طیف اجناس قابل تهیه از این فروشگاه ها بسیار متفاوت است اما با این وجود هیچ کدام از ما به یاد نداریم که برای خرید یک بسته قرص سرماخوردگی یا شربت دهان شویه به سوپرمارکت مراجعه کرده باشیم. خرید و فروش دارو در اکثر کشورها، از جمله کشور ما محدود به داروخانه هاست اما با این وجود به نظر می رسد این روند در بعضی از نقاط دنیا از جمله ایران نیز در حال تغییر است.
دکتر کیانوش جهانپور، سخنگوی سازمان غذا و دارو نسبت به عرضه داروهای بدون نسخه و حتی برخی از داروهای اعصاب و روان در برخی سوپرمارکتها هشدار داد و گفت: عرضه هرگونه دارو در مکانی غیر از داروخانه خلاف بوده و دارویی که در این مراکز عرضه شود، قاچاق محسوب میشود. گزارشهایی داشتهایم مبنی بر اینکه برخی سوپرمارکتها به ویژه در شمال تهران یکسری داروهای OTC (بدون نسخه)، بعضی مسکنها و برخی از ویتامینها را میفروشند، از نظر سازمان غذا و دارو چنین کاری خلاف است.
وی با اشاره به عرضه داروهای اعصاب و آرامبخش در برخی عطاریها و سوپرمارکتها نیز گفت: عرضه این نوع از داروها هم قطعا خلاف است؛ چراکه این نوع از داروها سوءمصرف هم دارند و اصلا با داروهای OTC قابل مقایسه نیستند. بعضا مشاهده میشود که سوپرمارکتی مولتیویتامین میفروشد که دارویی بدون نسخه است. از طرفی برخی از این ویتامینها دارو نبوده و مکمل محسوب میشوند و داروخانه هم آنها را بدون نسخه عرضه میکند. این درحالیست که داروهای آرامبخش، خوابور، اعصاب و… نیازمند نسخهاند و قطعا حتی اگر داروخانه هم آنها را بدون نسخه دهد، مرتکب خلاف شده است، چه برسد به اینکه در سوپرمارکت عرضه شوند.
جهانپور با تاکید بر اینکه داروهای اعصاب و آرامبخش سوءمصرف داشته و اعتیاد آورند، تاکید کرد: ارایه این داروها در هرجایی جز داروخانه خلاف است. در عین حال داروخانه هم باید با نسخه، چنین داروهایی را عرضه کند.
وی با تاکید مجدد بر اینکه تنها محل عرضه مجاز دارو، داروخانهها هستند و حتی فروش دارو به صورت اینترنتی هم تخلف محسوب میشود، ادامه داد: حتی داروخانههای مجاز هم نمیتوانند دارو را به صورت اینترنتی بفروشند. البته متاسفانه این تخلفات وجود دارد. بهطوریکه به عنوان مثال این هفته چند پرونده در این زمینه را به دستگاه قضایی ارجاع دادیم.
وی گفت: برخی از این تخلفات که در فضای مجازی رخ میدهند، با هماهنگی پلیس فتا شناسایی یا از طریق پلیس فتا یا از طریق سازمان غذا و دارو به مرجع قضایی معرفی میشوند. از طرفی سوپرمارکتهایی هم که محل غیرمجاز عرضه دارو باشند، یا توسط گزارشهای مردمی یا از طریق بازرسان سازمان و یا بازرسان بهداشت محیط دانشگاههای علوم پزشکی شناسایی و به سیستم قضایی ارجاع میشوند.
جهانپور تاکید کرد: باید توجه کرد که حتی داروخانه هم نمیتواند به صورت اینترنتی دارو بفروشد. البته داروخانهها میتوانند فرآوردههایی چون مکمل یا فرآوردههای آرایشی-بهداشتی را البته به شرط داشتن مجوز از سازمان غذا و دارو به صورت مجازی بفروشند. بنابراین تاکید میکنم که هیچ داروخانهای حق فروش دارو به صورت مجازی را ندارد و دارو فقط در داروخانه باید عرضه شود. داروخانه تنها راه قانونی عرضه دارو است.
تمایل عجیب برخی در استفاده از داروهای برند
به گفته مهران ولایی، معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی ایران، یکی از علل افزایش تعداد این سوپرمارکتها، تمایل عجیب برخی مردم برای استفاده از داروهای برند است. هماکنون بیشتر سوپرمارکتهای متخلف، عموما داروهای برند از جنس مسکنها و به ویژه داروهای تخصصی اعصاب را میفروشند.
وی افزود: فروش دارو در سوپرمارکت نه تنها در ایران بلکه در تمام نقاط جهان جرم و تخلفی محرز است و با توجه به اینکه این سوپرمارکت ها در حوزههای مربوط به صنف خاص خود قرار دارند، تمام برخوردهای لازم با هماهنگی دادسرا و با حضور قاضی و کارشناسان بهداشت انجام میگیرد. در این زمینه باید با نمایندگان اصناف صحبت کنیم تا دیگر حین انجام بازرسیها از سوی سایر اصناف اتفاقی نیفتد که موجب اخلال در کار بازرسی شود.
No tags for this post.