رفتار انتقال نوبت در مکالمه (turn-taking behaviour) – تبادل سیگنال های ارتباطی – در گفتگوهای انسان دیده می شود؛ اما این رفتار تنها مخصوص انسان ها نیست.
پژوهشگران دانشگاه های یورک و شفیلد (انگلیس)، موسسه انسان شناسی تکاملی ماکس پلانک (آلمان)، موسسه روانشناسی ماکس پلانک (هلند)، تحقیق گسترده ای را در مورد رفتار انتقال نوبت در مکالمه در حیوانات آغاز کرده اند که نشان می دهد، این توانایی انسانی، در قلمرو حیوانات نیز وجود دارد.
پژوهش های مختلفی در حوزه رفتار انتقال نوبت در مکالمه صورت گرفته است. از حدود 50 سال قبل، پژوهش هایی در مورد تعامل صوتی پرندگان انجام شده است.
محققانی که رفتار انتقال نوبت در مکالمه بین پرنده های آوازخوان را مورد مطالعه قرار داده اند، از دو نوازی یا دوئت (duets) در بین پرندگان سخن می گویند؛ درحالیکه تحقیق روی برخی گونه های میمون، از گفتگوهای آنتی فون (antiphonal calls) – نوعی رفتار تعاملی صوتی از طریق تبادل متقابل تماس از راه دور – حکایت دارد.
"رعایت دقیق زمان"، یکی از جنبه های رفتار انتقال نوبت در مکالمه محسوب می شود که این جنبه علاوه بر انسان، در سایر گونه ها نیز دیده می شود.
به عنوان مثال، در برخی از گونه های پرندگان آوازخوان، تأخیر بین نت های تولید شده توسط دو پرنده، کمتر از 50 میلی ثانیه است. اما این رفتار در گونه های دیگر، کندتر است؛ به عنوان مثال، در نهنگ اسپرم (عنبر)، تبادل توالی صداهای تولید شده با یک وقفه حدود 2 ثانیه ای صورت می گیرد؛ در انسان، وقفه زمانی بین انتقال مکالمه در حدود 200 میلی ثانیه است.
این مطالعه گسترده که نتایج آن در Proceedings of the Royal Society B منتشر شد، می تواند بینش جدیدی در مورد تکامل زبان در سایر موجودات و نحوه تکامل زبان در انسان ها ارائه کند.
مترجم: معصومه سوهانی
منبع: phys.org
No tags for this post.