روش تشخیص سریع آلودگی تخم مرغ به باکتری سالمونلا

صابره فهیمی با بیان اینکه سالمونلا نوعی باکتری باسیل گرم منفی است که در جوجهها و تخممرغها وجود دارد، توضیح داد: سالمونلاها یکی از مهمترین عوامل ایجادکننده عفونتهای غذایی هستند به نحوی که بر اساس گزارش ها، سالانه میلیونها نفر به این بیماری مبتلا می شوند و هزاران مرگ ناشی از عفونتهای سالمونلایی در سراسر جهان اتفاق میافتد؛ بنابراین شناسایی سریع سالمونلاها در موادغذایی بسیار حائز اهمیت است.
وی با اشاره به اینکه به طور معمول سالمونلا از طریق روش کشت میکروبی قابل شناسایی است، ادامه داد: با توجه به اینکه این روش زمانبر است (4 تا 7 روز) و از دقت کافی برخوردار نیست، در این تحقیق سعی شد با استفاده از روش های واکنش زنجیره ای پلمیراز بی وقفه ( Real-time PCR) و آنالیز نقطه ذوب با دقت بالا (HRM) به عنوان یک روش سریع و دقیق، به شناسایی و تفکیک سالمونلا انتریتیدیس و سالمونلا تیفی موریوم در تخم مرغهای آلوده شده به صورت دستی پرداخته شود.
دانشجوی تحصیلات تکمیلی رشته مهندسی علوم صنایع غذایی واحد علوم و تحقیقات ادامه داد: در این روش پس از استخراج دی ان ای DNA نمونه های آلوده و تهیه مخلوط واکنش، از روش واکنش زنجیره ای پلیمر از بی وقفه با استفاده از رنگ فلورسنت و یک جفت پرایمر طراحی شده استفاده شده است و در نهایت آنالیز منحنیهای ذوب با دقت بالا صورت گرفت.
فهیمی با بیان اینکه نتایج حاصله از روش های یادشده نشان از کارآمدی آنها داشت، اضافه کرد: بر اساس این روش میتوان کمتر از 24 ساعت نسبت به شناسایی سالمونلا و تفکیک سروتیپهای سالمونلا تیفی موریوم و سالمونلا انتریتیدیس در تخم مرغ خام اقدام کرد.
محقق واحد علوم و تحقیقات ادامه داد: در این روش تنها با استفاده از یک جفت پرایمر و انجام آنالیز نقطه ذوب با دقت بالا، به راحتی میتوان دو سروتیپ متداول سالمونلا را شناسایی و تفکیک و مقادیر هر یک از باکتریها را در نمونه تعیین کرد که علاوه بر کار کمتر، سبب صرفهجویی در زمان و هزینه به لحاظ مشکلات مربوط به طراحی پرایمر نیز میشود.
وی تاکید کرد: از این رو، میتوان این روش را روشی حساس و سریع در تشخیص نمونههای غذایی آلوده با باکتریهای سالمونلا دانست؛ این امر کنترل کیفی و کمی محصول در کمترین زمان بادقت بالا را که یکی از نیازهای صنایع غذایی است، برطرف خواهد کرد.
این پژوهش در قالب پایاننامه ای به نام «مطالعه کارایی روش Real-time PCR وآنالیز نقطه ذوب با دقت بالا درتفکیک و تشخیص سالمونلا انتریتیدیس و سالمونلا تیفی موریوم در نمونه هایتخم مرغ خام آلوده شده به طور تجربی» و ثبت اختراع به راهنمایی دکتر حامد اهری و دکتر نریمان شیخی در واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی صورت گرفته است.