نماد سایت خبرگزاری سیناپرس

داوینچی متاثر از دانشمندان ایرانی-اسلامی بود

این برنامه به مناسبت روز بین‎المللی پژوهش ایتالیا در جهان و هم‎زمان با پانصدمین سال درگذشت این دانشمند ایتالیایی با حضور فعالان و رایزنان فرهنگی و اهالی علم دو کشور ایران و ایتالیا دوشنبه ۲۶ فرودین ۹۸ در سالن اجتماعات موزه دوران اسلامی برگزار شد.

 ابتدای این نشست که با موضوع «نقش منابع جدید در بازخوانی آثار لئوناردو داوینچی» برگزار ‎شد، دکتر جبرئیل نوکنده رئیس موزه ملی ایران ضمن خوش‎آمدگویی به مهمانان و تقدیر از برگزارکنندگان این برنامه پر مخاطب علمی، داوینچی را نابغه عصر رنسانس دانست که مرزهای زمان و مکان را در نوردیده است و همچنان اندیشه‎هایش شالوده عصر علمی معاصر محسوب می‎شود و این خاصیت علم است که افرادی مانند ابوعلی سینا، خوارزمی و داوینچی همچنان زنده‎اند و به راستی آنان زبان نامیرای گفت و گوی تمدن‎ها هستند و می‎توانند سوءتفاهم‎های ملت‎ها را از بین ببرند و دهکده جهانی را محقق سازند.

در ادامه، دکتر جلیلی رئیس موزه ملی علوم و فناوری گفت: این گردهمایی رویداد مشترکی است بین موزه ملی علوم و فناوری ایران، موزه ملی ایران و سفارت ایتالیا در ایران که به مناسبت پانصدمین سال درگذشت لئوناردو داوینچی برای بحث روی ابعاد کم‎تر شناخته شده این ستاره ایتالیایی برگزار می‎شود تا به نقش وحدت‎آفرین و ارتباط بین تمدنی این دانشمند و نیز دیگر دانشمندان بزرگ جهان توجه ویژه شود.

دکتر جلیلی تاکید کرد این نابغه همه قرن‎ها همانند ابوعلی سینا، ابوریحان بیرونی، گالیله و بسیاری از نوابغ بشری همیشه در تاریخ زنده خواهند ماند و آثار و خدمات علمی آن‎ها همواره چراغ راه آیندگان خواهد بود. لئوناردو داوینچی برای هر شخصی از هر ملیتی قابل احترام است و با دیدن آثار لئوناردو مانند نقاشی مونالیزا، شام آخر یا منجی جهان تعلق به دنیایی ماورای دنیای مادی به بیننده دست می دهد، دنیایی که فقط لئوناردوها قادر به تجسم و نقاشی آن هستند.

همه ما نمی‎توانیم داوینچی باشیم چون او یک نابغه بود اما کنجکاوی خاص این دانشمند می‎تواند الهام‎بخش تمام جوانان باشد تا آینده را بسازیم

دکتر جلیلی افزود: امروز بواسطه پیش‎رفت فناوری فاصله‎ها کوتاه شده است، اما بشر با چالش‎‌ها و حاکمانی روبروست که باعث خطر جنگ و نابودی هستند و در این زمان بیش از همیشه به انسان‎های وحدت‎بخش مانند لئوناردو نیاز داریم تا بتوانند حس یکی بودن را به ملت‎ها منتقل کنند تا انسان به جایگاه خود که همان اشرف مخلوقات است نزدیک شده و بر مرزهای نژادی و سرزمینی غلبه کند. جلیلی تاکید کرد: علم و فناوری همواره باعث از بین رفتن مرزها بوده و دانشمندان عامل ارتباط ملت‎ها بوده‎اند.

رئیس موزه ملی علوم و فناوری در پایان ضمن تصریح بر این که ایرانیان مردمانی علم دوست و علم پرور بوده‎اند و موزه ملی علوم و فناوری ایران همواره در تلاش بوده تا با برگزاری انواع برنامه‎های علمی در مسیر گفت و گوی علمی دولت‎ها و ملت‎ها قدم بردارد، از برگزارکنندگان این برنامه علمی از جمله اعضای سفارت ایتالیا در ایران، همکاران موزه ملی ایران و موزه ملی علوم و فناوری تقدیر و تشکر کرد.

 

سخنران بعدی این نشست پیر لوئجی زامپورلینی معاون سفیر ایتالیا در تهران بود که ضمن ابلاغ سلام و پیام سفیر ایتالیا در ایران، به تلاش رایزنان علمی-فرهنگی ایتالیا برای معرفی دانشمندان این کشور و آثار و اندیشه‎های آن‎ها به جهانیان اشاره و تصریح کرد: ۱۱۶ مراسم مشابه در ۷۸ کشور برگزار شده و در همین چارچوب و با همکاری وزارت بهداشت ایران و دانشگاه علوم پزشکی، تصمیماتی برای ایجاد ساختار ثابت درباره همکاری‎های علمی میان ایران و ایتالیا اتخاذ شده است که قطعا این همکاری‎های علمی و فرهنگی پلی خواهد بود میان دو کشور که باعث اتحاد می‎شود.

وی گفت طبیعتا همه ما نمی‎توانیم داوینچی باشیم چون او یک نابغه بود اما کنجکاوی خاص این دانشمند می‎تواند الهام‎بخش تمام جوانان باشد تا آینده را بسازیم.

دکتر جوسپپینا فریللو دکترای معماری و دکترای پژوهشی مطالعات در ایران سخنران بعدی این نشست با عنوان «منابع فارسی در بازسازی تاریخی لئوناردو» گفت: ما همیشه وقتی درباره داوینچی صحبت می‎کنیم به نابغه بودن و اختراعات او اشاره می‎کنیم اما کم‎تر به نوع روش‎ها، آزمایش‎ها و نتایج علمی او اشاره می‎کنیم و همین باعث می‎شود این دانشمندان و زمینه‎های فکری آن‎ها را نشناسیم.

خانم دکتر فریللو تاکید کرد: همه علوم از جمله فلسفه، الهیات، نقاشی، معماری، مکانیک و شعر در آثار داوینچی آمیخته شده‎اند و مثلا خود داوینچی مکانیک را بهشت علم ریاضی می‎داند و در کتاب «قوانین نقاشی» تاکید می‎کند که اگر کسی ریاضی‎دان نیست این کتاب را نخواند که این‎ها نشان از ارتباط علوم مختلف در نظرگاه اوست.

وی با اشاره به تاثیرات مختلف دانشمندان غربی از آثار و اندیشه‎های دانشمندان ایرانی، تصریح می‎کند در کتاب قوانین آتلانتیک داوینچی کاملا این تاثیرپذیری مشهود است و نیز از جمله کتاب‎های منبع و مورد مراجعه آن زمان «معیارالعقول» ابن سیناست که توسط لویی چهاردهم به فرانسه برده شد.

جوسپینا فریللو با تاکید بر این که با کمک همکاران ایرانی دائما در حال شناسایی منابع متعدد علمی هستند تاکید کرد: ما ضمن مطالعه روی این منابع، تفاوت‎ها و تشابه‎ها را آشکار می‎کنیم. وی ادامه داد: بسیاری از کارهای علمی دوره رنسانس متاثر از منابع قدیمی است که توسط دانشمندان و مترجمان و محققان ایرانی گردآوری شده بود.

فریللو تصریح کرد در گذشته زبان عربی زبان رسمی علم بوده است و همین موضوع باعث شده اغلب غربی‎ها، دانشمندان ایرانی را از اعراب بدانند در صورتی که اغلب دانشمندان بنام جهان، ایرانی بوده‎اند و شاخصه آن این بوده است که آثار این دانشمندان همواره با تصاویر و نقاشی‎های متعددی همراه بوده است.

