به گزارش سیناپرس به نقل از ایرنا، این تصورو ادعا بر پایه اعتقادی است که نسبت به ارزش و اهمیت 'بزاق خفاش' ایجاد شده؛ مادهای که گفته می شود احتمالا در لانه او وجود دارد و مصرف آن برای بسیاری از بیماریها معجزه می کند.
در این زمینه چند کلیپ و تصویر در باره خفاشها در فضای مجازی دست به دست می شود که لانه آنها را شبیه به یک بیضی آویزان از سقف غارها نشان می دهد.
در فضای مجازی بین 200 تا 500 میلیون ریال هم برای هر لانه خفاش قیمت گذاری می شود.
این حرف و حدیثها البته کاملا بی مبنا هم نیستند و گویا پژوهش هایی مختصر در باره تاثیر بزاق خفاش در بهبود بیماری قلبی انجام شده اما این مطالعات تنها مربوط به گونه 'خفاش خون آشام' است و آن هم هرگز به مرحله عملیاتی نرسیده است.
پشت پرده شایعات
کمی کنکاش در فضای علمی و واقعی نشان می دهد که بازار گرمی برای خرید و فروش لانه خفاش از سوی عده ای سودجو و با هدف سرکیسه کردن شهروندان ناآگاه صورت می گیرد زیرا آنچنان که مدیرکل محیط زیست استان کرمانشاه به خبرنگار ایرنا گفت: پرنده خفاش بیشتر در غار زندگی می کند و لانه ای ندارد.
فریدون یاوری با غیرواقعی دانستن تبلیغات مربوط به خرید و فروش لانه خفاش، تایید کرد که احتمال دارد پشت این ماجرا سودجویی افراد، مطرح باشد.
او در عین حال عنوان کرد که به همکاران خود در باره احتمال آسیب رساندن به حیات خفاش سفارش کرده ایم اما تاکنون به نمونه ای از شکار یا آسیب رسانی به این پرنده بر نخورده ایم.
به گفته یاوری، پرنده خفاش در بیشتر غارهای استان کرمانشاه وجود دارد.
پیش از این هم در برخی استان های دیگر از جمله زنجان و کردستان موضوع خرید و فروش لانه خفاش ها خبرساز شده بود.
سیدرضا مافی مدنی، رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان طارم در استان زنجان در واکنش به این موضوع گفته است: برخی مالباختگان با تصور اینکه تجارت لانه خفاش سودآور است، اقدام به خرید لانه هایی می کنند که دست ساز است در حالی که خفاش ها هیچ گونه لانه ای ندارند.
شاید آنچه در باره این شایعات بیش از همه مهم باشد، این است که هجوم افراد فرصت طلب و زودباور به غارها و محل زیست خفاش ها، باعث مرگ این پرنده با ارزش شود.
چرا وجود خفاشها مهم است؟
خُفاش یا شَب کور تنها پرنده پستانداری است که میتواند پرواز کند.خفاش ها بیشتر غار را برای خواب زمستانی خود از شهریور تا اردیبهشت انتخاب میکنند و با گرم شدن هوا و رشد حشرات، بیدار می شوند و شروع به تغذیه میکنند.
این پرنده در زمان خواب از چربی ذخیره شده خود استفاده می کند اما به دلیل اینکه بشدت حساس است با کوچک ترین آزاری از بین میرود به طوری که با هر بار بیدار شدن از خواب، به اندازه چربی 2 ماه ذخیره شده را از دست میدهد و احتمال مرگ آن بشدت زیاد می شود.
مرگ خفاش می تواند به معنی رشد غیرقابل مهار حشرات و آسیب قابل توجه به طبیعت و انسان باشد.
حدود 75 درصد خفاشها حشره خوار هستند و هر خفاش در یک شب میتواند به اندازهٔ یک سوم وزن خود حشره بخورد یعنی یک دسته هزارتایی از خفاشها توانایی شکار چهار هزار کیلو حشره در سال را دارند.
سوسک، پروانه، پشه و انواع موریانه از جمله طعمه های خفاش هستند که سالانه زیانهای هنگفتی به کشاورزی و اقتصاد کشور میزنند.
فضولات (سرگین) خفاش هم سرشار از مواد مغذی و موثر در بهبود محصولات کشاورزی است؛ همچنین گفته می شود که از آن در جریان جنگ داخلی آمریکا در ساخت باروت استفاده شده است.
آمار دقیقی از جمعیت خفاش ها در ایران و استان کرمانشاه وجود ندارد اما از بیش از هزار و 200 گونه شناسایی شده، حدود 50 گونه آن در ایران وجود دارد.
163هزار هکتار منطقه حفاظت شده گونه های مختلف جانوری و گیاهی در استان کرمانشاه وجود دارد که این رقم 6 و هفت دهم درصد از مساحت کل استان را شامل می شود در حالی که طبق استاندارد جهانی باید این مساحت 10 درصد باشد.
در کنار 80 زیستگاه مهم، 48 گونه پستاندار، 180 گونه پرنده، 33 گونه ماهی، 35 گونه خزنده – 2 زیست و نیز هزار و 200 گونه گیاهی با هشت هزار گونه نادر هم در استان وجود دارد.