انسان نیز مانند سایر موجودات جهان دارای روند تکاملی خاص خود بوده و حواس پنجگانهاش طی این روند تکاملی، رشد کرده است. اگرچه انسان به نسبت بسیاری از حیوانات دارای قدرت بینائی، شنوایی و بویایی ضعیفتری است اما باوجود ضعیفتر بودن این حواس، آنها همچنان برای بقای نسل بشر سودمند بوده و مفید هستند.
در این میان سوال مهمی وجود دارد که بر اساس آن این موضوع مطرح میشود که آیا حس بویایی انسان بر مبنای تشخیص خوب و بد شکلگرفته و اشیا و موادی که ازنظر انسان بدبو هستند، برای وی مضر بوده و خطرناک محسوب میشوند؟ پاسخ دانشمندان به این سوال، مثبت است زیرا روند تکاملی حس بویایی انسان بهگونهای بوده که حساسیت زیادی نسبت به بوی مواد سمی و خطرناک داشته و نسبت به فساد مواد نیز حساس است.
برای نمونه حس بویایی انسان از بوی ماهی گندیده و فاسد، بیزار است و این موضوع به دلیل وجود آلودگی باکتریایی شدید در لاشه ماهیها است که ساختار تکاملی انسان بهنوعی شکلگرفته که نسبت به این بو واکنش نشان داده و به فرد نسبت به خطر بیمار شدن براثر تماس با ماهی آلوده یا مصرف آن هشدار داده و وی را نسبت به این ماده، بیرغبت میکند.
تکامل انسان بهنوعی است که اگر شما هیچگاه بوی تعفن ناشی از تجزیه جسد را حس نکرده باشید هم نسبت به این بو احساس نامطبوعی داشته و از تماس با آن اجتناب خواهید کرد. این موضوع ناشی از روند تکاملی انسان بوده و بهمنزله نوعی سیستم دفاعی است.
از سوی دیگر این مسئله نیز حقیقت دارد که انسان نسبت به بوی مواد غذایی که بهواسطه مصرف آنها یکبار مسموم شده است، حساستر بوده و این تجربیات قبلی در تصمیمگیری وی برای تماس و دریافت برخی مواد، تأثیرگذار است. این تجربه بهصورت فردی توسط همه انسانها دیده میشود اما تکامل انسان بهنوعی است که اگر شما هیچگاه بوی تعفن ناشی از تجزیه جسد را حس نکرده باشید هم نسبت به این بو احساس نامطبوعی داشته و از تماس با آن اجتناب خواهید کرد. این خصیصه، ناشی از روند تکاملی انسان بوده و بهمنزله نوعی سیستم دفاعی است. به باور پژوهشگران، حس نفرت از بوی گندیدگی اجساد، بین انسان و بسیاری از حیوانات بهصورت مشترک دیدهشده و درنتیجه روند تکاملی رخداده در حدود ۴۲۰ میلیون سال پیش است.
منبع: sciencefocus
No tags for this post.