وی سخنرانی خود را با جمله‎ای از نالینو شرق‎شناس ایتالیایی به پایان برد که:«در تاریخ علم، همواره چیزی که یک ملت ایجاد و اختراع کرده، توسط ملت دیگر رشد داده شده است«.

سخنران بعدی پروفسور رومانو گاتتو استاد دانشگاه باسیلیکاتا  در قالب «نقش هِرون در مکانیک لئوناردو» و با موضوع تاثیرات لئوناردو داوینچی از هِرون اسکندرانی دانشمند یونانی سخنرانی کرد. وی گفت لئوناردو داوینچی نقاش، معمار، مجسمه ساز، موسیقی دان، آناتومیست و نابغه علوم دیگر بود اما من در آثار این دانشمند در حوزه مکانیک تحقیق کرده‎ام که نتایج آن می تواند به اثبات تاثیرپذیری او از دانشمندان پیشین بیانجامد.

پروفسور گاتتو با اشاره به الهام‎بخش بودن کتاب مکانیک هِرون اسکندرانی در آثار داوینچی، با ارائه اسناد متعدد تصریح می‎کند که آثار این دو دانشمند بسیار شبیه هم هستند و صراحتا می‎توان گفت داوینچی از آثار هِرون و دیگر دانشمندان گذشته خود الهام گرفته است.

وی با بیان این که تاریخ مکانیک و علم بدون در نظر گرفتن سهم ایرانیان عملا گُنگ است می افزاید: در تحقیقی که از کتاب مکانیک هرون و فصل مربوط به سطوح شیب دار داشتم، به این نتیجه رسیدم که مثلا تصویری که داوینچی از سطوح شیب دار و پدیده‎های مرتبط با آن‎ها ارائه می‎کند، دقیقا همانی است که هِرون خیلی پیش‎تر در کتاب خود اشاره کرده است.

پروفسور گاتتو همچنین اضافه می‎کند که در بررسی و تطبیق آثار دانشمندان گذشته می‎بینیم علاوه بر تصاویر و متون مشابه، ترتیب پرداختن به موضوعات علمی و نیز چگونگی تشریح و توضیح آن‎ها هم همانندی عجیبی وجود دارد. مثلا در مبحث مرکز ثقل اجسام، تعریفی که داوینچی از مرکز ثقل می‎دهد دقیقا همانی است که اشاره می‎کند و هر دو از همان فرضیات و روش‎ها استفاده می‎کنند.

سخنران بعدی آافردو بوککارو استاد دانشگاه فدریکو دوم ناپولی دپارتمان معماری، رئیس مرکز تحقیقات تاریخی شمایل نگاری در شهرستان اروپا، با اشاره به کتاب «قوانین نقاشی» داوینچی می‎گوید: این طور نیست که لئوناردو داوینچی همه مسائل را خودش کشف کرده باشد چرا که در همین کتاب تصاویر و متونی با موضوع ماشین‎های مکانیکی وجود دارد که با آثار پیش از خود مشابهت دارد؛ البته داوینچی این هنر را داشت که همه مسائل علمی را خیلی خوب ترسیم می‎کرد. او با طرح‎های خیلی مختصر مشاهداتش را مکتوب می‎کرد و با این کار عملا انقلابی در روش علمی ایجاد کرد. چرا که تا آن زمان، پیشرفت علمی بر اساس قوانین ثابت پیش می‎رفت اما داوینچی سعی می‎کرد فرضیاتی که مشاهده می‎کرد را یاد بگیرد و به خوبی توضیح دهد.

آخرین سخنران این مراسم، پروفسور محمد باقری استاد دانشگاه تهران در پژوهشکده تاریخ علم بود که سخنرانی خود با عنوان «حرکت دائمی در منابع اسلامی و در آثار لئوناردو داوینچی»  برای حضار ارائه داد.

 

خروج از نسخه موبایل