سرطان‌های روده بزرگ دومین علت مرگ و میر

 دکتر مونا ملک‌زاده افزود: محدوديت مصرف گوشت قرمز و چرب به ویژه به صورت كبابي و سرخ كرده، انجام فعالیت فیزیکی، استفاده از آسپرین و دریافت مناسب ویتامین D در بدن از عواملی هستند که در پيشگيري از ابتلا به سرطان کلوركتال موثرند.

 متخصص رادیوتراپی و انکولوژی در ارتباط با سرطان روده بزرگ اظهار کرد: این سرطان شامل دو نوع رکتوم (انتهاي روده) و کولون است که در جهان نسبتاً شایع بوده و جزء چهار علت سرطان در جهان و سومين علت مرگ و میر ناشی از سرطان به شمار می‌رود.
عضو انجمن رادیوتراپی آنکولوژی ایران با اشاره به اینکه سرطان روده بزرگ در کشورهای غربی نسبت به جوامع سنتی شیوع بیشتری دارد، افزود: البته این نوع سرطان در ایران نسبت به شيوع، مرگ و مير قابل توجهي دارد كه دليل عمده آن، نداشتن طرح غربالگری كشوري است.
این متخصص رادیوتراپی و آنکولوژی گفت: در دنیا دستورالعمل غربالگری سرطان کولون وجود دارد و ساده‌ترین روش غربالگری، بررسی و معاینه انتهای روده،آزمايش خون مخفی در مدفوع و در نهایت رکتوسکوپی و کلونوسکوپی است.
ملک‌زاده افزود: غربالگری سرطان روده بزرگ چهار تا پنج سال پیش در ایران در شهرهای کم جمعیت شروع شد ولی در حال حاضر دستورالعمل کشوری جامعي برای آن اجرا نمي شود در حالی‌که توجه به این مسئله ضرورت دارد و سرطان کولون با غربالگری قابل کشف هستند و می‌توان در مراحل پایین‌تر، اقدامات و درمان‌های ساده تری را انجام داد و از مرگ و میر و ناتواني افراد نیز پیشگیری کرد.
این متخصص رادیوتراپی و انکولوژی با اشاره به اینکه عوامل مختلفی سبب ایجاد سرطان روده بزرگ می‌شوند، عنوان کرد: افزایش سن، عوامل خانوادگی و ژنتیک همچنین نژاد از عوامل غیر قابل تغيير در بروز این سرطان است اما استعمال سیگار، مصرف الکل و چاقی از عوامل قابل پیشگیری در این سرطان به شمار می‌رود البته نداشتن این عوامل تضمینی بر مبتلا نشدن به این بیماری نیست و ممکن است فردی هیچ یک از این مشکلات را نداشته باشد ولی مبتلا به سرطان روده بزرگ شود.
وی تاکید کرد: مصرف کمتر گوشت قرمز، چربی‌ها، انجام فعالیت فیزیکی، استفاده از آسپرین و دریافت مناسب ویتامین دی در بدن از عواملی است که از ابتلا شدن به سرطان کلورکتال جلوگیری می‌کند.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در مورد درمان سرطان کلورکتال گفت: درمان، به مرحله تشخیص بیماری بستگی دارد که در مراحل اولیه، حین کولونوسکوپی که فرد غربالگری می‌شود، پزشک ممکن است پولیپ حاوي سلول هاي سرطاني را برداشته و اقدامات لازم را انجام دهد. در برخی از مواقع با پیشرفت بیماری نیاز است که بخشی از روده برداشته شود گاهی نیز شیمی درمانی پس از جراحی انجام می‌شود.
این متخصص رادیوتراپی و آنکولوژی با اشاره به اینکه زمانی که سرطان کلورکتال به قسمتي از کبد متاستاز داده باشد می توان با برداشتن اين قسمت از کبد به نتیجه مطلوب درمانی بیمار نیز دست یافت و همچنين در مورد ريه؛ ولی به طور کلی زمانی که سرطان در بدن پخش شده باشد قابلیت درمان کمتر شده و موفقیت درمان نیز کاهش می‌یابد.
وی عنوان کرد: اگر انتهای روده یا رکتوم نیز درگیر سرطان شده باشد، گاهي رادیوتراپی ( پرتودرمانی) نیز همزمان با شیمی درمانی قبل یا بعد از جراحی صورت می‌گیرد.
در حال حاضر از داروهاي هدفمند نيز براي بيماران استفاده مي شود كه گاهي براي اطمينان از اثر بخشي اين دارو ها نياز به بررسي هاي ژنتيكي است.
بايد در نظر داشت كه گاهي پس از جراحي به صورت موقت يا دائم عوارضي براي بيمار بوجود مي آيد كه حمايت ها و مراقبت هاي خاصي را نياز دارد.

No tags for this post.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا