ممکن است اختلالی ایجاد شود و سلامت جنسی در معرض خطر قرار گیرد.
وی به اهمیت سلامت جنسی در دوران سالمندی نیز اشاره کرد و گفت: در سالمندانی که بیماری زمینه ای خاصی ندارند، هیچ سقف سنی برای فعال بودن از نظر جنسی وجود ندارد مگر حرف مردم و تابوهای جامعه! با این حال حتی در سالمندانی که بیماری زمینه ای دارند، می توان با تعدیل مقدار و نوع داروها، تاثیر نامطلوب آنها را بر عملکرد جنسی را کاهش داد.
نکولعل بر لزوم توجه به سلامت جنسی در استحکام روابط زوجین تاکید کرد و ادامه داد: بهتر است جوانان در آستانه ازدواج برای رفع دغدغه ها و پاسخ به سوالات شان به مشاوره جنسی مراجعه کنند. در طول زندگی مشترک نیز هرگاه یک یا هر دونفر در رابطه زوجی به رضایت جنسی نرسد و یا مشکل جنسی منجر به تنش فردی یا تنش در روابط زوجی شود، باید برای انجام مشاوره جنسی مراجعه کنند. همچنین اگر والدین احساس میکنند در تربیت جنسی کودک شان مشکل دارند لازم است برای مشاوره مراجعه کنند.
این دکترای تخصصی سلامت باروری سلامت جنسی را مقدمه باروری و تداوم نسلی سالم و پویا دانست و گفت: سلامت جنسی رابطه تنگاتنگی با باروری دارد. اختلال در عملکرد جنسی زن یا مرد، همچنین برخی عفونتهای جنسی می توانند مانع بارداری شوند. برخی عفونتها نیز سبب سرطان اندام تناسلی و اختلال شدید در باروری می شوند.
وی در پایان بیان کرد: هم اکنون وضعیت سلامت جنسی در ایران نیازمند توجه فراوان است. اصلیترین مشکل ما در ایران خلا تدریس دانشگاهی این رشته است. خوشبختانه در سالهای اخیر پیشرفت هایی صورت گرفته و سلامت جنسی به صورت کارگاههای مختلف علمی توسط اساتید برجسته برگزار شده است اما لازم است در برنامه های آموزشی رشته های مختلف پزشکی، روان شناسی و جامعه شناسی وارد شود تا دیدی همه جانبه نسبت به آن در جامعه شکل بگیرد
.
گزارش: فرزانه صدقی
No tags for this post.