با قدیمیترین مومیایی جهان آشنا شوید
نتایج تحقیقات جدید پژوهشگران نشان میدهد مصریان بسیار پیشتر از دوران فراعنه و آن چه تاکنون تصور میشد، با فنون مومیایی آشنا بودند. مجموعه آزمایشها و تحقیقات گستردهای که روی یک مومیایی پیشازتاریخی انجام شد، نشاندهنده قدیمیترین دستورالعمل مربوط به مومیایی کردن اجساد است. این روش دقیقاً مشابه روشهایی که ۲۵۰۰ سال بعد مورداستفاده قرار گرفت، بر پایه مواد ضد باکتری و ابزارهای مشابه و درصد مواد یکسان است.
مطالعات و آنالیزهای شیمیایی انجامشده روی این مومیایی نشانگر استفاده از روغنهای گیاهی، رزینهای حرارت دیده گیاهان مخروطی مانند کاج، عصاره گیاهان خوشبو، صمغ گیاهی و شکر با یکدیگر ترکیبشده و نوارهای مخصوص مومیای در این ماده آغشته و خوابانده شده و سپس بدن فرد درگذشته با آن پوشانده شده بود.
بر اساس مطالعات انجامشده، این مومیایی باستانی حدود ۵۷۰۰ سال قدمت داشته و در فاصله سالهای ۳۷۰۰ تا ۳۵۰۰ پیش از میلاد تهیهشده است. مومیایی موردنظر، از سال ۱۹۰۱ میلادی در بخش مصرشناسی موزه تورین کشور ایتالیا قرار داشته و پیشازاین تصور میشد که یک مومیایی طبیعی است. این مومیایی هیچگاه تحت عملیات مرمتی قرار نگرفته و بافت آن کاملاً بکر و دستنخورده باقیمانده بود و به همین دلیل پژوهشگران دانشگاه یورک و ماکوری (University of York and Macquarie University) از کشور استرالیا توانستند مطالعات دقیق و کاملی را روی آن انجام دهند.
مطالعات و آنالیزهای شیمیایی انجامشده روی این مومیایی نشانگر استفاده از روغنهای گیاهی، رزینهای حرارت دیده گیاهان مخروطی مانند کاج، عصاره گیاهان خوشبو، صمغ گیاهی و شکر با یکدیگر ترکیبشده و نوارهای مخصوص مومیای در این ماده آغشته و خوابانده شده و سپس بدن فرد درگذشته با آن پوشانده شده بود.
دکتر استفان باکلی (Dr Stephen Buckley) باستانشناس دانشگاه یورک و از اعضای این گروه تحقیقاتی درباره کشفیات انجامشده درباره مومیایی باستانی فوقالذکر گفت: «پس از شناسایی دستورالعملهای بسیار مشابه جهت مومیایی کردن اجساد در تحقیقات قبلی و تدفینهای ماقبل تاریخ، در مطالعات اخیر اولین شواهد را برای استفاده جغرافیایی گستردهتر از سنت مومیایی کردن به دست آوردیم که میتوان آن را اولین شواهد علمی استفاده از شستشو روی یک مومیایی مصنوعی مصری به شمار آورد. در حقیقت روشهای بهکاررفته برای گندزدایی و ساخت مواد ضد باکتری دقیقاً مشابه روشهایی است که بعدها در مصر بایتان و در دوره ساخت مومیاییها متعدد این تمدن مورداستفاده قرارگرفته است.»
دکتر باکلی در ادامه توضیحات خود افزود: «به همین ترتیب، یافتههای ما نشاندهنده چگونگی شکلگیری روشهای اولیه توسط پیشگامان مومیایی کلاسیک است که بعدها تبدیل به یکی از ستونهای مرکزی و نمادین فرهنگ مصر باستانی میشود. دانشمندان پیشازاین باور داشتند که قدیمیترین مومیاییها در حدود ۲۶۰۰ سال پیش از میلاد مسیح ساخته شدند.»
دکتر جانا جونز (Dr Jana Jones) مصر شناس دانشگاه ماکوری که در این مطالعات حضور داشت نیز درباره شواهد مرتبط با قدیمیترین سنت مومیایی کردن اعلام کرد: «بررسی مومیایی موزه تورین سهم قابلتوجهی در افزایش دانش محدود ما در رابطه با دوره پیشازتاریخ و گسترش اقدامات مومیایی زودهنگام و همچنین ارائه اطلاعات حیاتی و جدید در مورد این مومیایی داشت. با ترکیب تجزیهوتحلیل شیمیایی و بررسی بصری بدن این جسد مومیاییشده باستانی در کنار تحقیقات ژنتیکی، ارزیابی رادیو کربن و تجزیهوتحلیل میکروسکوپی از پوششهای کتانی، ما تأیید کردیم که این فرایند مومیایی حدود ۳۶۰۰ سال قبل از میلاد روی یک مرد ۲۰ تا ۳۰ ساله انجامشده است.»
شرح کامل این پژوهش و یافتههای بهدستآمده از آن در آخرین شماره مجله دانش باستانشناسی (Journal of Archaeological Science) منتشرشده و در اختیار پژوهشگران قرار دارد.
ترجمه: احسان محمدحسینی
منبع: heritagedaily و itv
No tags for this post.