اجساد مجهول الهویه وقف دانشگاه‌ها می شوند

چندی پیش رییس سازمان پزشکی قانونی کشور با اعلام رسمی از مردم خواست که برای اهدای اجساد به سازمان پزشکی قانونی کمک کنند. پس از اعلام شماره‌های تلفن از سوی این سازمان موج تماس گیرندگان از گروه‌های سنی و اقشار مختلف آغاز شد و بررسی‌ها نشان داد که اکثر تماس گیرندگان افراد تحصیلکرده جامعه هستند و گروه‌های سنی ۱۹ تا ۹۱ ساله را شامل می‌شوند.

امین رادمنش، رئیس واحد فراهم آوری بافت و نسوج مرکز تحقیقات پزشکی قانونی کشور در ارتباط با اهدای جسد در کشور گفت: از زمان فراخوان این موضوع که از سال پیش آغاز شد، ۴۰۰ نفر با پزشکی قانونی تماس و فرم‌های مربوطه را جهت اهدای جسد تکمیل کردند و در این میان ۲۴۰ نفر درخواست و وصیت خود را به صورت محضری ثبت نیز کرده‌اند.

وی افزود: طی هماهنگی سازمان پزشکی قانونی کشور با دفاتر اسناد رسمی در تهران، شیراز، اصفهان و مشهد وصیت محضری اهدای جسد به صورت رایگان انجام می‌گیرد.

رئیس واحد فراهم آوری بافت و نسوج مرکز تحقیقات پزشکی قانونی کشور با اشاره به اینکه اجساد اهداشده به دانشگاه‌های علوم پزشکی تحویل داده می‌شود، گفت:‌ قبلا این مساله متولی خاصی نداشت و دانشگاه‌ها به صورت موردی برای دریافت جسد اقدام می‌کردند و این مساله برای آنها بسیار مشکل بود. از طرفی تعداد اجسادی که شرایط ارایه به دانشگاه را داشت و به دست ما می‌رسید بسیار کم بود، لذا بر همین اساس فراخوان اهدای جسد را انجام دادیم و اجساد اهداشده به دانشگاه‌ها جهت انجام تشریح، کارهای پژوهشی، آناتومی و در مقاطع مختلف رشته‌های علوم پزشکی استفاده می‌شوند.

وی گفت:‌ دانشگاه‌ها در سراسر کشور سالانه حدود ۵۰۰ جسد نیاز دارند که در حال حاضر کل دانشگاه‌های کشور سالانه ۲۰ تا ۳۰ جسد هم ندارند.

دانشگاه‌ها در سراسر کشور سالانه حدود ۵۰۰ جسد نیاز دارند که در حال حاضر کل دانشگاه‌های کشور سالانه ۲۰ تا ۳۰ جسد هم ندارند. از زمان فراخوان این موضوع که از سال پیش آغاز شد، ۴۰۰ نفر با پزشکی قانونی تماس و فرم‌های مربوطه را جهت اهدای جسد تکمیل کردند و در این میان ۲۴۰ نفر درخواست و وصیت خود را به صورت محضری ثبت نیز کرده‌اند.

رئیس واحد فراهم آوری بافت و نسوج مرکز تحقیقات پزشکی قانونی کشور گفت: اجساد اهداشده از استان‌ها و شهرستان‌های مختلف بوده که بیشترین عدد مطلق اهدا از استان تهران انجام گرفته که البته باید توجه داشت که این شهر جمعیت بیشتری را دارا بوده و شاید اطلاع‌رسانی بیشتری در آن صورت گرفته است.

چه کسانی می توانند جسدشان را اهدا کنند؟

رادمنش در مورد اینکه گفته می‌شود اجساد برخی از کارتن‌خواب‌ها و معتادان خیابانی برای تشریح به دانشگاه ارایه می‌شود و آیا این موضوع صحت دارد، گفت: استفاده از اجساد در سالن تشریح نیاز به شرایطی دارد و باید جسد سالم و دچار فساد و جراحت نباشد که اغلب اجساد معتادان خیابانی قابل استفاده نیست و از هر ۱۰ مورد یکی شاید مورد استفاده قرار گیرد که به طورکلی ما ملاحظات اخلاقی و قانونی خاصی در این زمینه داریم.

وی در پاسخ به اینکه آیا اولیای دم و بستگان متوفی می‌توانند جسد متوفی را بدون وصیت قبلی آن اهدا کنند یا خیر، گفت: اگر بستگان جمعا به این نتیجه برسند و رضایت حاصل شود، مشکلی برای اهدا وجود ندارد، ولو اینکه متوفی به دلیل بیماری فوت شده باشد.

رادمنش اظهار کرد: با توجه به اینکه دانشجویان بر روی آناتومی بدن تحقیق و آموزش می ببیند ، نباید ساختار آسیب دیده باشند لذا اجسادی که در اثر تصادف آسیب می بینند و صدمات جدی دارند برای این هدف قابل استفاده نیستند اما اجسادی که به علل طبیعی یا بیماری فوت شده اند به هر دلیلی که باشد قابل استفاده خواهد بود.

روند اهدای جسد چگونه است؟

دکتر احمد شجاعی، رییس سازمان پزشکی قانونی در خصوص روند اهدای جسد گفته است: کسانی که فرم اهدا را پر کرده و مراحل قانونی را طی کنند، بعد از مرگ، جسد آنها طبق خواسته خودشان برای تشریح در دانشگاه‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

وی افزوده است: پس از اعلام آمادگی، افراد ثبت رضایت محضری به یکی از دفترخانه های مشخص شده از سوی سازمان معرفی می شود و رضایت نامه خود را به شکل محضری به ثبت می رساند.

وی در خصوص اجساد مجهول‌الهویه هم گفته است: برخی از اجساد مورد استفاده در دانشگاه‌ها هم از محل اجساد مجهول‌الهویه تامین می‌شود که البته شرایط خاص خودش را دارد. در مورد اجساد مجهول‌الهویه باید ۶ ماه زمان بگذرد و اعلام‌های قانونی از طرق مختلف صورت گیرد و اگر بعد از ۶ ماه هیچ‌کس سراغ آن نیایید با حکم مرجع قضایی برای تشریح قابل استفاده است.

افرادی که به اهدای جسد خود برای استفاده در مراکز آموزشی تمایل دارند می توانند آمادگی خود را با تماس با سازمان پزشکی قانونی اعلام کنند و از نحوه انجام کار مطلع و در صورت تمایل به اهدای جسد، محضر نزدیک‌تر به محل سکونتشان برای اخذ رضایت نامه به آنان معرفی می شود، نسخه رضایت نامه نیز توسط محضر برای پزشکی قانونی ارسال خواهد شد.

گزارش: فرزانه صدقی

 

No tags for this post.

یک دیدگاه

  1. جالب است که اهداکنندگان قشر تحصیل کرده و نگران علم بودند.

  2. اتفاق زیبا و خوشایندی هستش که مردم اینقدر به علم و رشدش در کشور اهمیت میدهند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا